Ληψη μετρων για την βιωσιμοτητα και αναπτυξη των επιχειρησεων

Σύσκεψη των προέδρων των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες αποτέλεσμα της οποίας ήταν η έκδοση υπομνήματος το οποίο υπογράφουν και οι έξι πρόεδροι των Επιμελητηρίων και συγκεκριμένα των ΕΒΕ Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης, Καβάλας κ. Άγγελος Τσατσούλης, Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Έβρου κ. Νικόλαος Δαστερίδης, Ροδόπης κ. Νικόλαος Αγγελίδης και ο κ. Κωνσταντίνος Λιούρτας πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Με το υπόμνημά τους αυτό οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ζητούν να ληφθούν μια σειρά μέτρων για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της περιοχής.

Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειάς μας. Δημιούργησε όμως και μια μοναδική προοπτική, αυτή της συνεργασίας και της κοινής δράσης προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για την περιοχή μας…

…Αδιαμφισβήτητα η ένταξη των νομών μας στην Γ΄ Ζώνη επιχειρηματικών κινήτρων καθώς και οι ευνοϊκές τροποποιήσεις που ακολούθησαν έδωσαν μια ουσιαστική ανάσα στις επιχειρήσεις μέλη μας αλλά και την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξής τους.

Σήμερα και εν μέσω μιας ιδιαίτερα δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας διαπιστώνουμε την ανάγκη περαιτέρω τροποποιήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θάκης.


Για το λόγο αυτό και με δεδομένο το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Περιφέρειας ζητούμε:

•Την εικοσαετή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών όλων των επιχειρήσεων των νομών της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (βιομηχανικές, βιοτεχνικές, εμπορικές, κατασκευαστικές, υπηρεσιών) στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών ρυθμίσεων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά 100%.

•Την τριετή περίοδο χάριτος συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων μέχρι 30-06-09.

•Την επιδότηση των τόκων για δέκα χρόνια κατά 50% και με επιτόκιο Euribor προσαυξημένο κατά 60%.

•Την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για νέα κεφάλαια κίνησης που θα απαιτηθούν από τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων (βιομηχανικές, βιοτεχνικές, εμπορικές, κατασκευαστικές, υπηρεσιών) των Νομών της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατʼ ανώτατο ύψος μέχρι 50% του μέσου κύκλου εργασιών τους των τελευταίων τριών ετών. Τα κεφάλαια αυτά να είναι επταετούς διάρκειας συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος (έως 31-12-2010) εξοφλούμενα σε ισόποσες εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με πρώτη δόση να καταβληθεί την 30-6-2011.


Επιπροσθέτως και σε απόλυτη συνάφεια με τα παραπάνω ζητάμε την ισόβια παράταση της ενίσχυσης του κόστους μισθοδοσίας των υφισταμένων θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους (βιομηχανία, βιοτεχνία, εμπόριο, υπηρεσίες και οικοδομικές, κατασκευαστικές) προκειμένου να μειωθεί η ανεργία και να ανατραπούν φαινόμενα μαζικών απολύσεων».

Επιμέλεια Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.