Λογια της τεχνης…

«Υπάρχει μόνο ένας δρόμος, της καρδιάς. Αν τον ακολουθήσεις δεν θα κάνεις ποτέ λάθος. Θα πληγωθείς (μπορεί), θα πονέσεις (σίγουρα), θα κλάψεις (κυρίως), μα θα νιώσεις και θα ζήσεις στιγμές πραγματικές, ατόφιες, αγνές, πλημμυρισμένες από ζεστασιά και όνειρα. Κάποιοι το λένε «ευτυχία» εγώ το λέω ανταμοιβή για την ελπίδα. Θα καταλάβεις ότι ο παράδεισος είναι ένα μέρος πάνω στη γη (κάθε μέρος) και θα τον βλέπεις γιατί δεν θα φοβάσαι να τον χάσεις, γιατί είχες την αρετή και την τόλμη να ρισκάρεις την ψυχή σου. Ο Θεός μας έπλασε με απέραντη σοφία, βουρκώνει τα μάτια μα δεν σταματά το χρόνο. Άλλωστε μετά από την καταιγίδα βγαίνει πάντα το ουράνιο τόξο και Εσύ μου απέδειξες ότι βγαίνει ΠΑΝΤΑ. Θα σε φυλάξω στην καρδιά μου γιατί σου αξίζει…».

Λόγια του Έρωτα που ανεβαίνουν στη θεατρική σκηνή και παρουσιάζονται στο κοινό της Ξάνθης…

Αύριο, λοιπόν, Κυριακή 7 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Ξάνθης με τη στήριξη της ΦΕΞ η Μυρσίνη Λαντζουράκη, ηθοποιός και εμψυχωτής της ερασιτεχνικής ομάδας θεάτρου «ΝΟΜΑΣ» και σκηνοθέτης της παράστασης της ομάδας «Παιχνίδια του Έρωτα» μαζί με τους δώδεκα συνολικά συνεργάτες της ανεβάζουν στη σκηνή τα «Παιχνίδια του Έρωτα».

Μυρσίνη Λαντζουράκη, ηθοποιός και εμψυχωτής της ερασιτεχνικής ομάδας θεάτρου «ΝΟΜΑΣ»:

«Ο έρωτας μας απασχολεί πάντα, και πριν και τώρα και στο μέλλον»

Παράσταση η οποία μιλά για τον Έρωτα;

Παράσταση, η οποία, αφού παίχθηκε στις αρχές Ιουνίου στην Κομοτηνή με μεγάλη επιτυχία, πηγαίνει στην Ξάνθη μέσω ΦΕΞ. Είναι μια παράσταση που μιλά για τον έρωτα και τις διαφορετικές πλευρές που μπορεί να έχει, τόσο καλές, όσο και άσχημες. Είναι αρκετά πρωτοποριακή.

Βασίζεται πού;

Είναι βασισμένη τόσο σε αυτοσχεδιασμούς, όσο και σε κείμενα τα οποία είναι θεατρικά, λογοτεχνικά, ποίηση ή ακόμη και σκέψεις των παιδιών. Πρόκειται για κείμενα, όπως του Καραγάτση, του Ντάριο Φο, του Αραμπάλ, της Ι. Αλιέντε και πολλών άλλων.

Και γιατί μιλάτε για τον έρωτα;

Γιατί ο έρωτάς μας απασχολεί πάντα και πριν και τώρα και στο μέλλον.

Είναι μια κινητήριος δύναμη η οποία επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής μας, όχι μόνον την προσωπική ζωή, αλλά και τη διάθεσή μας για να κάνουμε κι άλλα πράγματα.

Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα σας;

Η ομάδα αποτελείται από δώδεκα άτομα. Λέμε: «Δώδεκα + 1», εγώ είμαι η μία.

Είναι νέα παιδιά που ζουν και εργάζονται στην Κομοτηνή και κάποιοι φοιτητές, οι οποίοι μας προσέγγισαν και έγιναν μέλη. Με τα παιδιά δουλέψαμε πέρσι. Όλη τη χρονιά κάναμε πολλά, όπως ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα που πήγε πολύ καλά.

Ένα θέατρο δρόμου, για τη διαφορετικότητα και την προκατάληψη που έχουν οι άνθρωποι για τον συνάνθρωπό τους. Καλούσαμε τον κόσμο να σκεφτεί τις προσωπικές τους προκαταλήψεις.

Που δεν λείπουν ποτέ…

Δεν το συζητώ, ο καθένας μας έχει τις προσωπικές του προκαταλήψεις.

Όσον αφορά στην παράσταση, δουλεύουμε με θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς. Περίπου ένα εξάμηνο παλεύαμε αυτοσχεδιαστικά, μετά περάσαμε σε κάτι πιο συγκεκριμένο, βάλαμε το θέμα και κινηθήκαμε γύρω από αυτό.

