Λογαριασαν χωρις τον… «ξενοδοχο» του «Ξενια»

Θετικές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση, που κατατέθηκε τον προηγούμενο μήνα από τον Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Κομοτηνής και αφορούσε στη μεταφορά μέρους λειτουργιών του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπως των διοικητικών υπηρεσιών και των εξωτερικών ιατρείων,  στις εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου από καιρό ξενοδοχείου «Ξενία». Συνοπτικά, η προτεινόμενη παρέμβαση, σύμφωνα με το σκεπτικό των εμπνευστών της, αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση της υπάρχουσας κτιριακής υποδομής του Νοσοκομείου και στην αποτελεσματικότερη δυνατή κάλυψη των αυξημένων αναγκών, που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στο νομό μας. Βέβαια, προϋπόθεση για να ευοδωθεί μία τέτοια παρέμβαση είναι οι εγκαταστάσεις του «Ξενία» να παραχωρηθούν για τον ανωτέρω σκοπό από τον κύριο του ακινήτου, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Θυμίζουμε ότι το ξενοδοχείο, μαζί με άλλες ξενοδοχιακές μονάδες, είχαν μεταβιβαστεί προ τριετίας στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά από το διαγωνισμό που ακολούθησε δεν προέκυψε επενδυτής.
 
Μολονότι, λοιπόν, ο «ξενοδόχος» στην περίπτωσή μας παραμένει ουσιαστικά το ΤΑΙΠΕΔ, εντοπίσαμε στη «Διαύγεια» του Νοσοκομείου Κομοτηνής μια παράδοξη απόφαση, σχετική με την προπεριγραφείσα απόφαση. Στα τέλη του προηγούμενου μήνα και συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου, το Δ.Σ. του Νοσοκομείου, απαρτιζόμενο από τον αντιπρόεδρό του, κ. Κωνσνταντίνο Σαχαρίδη, και από τα τρία τακτικά μέλη του, τους κ.κ. Κωνσταντίνο Βουζουκίδη, Κωνσταντίνο Παύλου και Λουλουδιά Μορφακίδου, αποφάσισαν ομόφωνα να αναθέσουν στην τεχνική υπηρεσία της 4ης ΥΠΕ την τεχνική και οικονομική μελέτη «για τη μετατροπή του Ξενοδοχείου Ξενία σε λειτουργικούς χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής». Όπως αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό, το θέμα συζητήθηκε μετά από προφορική εισήγηση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. και η ομόφωνη απόφαση προέκυψε, αφού ελήφθησαν υπόψιν το έγγραφο με την πρόταση του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Κομοτηνής και η… προφορική(!) συναίνεση του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, κ. Ευστράτιου Πλωμαρίτη.
 
Στην ουσία, τα μέλη της διοίκησης του Νοσοκομείου αποφάσισαν να αναθέσουν την εκπόνηση της οικονομοτεχνικής μελέτης, λογαριάζοντας καταρχήν χωρίς τον «ξενοδόχο», έχοντας μπροστά τους μόνο μια αξιόλογη πρόταση και πέραν τούτου τίποτα το απτό και το επίσημο σε επίπεδο πολιτικής απόφασης.
 
Βέβαια, τις καλές προθέσεις δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει κανείς. Γι’ αυτό και αμφιταλαντευτήκαμε αρκετά για τον κατά πόσον έχριζε σχολιασμού η επίμαχη υπόθεση. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί κανείς να παραβλέπει την προχειρότητα στη διαχείριση των θεμάτων, όπως εν προκειμένω αναδεικνύεται, από ανθρώπους που κατέχουν νευραλγικές θέσεις και ρόλους. 
 
Για την ιστορία, η επίμαχη απόφαση πήρε το δρόμο της ανάκλησης, όπως μάθαμε, μετά από παρέμβαση του διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Κωνσταντίνου Μαυροματίδη, που στην επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ. προφανώς απουσίαζε. Ο κ. Μαυροματίδης μάλλον θα διαπίστωσε το αυτονόητο, ότι δεν είναι δυνατόν να μπεις σε ένα ακίνητο, του οποίου δεν έχεις την κυριότητα, για να μελετήσεις τη χρηστικότητά του σε σχέση με σχεδιασμούς, που δεν έχουν εξασφαλίσει τη ρητή και επίσημη έγκριση του ιδιοκτήτη.
 
Αυτό δε σημαίνει, φυσικά, ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η διερεύνηση σε πολιτικό επίπεδο των δυνατοτήτων υλοποίησης της πρότασης, που έχει καταθέσει ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου.  Ελπίζουμε ότι τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της προώθησης της πρότασης θα είναι πιο σοβαρά κι επομένως ουσιαστικά, ώστε να μην αναλωνόμαστε σε μια ακόμα ατέρμονη συζήτηση γύρω από την τύχη του νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού μας…  Θ.Σ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.