Λιπασμα για 2.000 στρεμματα αγρων η λυματολασπη της ΔΕΥΑ Κομοτηνης

Εξάντληση των αποθεμάτων προκαλεί το αυξημένο ενδιαφέρον των αγροτών

Το πρόγραμμα της ΔΕΥΑ Κομοτηνής για την «πράσινη» διαχείριση της ιλύος, δηλαδή της λυματολάσπης που παράγεται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά το έτος 2012. Όπου «πράσινη» διαχείριση εννοείται η αξιοποίηση της λυματολάσπης σε αγροτικές καλλιέργειες. Η σταθεροποιημένη ιλύς που εξέρχεται από το στάδιο της χώνευσης στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, παραμένει στον ήλιο για περαιτέρω αφυδάτωση, η οποία οδηγεί την υγρασία μέχρι και 60%. Κατόπιν, διοχετεύεται ως έχει, χωρίς καμία άλλη επεξεργασία ή πρόσμιξη, σε αγρούς που κατέχουν ετήσια άδεια χρήσης από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Η παραπάνω πρακτική απαντάει συγχρόνως στο πρόβλημα της συσσώρευσης της λυματολάσπης και στις ανάγκες των καλλιεργητών για εδαφοβελτιωτικό υλικό χωρίς κόστος.
 
Στην πιλοτική φάση του προγράμματος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, οι ποσότητες λυματολάσπης που χορηγούνταν σε αγρότες της περιοχής μας κάλυπταν τις ανάγκες περίπου 100 στεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Σήμερα, σχεδόν 4 χρόνια μετά από την έναρξη του προγράμματος, η Δημοτική Επιχείρηση εξαντλεί τα αποθέματά της, κατευθύνοντάς τα σε πάνω από 2.000 στρέμματα αγρών. Μάλιστα, οι αιτήσεις που κατατίθενται από αγρότες ξεπερνούν τις διαθέσιμες ποσότητες λυματολάσπης. Να σημειωθεί εδώ ότι το κόστος για τους αγρότες είναι μηδενικό, ενώ η Επιχείρηση επιβαρύνεται για την υλοποίηση του προγράμματος με μία δαπάνη της τάξεως των 25.000 ευρώ ετησίως. 

Ομιλητής στη Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ στη Χαλκίδα ο Δημήτρης Καρασταύρου


Τα παραπάνω θα παρουσιαστούν αύριο, στο πλαίσιο των εργασιών της 27ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης ΔΕΥΑ στη Χαλκίδα, από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Κομοτηνής και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ, κ. Δημήτρη Καρασταύρου. Ο κ. Καρασταύρου πρόκειται να μιλήσει ενώπιον των συναδέλφων του, των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των εκπροσώπων Υπουργείων και δημόσιων οργανισμών της χώρας, για τον ρόλο των ΔΕΥΑ στα 35 χρόνια της ιστορίας τους ως φορέων ανάπτυξης της χώρας. Επιπλέον, ο κ. Καρασταύρου θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα στην ανοικτή συνεδρίαση των επιστημονικών Επιτροπών της Ένωσης για θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των έργων των ΔΕΥΑ μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Ως συντονιστής άλλωστε της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΕΔΕΥΑ, θα έχει την ευκαιρία να περιγράψει λεπτομερώς τις δυνατότητες αξιοποίησης κονδυλίων από τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα, τις προοπτικές που ανοίγονται στη νέα προγραμματική περίοδο και τις προκλήσεις που υπάρχουν για τη διεύρυνση του ρόλου των ΔΕΥΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.