Έφεραν τα ίδια τα μέλη κείμενα για τον έρωτα. Μετά από δουλειά, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την παράσταση, με ροή, μουσική, ρυθμό…

Η πόλη της Κομοτηνής αγκαλιάζει τέτοιου είδους θεατρικά εγχειρήματα;

Αν κρίνω από τον κόσμο που ήρθε στην παράσταση, νομίζω ότι αυτό γίνεται. Και μάλιστα μιλάμε για κόσμο που ήρθε σε μια καινούργια ομάδα, που δεν είχε προβληθεί. Δώσαμε και μια παράσταση παραπάνω επειδή μας ζητήθηκε. Τώρα που έχει τελειώσει η πρώτη χρονιά, μπαίνουμε στη διαδικασία και έχουμε τον προγραμματισμό μας, ζητούν κι άλλοι να γίνουν μέλη μας κι αυτό κάτι δείχνει.

Γιώτα Ξανθή, κινησιοπαιδαγωγός:

«Το σώμα μας είναι μέσο επικοινωνίας και έκφρασης»

Γιατί συμμετέχετε σε μια θεατρική ομάδα;

Η συμμετοχή μου στην ομάδα προέκυψε από μια εσωτερική μου ανάγκη να εκφραστώ και να έρθω σε επαφή με άλλα μέλη, αλλά και άτομα που έχουν ένα ενδιαφέρον, όπως το θέατρο.

Δεν είχα καμία σχέση με το αντικείμενο, προέκυψε και θέλησα να δοκιμάσω.

Να δω τι είναι το θέατρο, τι είναι αυτός ο κόσμος, τι μπορεί να βγει, τι μπορώ να κάνω εγώ για μένα…

Κακά τα ψέματα, οι διέξοδοι στην Κομοτηνή δεν είναι πολλές και ποικίλες, αναζητούσα κάτι και το βρήκα στην ομάδα η οποία με ενέπνευσε.

Οι σχέσεις μεταξύ των μελών ποιες είναι;

Γνωριστήκαμε και καταλήξαμε να κάνουμε παρέα. Να γίνουμε μια ομάδα δεμένη, δυνατή και μέσα από αυτήν την ομάδα προέκυψε η παράσταση, “Τα παιχνίδια του έρωτα” και τα δρώμενα. Ήταν μια εσωτερική διαδικασία που άξιζε να βγει και πιο έξω.

Είναι εύκολο να κάνει κανείς αυτό το βήμα;

Σε μας ήταν μια φυσική διαδικασία που λειτούργησε πολύ εύκολα, αβίαστα και ουσιαστικά ήταν κάτι που το θέλαμε.

Διδάσκεται το θέατρο, τι συμπεραίνετε;

Τύποι και νόρμες δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν τα παιχνίδια και οι δράσεις, οι δραστηριότητες, οπότε καλλιεργούνται κάποια πράγματα και βγαίνουν μόνα τους.

Τα σχόλια του κοινού σάς ενδιαφέρουν;

Είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μεγάλη έκταση σχολίων.

Άλλωστε δεν κάνουμε κάτι για να εισπράξουμε τα εύσημα. Κάνουμε κάτι που μας αρέσει και βγαίνει προς τα έξω όταν κάτι κρίνουμε ότι είναι σωστό…

Υφίσταται η μαγεία της σκηνής;

Τo θεαθήναι είναι δημιούργημα, αλλά η ουσία είναι ουσία.

Με την κίνηση «μιλά» ο άνθρωπος;

Σαφώς! Το σώμα μας είναι το μέσο επικοινωνίας και έκφρασης, οπότε δεν είναι μόνον ο λόγος, αλλά και η έκφραση μέσω τους σώματος.

Τι μηνύματα περνά ο άνθρωπος με την κίνηση;

Δεν ξέρω αν είναι επιλογή κάποιου το τι φαίνεται από το σώμα του, αλλά σίγουρα φαίνονται πολλά μέσω του σώματος και του πώς κινείται κανείς. Η ψυχοσύνθεση, η διάθεση της στιγμής, η γλώσσα του σώματος, δείχνει τι θέλουμε να εκφράσουμε και τι δεν θέλουμε…

Ακόμη και στην εποχή μας, εποχή κατά άλλους της φλυαρίας, βρίσκει χώρο το σώμα να εκφραστεί;

Το σώμα βρίσκει χώρο να εκφραστεί και καμιά φορά να αντιδράσει. Η κίνηση είναι το πλέον αναζωογονητικό.

Οι μικροί ή οι μεγάλοι καταπιέζονται περισσότερο συγκρατώντας τις κινήσεις τους;

Όλοι! Δεν υπάρχει ηλικία. Τα μικρά παιδιά έχουν πολύ περισσότερη ανάγκη για κίνηση, γιατί μέσω της κίνησης γνωρίζουν τον κόσμο και το περιβάλλον τους.

Ποια κίνηση άντεξε στο διάβα των αιώνων;

Η αγκαλιά. Δεν χάθηκε και δεν πρέπει να χαθεί σε καμία περίπτωση.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.