Λιτος, αλλα με ιδιαιτερους συμβολισμους, ο εορτασμος των 100 ετων για την 14η Μαιου στην Κομοτηνη

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις, περιορισμένες φέτος λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού

Με την επίσημη δοξολογία, που πραγματοποιήθηκε  στο προαύλιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 100η επέτειο ελευθερίας της Κομοτηνής και ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό, το πρωί της Πέμπτης 14 Μαΐου.
 
Οι εορτασμοί φέτος ήταν περιορισμένοι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παρόλα αυτά έγινε προσπάθεια να υπάρξει η δέουσα κατάνυξη και έμφαση στην επέτειο, με τη συμβολή τόσο της πολιτείας όσο και της εκκλησίας.
 

 
Στη δοξολογία συλλειτούργησαν και οι προσκληθέντες Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.
 
Μετά τη δοξολογία ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράνης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, συνδέοντας τις θυσίες του παρελθόντος με την πραγματικότητα του σήμερα.
 

 
Την κυβέρνηση στους εορτασμούς εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, που θύμισε τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πως η Θράκη είναι ο προμαχώνας του Ελληνισμού.
 
Το παρών στην δοξολογία έδωσαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.
 

 

Κατάθεση στεφάνων στο παλιό Ηρώο της Κομοτηνής

 
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940, στο Πάρκο της Περιφέρειας, και κατάθεση στεφάνων.
 
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης πραγματοποιήθηκαν υπερπτήσεις από F-16 και ελικόπτερα επάνω από το ηρώο, δίνοντας ένα διαφορετικό κλίμα στη μέρα
 

 
Στεφάνι κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών και Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης κ. Π. Θεοδωρικάκος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, η Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ζωή Γαβριηλίδου, ο Δ/ντής της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης ΑΜΘ, Ταξίαρχος Πασχάλης Συριτούδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ Αρχιπύραρχος Κων/νος Δαδούδης και ο Περ. Δ/ντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Κώστας Μπαντίκος.
 

 

Τα μηνύματα της προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εσωτερικών και τοπικών φορέων την επέτειο της 14ης Μαΐου

 
Τα δικά τους μηνύματα έστειλαν, με αφορμή τη Συμπλήρωση των 100 χρόνων από την είσοδο των Ελληνικών στρατευμάτων στην Κομοτηνή την 14η Μαΐου του 1920, εκπρόσωποι τόσο της κεντρικής πολιτείας, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Οι τόποι των συνόρων δεν είναι τόποι ξεχασμένοι, αλλά είναι ευκαιρίες για το μέλλον»

 
«Οι τόποι των συνόρων δεν είναι τόποι ξεχασμένοι, δεν είναι τόποι του παρελθόντος, αλλά είναι ευκαιρίες για το μέλλον. Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής είναι μια πολύ σημαντική επέτειος για την Θράκη. Πάντα σε τέτοιες επετείους κοιτάζουμε μπροστά»
 
Αναπόσπαστο κομμάτι της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας, η Θράκη γιορτάζει σήμερα έναν αιώνα από την απελευθέρωση και την ενσωμάτωσή της στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Η 14η Μαΐου είναι μια μέρα ορόσημο τόσο για την Αλεξανδρούπολη όσο και για την Κομοτηνή, καθώς μετά από πολλές περιπέτειες  και αγώνες, οι δύο αυτές πόλεις απέκτησαν την ελευθερία τους.
 
Αρχαιότητα, ρωμαϊκοί χρόνοι, Βυζάντιο, τουρκοκρατία, άφησαν τα ίχνη τους στη Θράκη, αυτόν τον πολύπαθο τόπο που, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, υπήρξε σταυροδρόμι συγκρούσεων και χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, μια περιοχή ανοιχτών οριζόντων. Δεν ήταν εύκολη η αρμονική σύμπλευση και ο δημιουργικός συγχρωτισμός τόσων εθνοτήτων στην περιοχή. Τις περιόδους της ακμής διαδέχονταν περίοδοι καταστροφών και διώξεων. Ωστόσο, ο επί αιώνες πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της περιοχής διεύρυνε τον νοητικό ορίζοντα των Θρακιωτών, ενίσχυσε τον δυναμισμό, την δημιουργικότητα, το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο.
 
