Lockdown στη Ροδοπη

217 τα ενεργά κρούσματα, με 488 στενές επαφές που ιχνηλατούνται και μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη

Και επίσημα περνά στο 4ο επίπεδο συναγερμού η Ροδόπη από σήμερα Παρασκευή, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει την μετάβαση, που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωση πως στην Ροδόπη εντοπίζονται 217 ενεργά κρούσματα, με  μέσο όρο τα 30 έτη, ενώ οι στενές επαφές αυτών των κρουσμάτων, που ιχνηλατούνται, ανέρχονται σε 488.

Ανακοίνωσε επίσης πως στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) περνούν όλες οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ, πάλι από το πρωί της Παρασκευής.

Σημείωσε δε πως οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται από και προς τις περιοχές μέχρι τη Δευτέρα, με το ζήτημα των μετακινήσεων μεταξύ ΠΕ να τίθεται σε επαναξιολόγηση σήμερα.

Νέες ανακοινώσεις σήμερα Παρασκευή

Η επιδημιολογική επιβάρυνση, ήδη από το Σαββατοκύριακο, είχε οδηγήσει την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, όταν και τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 75, στην ανακοίνωση της μετάβασης της Ροδόπης από το «κίτρινο» επίπεδο συναγερμού στο «πορτοκαλί», με το μέτρο να ξεκινά να ισχύει από το πρωί της Πέμπτης.

Όμως από το απόγευμα της Τετάρτης είχε αρχίσει να φαίνεται ότι αυτή η μετακίνηση δεν θα είναι η τελευταία, μιας και είχαν δει το φως της δημοσιότητας εισηγήσεις λοιμωξιολόγων η Ροδόπη, μαζί με άλλες περιοχές, να περάσει στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού άμεσα.

Έτσι φτάσαμε στο πρωί της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου, όταν και κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθούν ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προληφθούν τα χειρότερα.

Παραπέμποντας σε ανακοινώσεις σήμερα Παρασκευή, για ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα, τόνισε πως στόχος παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι' αυτό και θα προχωρήσουν σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών.

Για αυτό και προανήγγειλε το πέρασμα των περιοχών της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης στο «επίπεδο 4» χωρίς όμως να ανασταλούν σε αυτές οι λειτουργίες του λιανεμπορίου και των σχολείων.

217 τα ενεργά κρούσματα στη Ροδόπη

Τα μέτρα και την εφαρμογή τους εξειδίκευσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως σε αυτή τη φάση, που τα δεδομένα διαφοροποιούνται διακρώς, όπως και τα κρούσματα, αντίστοιχα θα προσαρμόζονται και τα μέτρα.

Όπως ανέφερε, ο μεγάλος επιδημιολογικός φόρτος σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη έχει ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν στο επίπεδο 4, και θα ισχύουν όλα τα μέτρα που ισχύουν στις κόκκινες περιοχές, πλην των μετακινήσεων από και προς τις περιοχές, για πρακτικούς λόγους, έως τη Δευτέρα το πρωί.

Η απόφαση βασίζεται στα δεδομένα τις μετρήσεις και τα κριτήρια από τα δεδομένα των προηγούμενων ημερών, που επιβάλλουν να τεθούν αυτές τις περιοχές σε αυτό το επίπεδο.

Ειδικά για τη Ροδόπη, στην οποία την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 41 ακόμα κρούσματα, τόνισε πως έχουμε συνολικά 217 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας 30 έτη, και οι στενές επαφές που έχουν προκύψει από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης 488

Ο μέσος όρος ηλικίας, σημείωσε, αλλά και η καθημερινή ιχνηλάτηση, Δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες και άλλες μαζικές κοινωνικές δραστηριότητες και συναθροίσεις.

Την ίδια ώρα οι ΠΕ Δράμας, Έβρου, Καβάλας και Ξάνθης, περνούν στο επίπεδο 3, στον πορτοκαλί συναγερμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.