Λιγο πριν την πτωση του τειχους του Βερολινου

Ο Σταμάτης Κουρούδης θυμάται τη θρυλική συναυλία των Pink Floyd

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Σταμάτης Κουρούδης των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων θυμάται τα χρόνια που έζησε στο Βερολίνο, λίγο πριν την πτώση του τείχους και τη συναυλία των Pink Floyd που έμεινε στην ιστορία.
 

Η ανάρτησή του είναι η εξής:

«Τη δεκαετία του 80 έζησα επτά χρόνια στο Δυτικό Βερολίνο. Όπου και να πήγαινες τότε, έπεφτες πάνω στο τείχος. Είτε στις λίμνες που πηγαίναμε για μπάνιο (ναι, και μέσα στη λίμνη υπήρχε τείχος), είτε στα πάρκα, παντού.

Και όμως ψάχνοντας είδα, ότι δεν έχω ούτε μια φωτογραφία με το τείχος. Ίσως γιατί ήμουν απόλυτα σίγουρος ότι δεν θα πέσει ποτέ. Παρόλο που έζησα τον Ιούνιο του 1988, τη συναυλία των Pink Floyd στη δυτική πλευρά να τραγουδούν «Is anybody out there?” και να απαντούν χιλιάδες ανατολικογερμανοί που είχαν μαζευτεί από την άλλη πλευρά, ποτέ δεν θεώρησα κάτι τέτοιο πιθανό. Αυτό μου έγινε ένα πραγματικό μάθημα: Να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο.

Η πίκρα που μου έμεινε ήταν ότι δεν ήμουν εκεί τη βραδιά της πτώσης. Να συμμετέχω σε αυτό το πανηγύρι, να μοιραστώ τη χαρά με τους εκεί φίλους μου, να γευτώ τη νίκη της δημοκρατίας.

Οι φωτογραφίες: Όταν ήταν να γίνει η συναυλία των Pink Floyd το 1988, οι ανατολικοί, ξέροντας ότι θα ξεσηκωθεί η νεολαία τους (είχαν ήδη ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις), ζήτησαν να μη γίνονται συναυλίες κοντά στο τείχος διότι “δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με τους ασθενείς στα κοντινά νοσοκομεία”. Οι δυτικοί απάντησαν ότι θα παρακαλέσουν τους Pink Floyd να έχουν χαμηλά τη μουσική, που να ακούγεται μόνο στη δυτική πλευρά. Οι Pink Floyd έστησαν ειδικές εξέδρες με μεγάφωνα που κοίταζαν στην ανατολική πλευρά. Ήταν ένα ακόμη επεισόδιο στον «πόλεμο των μεγαφώνων», που ξεκίνησε την επομένη του χτισίματος του τείχους και από τις δύο πλευρές για προπαγανδιστικούς λόγους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.