Η φετινή επέτειος των 100 χρόνων από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό βρίσκει την Αλεξανδρούπολη, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, σε μια δημιουργική και αναγεννητική πορεία. Σε μια περίοδο διπλής κρίσης, με τις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας να κορυφώνονται και με την πανδημία να απειλεί την δημόσια υγεία και την οικονομία μας, οι Θρακιώτες απέδειξαν για μια φορά ακόμα  την υπευθυνότητα και την αγωνιστικότητά τους. Μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις  μας, με ψυχραιμία και υψηλό εθνικό φρόνημα, διαφυλάττουν τα ελληνικά σύνορα, τα σύνορα της Ευρώπης.
 
Γιορτάζουμε σήμερα την Αλεξανδρούπολη, τιμώντας την ιστορία της και χαιρετίζοντας τις προοπτικές της. Μία από τις νεότερες πόλεις της χώρας μας, δεν έχει να επιδείξει απλώς υψηλή ποιότητα ζωής, σεβασμό στο περιβάλλον, ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική και πνευματική δράση. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει κόμβο ανάπτυξης για όλη την ευρύτερη περιοχή, να γίνει η βασική πύλη διασύνδεσης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μεσογείου, της Ασίας και της παρευξείνιας ζώνης.
 
Είχα προγραμματίσει να βρίσκομαι σήμερα εκεί, να γιορτάσουμε μαζί την ιστορική αυτή επέτειο. Νιώθω συγκίνηση και περηφάνια για όσα έχει πετύχει η Αλεξανδρούπολη στα εκατό χρόνια του σύγχρονου βίου της. Έχω άλλωστε κι εγώ τις ρίζες μου στη Θράκη, γνωρίζω τη ζεστασιά των Θρακιωτών,  τις παραδόσεις τους, την αγάπη τους για την πατρίδα. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί ματαίωσαν δυστυχώς την επίσκεψή μου αυτή. Είμαι όμως σίγουρη ότι σύντομα θα μου δοθεί η ευκαιρία να βρεθώ κοντά σας και να συναντηθώ με τις αρχές και τους κατοίκους της πόλης».
 

 

Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Εσωτερικών
«Δεν μπορεί να είναι κανείς Έλληνας και να μη νοιώθει ότι είναι πολίτης της Θράκης»

 
 «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που βρίσκομαι σε αυτόν τον ιστορικό τόπο, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, με τη Μητέρα Ελλάδα.
 
Κάθε γωνιά της Θράκης αναβλύζει ελληνική ιστορία, γιατί σε κάθε γωνιά της Θράκης είναι παρούσα η Ελλάδα της υπερηφάνειας και της εθνικής αξιοπρέπειας.
 
Της Θράκης μας που είναι το σύνορο και η αρχή της Ελλάδας.
 
Της Θράκης μας που είναι το σύνορο και η αρχή ολόκληρης της Ευρώπης.
 
Από όσα έχει ζήσει η Θράκη στη μακραίωνη ιστορία της- και πριν και μετά την απελευθέρωσή της το 1920- αντλούμε διδάγματα για το σύνολο του ελληνισμού.
 
Το ισχυρότερο: Ο ελληνισμός μόνο ενωμένος μπορεί να σταθεί όρθιος και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που προβάλουν στον ορίζοντα, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης που έχει η χώρα μας.
 
Σήμερα, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στη μητέρα Ελλάδα, η πατρίδα μας συνεχίζει να βιώνει απειλές και προκλήσεις από τους εξ ανατολών γείτονές μας.
 
Εδώ από τη Θράκη στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα:
 
Με αποφασιστικότητα!
 
Δεν θα κουραστούμε ποτέ να φυλάμε τα σύνορά μας!
 
Η Ελλάδα σέβεται με υποδειγματικό τρόπο τη θρησκευτική ελευθερία όλων των κατοίκων της. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.
 
Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
 
Η πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας εφαρμόζεται στην πράξη.
 
Επιδίωξή μας είναι η σταθερή βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ενίσχυση της εκπαίδευσης για το σύνολο των πολιτών της Θράκης.
 
Αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση που κατέχει η Θράκη μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό ενεργειακό και μεταφορικό κέντρο ευρύτερης διεθνούς αναφοράς. Έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε πλεονέκτημα που διαθέτει για την ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας.
 
Ασφαλώς η Θράκη μας μπορεί να προσφέρει και να κερδίσει περισσότερα στην οικονομία μέσω της ενδυνάμωσης του πολιτιστικού, του ιστορικού, του θρησκευτικού και του φυσιολατρικού τουρισμού.
 
Αυτός ο τόπος έχει μοναδικούς θησαυρούς, οι οποίοι πρέπει να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο και να αποτελέσουν πόλο έλξης για επισκέπτες ολόκληρο το χρόνο.
 
Ασφαλώς φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά γιατί η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τουρισμό μας και τις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές και θα στηρίξουμε τους ανθρώπους της δουλειάς και της υγιούς επιχειρηματικότητας, όλους τους νοικοκύρηδες, σίγουρα την επόμενη, μπορούμε να επιτύχουμε μια πολύ δυναμική ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα.
 
Η Θράκη παράλληλα πρέπει να αποτελέσει και έναν τόπο ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας.
 
Στόχος μας η βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη και, κυρίως, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ και να έχουν σημαντικές προοπτικές στη ζωή τους, δίνοντας παράλληλα αναπτυξιακή πνοή σε αυτήν την πανέμορφη γωνιά ελληνικής γης.
 
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει: «Η Θράκη είναι ο εθνικός προμαχώνας του ελληνισμού». Έχουμε πάντα αυτά τα λόγια στη σκέψη μας και στην ψυχή μας.
 
Δεν μπορεί να είναι κανείς Έλληνας και να μη νοιώθει ότι είναι πολίτης της Θράκης»
 

 

Γιάννης Γκαράνης, Δήμαρχος Κομοτηνής
«Σήμερα είναι ημέρα τιμής για αυτούς που μας χάρισαν την Ελευθερία, αλλά και ευθύνης και περισυλλογής»

 
«Σήμερα είναι ημέρα τιμής για αυτούς που μας χάρισαν την Ελευθερία, αλλά και ευθύνης και περισυλλογής, γνωρίζοντας όμως πλέον ότι η ατομική και συλλογική μας ελευθερία είναι πλέον εύθραυστη.
 
Ελπίζουμε πως με την εργασία και την προσπάθεια που θα κάνουμε, θα προασπίσουμε την υγεία, αλλά και τον πολιτισμό μας. Χρόνια πολλά στη Θράκη μας»
 
 

Ευριπίδης Στυλιανίδης Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ
«Όλοι μαζί είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να δώσουμε σε αυτή την περιοχή αυτό που αξίζει και δικαιούται

 
«Είχαμε προετοιμαστεί για πλούσιες εκδηλώσεις ανάδειξης και προβολής της Θράκης, με αφορμή την επέτειο των 100 ετών. Δυστυχώς η πανδημία δεν μας επέτρεψε να προβούμε στην υλοποίησή τους, ωστόσο είναι ισχυρές οι μνήμες, είναι μεγάλη η επιθυμία της τοπικής κοινωνίας να γιορτάσει αυτή τη ξεχωριστή ημέρα για την ιστορία μας.
 
Γιορτάζουμε ενωμένοι, γιορτάζουμε δυνατοί γιατί αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, και γιορτάζουμε αποφασισμένοι, προς δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση είναι να προασπιζόμαστε πάντα αποτελεσματικά όπως κάναμε και πρόσφατα, τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά σύνορα.
 
Η δεύτερη είναι να συμβάλλουμε όλοι μαζί, στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερης στρατηγικής, στην ανάπτυξη και την ανάδειξη αυτής της περιοχής, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της ύφεσης που γέννησε η πανδημία.
 
Είναι ο αγώνας μπροστά μας, η ευλογία του Θεού εδώ, και όλοι μαζί είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να δώσουμε σε αυτή την περιοχή αυτό που αξίζει και δικαιούται»
 

 

Δημήτρης Χαρίτου, βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ
«Τιμούμε τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στην ελληνική επικράτεια»

 
«Τιμούμε σήμερα τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε δε μειώνουν καθόλου τη σημασία και την αξία αυτού του μεγάλου ιστορικού γεγονότος. Γιορτάζουμε με περηφάνια ένα ορόσημο που σφράγισε την πορεία της Θράκης μας, αλλά και την ιστορία όλης της πατρίδας μας. Είναι αλήθεια η μακρά αυτή διαδρομή ήταν δύσκολη και δύσβατη, όμως σταθήκαμε όρθιοι, προχωρήσαμε μπροστά όλοι ανεξαιρέτως και πετύχαμε πολλά χάρη στους αγώνες και τις θυσίες του Θρακιώτικου λαού και σήμερα μπορούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία να ατενίζουμε το μέλλον.
 
Γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μία ιδιαίτερη γεωπολιτικά αλλά και ασταθή περιοχή, όμως είμαι βέβαιος πως αν πορευτούμε με σύνεση και σύμπνοια δεν έχουμε να φοβηθούμε καμία πρόκληση, καμία απειλή και καμία αμφισβήτηση και μπορούμε να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
 
Μπροστά στην οικονομική κρίση που έρχεται μετά την πανδημία, οφείλουμε να προχωρήσουμε με σχέδιο, έχοντας στο μυαλό μας τον κόσμο της εργασίας, τον κόσμο της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που άμεσα πλήττεται και είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως περιοχή.
 
Η σημερινή επέτειος, το μήνυμά της, μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Χρόνια πολλά σε όλους, χρόνια πολλά Θράκη!»
 
 

Ιλχάν Αχμέτ, Βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ
«Σταθερά προσηλωμένοι στα ιδανικά μιας ελεύθερης και ισότιμης κοινωνίας για όλους»

 
«Τιμήσαμε σήμερα την 100η επέτειο από την ενσωμάτωση της Δυτ. Θράκης στην Ελλάδα. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο για μια κοινωνία Δημοκρατίας, Ελευθερίας, Ευημερίας, προάσπισης των ατομικών ελευθεριών και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστης, ταυτότητας και καταγωγής μέσα σε ένα περιβάλλον ειρήνης και δημιουργίας.
 
Παραθέτω εν είδη ιστορικής μαρτυρίας το τηλεγράφημα με ημερομηνία 17-7-1920 που ομολογεί την συμβολή της Μειονότητας στα γεγονότα της εποχής..”
 
“””ΓΚΙΟΥΜΟΥΛΤΖΙΝΑ 17/7/1920
 
Κον Υπουργόν Εξωτερικών.
 
“”Μουσουλμανική κοινότης ανέδειξε παμψηφεί πρόεδρον κοινότητος γνωστόν λόγιον Χότζαν Χαφούζ Σαλήχ παρασχόντα πολυτίμους υπηρεσίας και ενθουσιωδώς επιζητήσαντα ελληνικήν διοίκησιν επί διασυμμαχικού καθεστώτος.
 
Πρόεδρος μετά πάντων μελών συμβουλίου προσήλθεν επισήμως παρ’ εμοί και μετά πάσης ειλικρινείας και συγκινήσεως εδήλωσεν επ’ ονόματι Μουσουλμανικού λαού πλήρη αφοσίωσιν και απόλυτον πεποίθησιν εις ελληνικήν κυβέρνησιν ης ενδιαφέρον καθημερινώς Μουσουλμάνοι διαπιστούσι εις εξαίρετον συμπεριφοράν απάντων υπαλήλων διοικήσεως και θαυμασίαν διαγωγήν αξιωματικών και στρατού.
 
Απήντησα προσηκόντως εξάρας έργον ειρημένου επ’ αγαθώ τόπου και δι’ ευημερίαν Μουσουλμάνων. Εκλογή αύτη προέδρου πλήρως αφωσιωμένου ημίν μεγάλην σημασίαν και από απόψεως εκδηλώσεως φρονημάτων απάντων μωαμεθανών υπέρ κυβερνήσεως φιλελευθέρων εις προσεχείς βουλευτικάς εκλογάς”»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.