Λιγες οι πλημμυρικες εστιες στη Ροδοπη απο τη χθεσινη κακοκαιρια

Καλύτερα προετοιμασμένα τα όργανα πολιτικής προστασίας – Υποτονική η κίνηση πολιτών και λόγω κορωνοϊού

Σε ελάχιστα πλημμυρικά φαινόμενα, σε συνήθη σημεία της περιοχής, μεταφράστηκε – τουλάχιστον έως και το απόγευμα της Πέμπτης που γράφονται αυτές οι γραμμές – η έλευση της κακοκαιρίας στην Ροδόπη. Η έντονη βροχόπτωση που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και συνεχίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, επιβεβαιώνοντας και τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, βρήκε προετοιμασμένες τις αρμόδιες αρχές του Δήμου Κομοτηνής, οι οποίες άλλωστε το προηγούμενο διάστημα, όπως ανακοινώθηκε και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποίησαν καθαρισμούς των δικτύων ομβρύων και φρεατίων, κοπές επικίνδυνων προς πτώση δέντρων κ.α.

Η προετοιμασία αυτή φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα περιορίστηκαν στον δρόμο της Αγίας Βαρβάρας στην περιοχή των στρατώνων, όπου ο όγκος των συγκεντρωμένων υδάτων για λίγες ώρες δυσχέρανε την κίνηση των οχημάτων, αλλά και στις ιρλανδικές διαβάσεις καθώς τα «φουσκωμένα» νερά ποταμών και χειμάρρων καθιστούσαν επικίνδυνη την διέλευση οχημάτων. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας από τις ιρλανδικές διαβάσεις Ηφαίστου και Μεσοχωρίου. Οι γέφυρες στην δυτική έξοδο της Κομοτηνής αυτή τη φορά αποτέλεσαν «εξαίρεση» στον συνήθη κανόνα, καθώς δεν πλημμύρισαν, ενώ όπως δήλωσε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής για θέματα πολιτικής προστασίας κ. Θέμης Τζενετίδης ο Δήμος Κομοτηνής αλλά και όλοι οι «εμπλεκόμενοι» φορείς παρέμειναν σε επιφυλακή καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ώστε να παρέμβουν όπου χρειαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεδομένων και των περιορισμών των μετακινήσεων, λόγω κορωνοϊού, ιδιαίτερα «υποτονική» ήταν η κίνηση και από πλευράς των πολιτών, ακολουθώντας κατ’ επέκταση και τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί και από πλευράς της Πολιτικής Προστασίας για τον περιορισμό των αναίτιων μετακινήσεων λόγω της κακοκαιρίας.

Ερωτηθείς σχετικά και με την προετοιμασία του οργάνου πολιτικής προστασίας του Δήμου Κομοτηνή, για το έτος 2020-2021 ως προς την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως αυτό παρουσιάστηκε και κατά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη ο κ. Τζενετίδης εξήγησε ότι πατάει πάνω στο γενικό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αφορά περισσότερο στην πρόληψη. Ο κ. Τζενετίδης αναφέρθηκε τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στα «εργαλεία» που έχει στην διάθεσή του ο Δήμος Κομοτηνής αναφερόμενος και στα τρία 4Χ4 οχήματα που προμηθεύτηκε ο Δήμος και μπορούν να λειτουργήσουν και ως εκχιονιστικά μηχανήματα, αλλά και στις συνεργασίες που υπάρχουν ως προς τα μηχανήματα έργου για τις απαραίτητες διανοίξεις.

«Σε γενικές γραμμές ο δήμος κάνει αυτό που πρέπει, ενημερώνοντας τους πολίτες έγκαιρα, δημιουργώντας χώρους διασποράς σε περίπτωση αναγκαστικής μεταφοράς των πολιτών, σε ασφαλές μέρος, που θα λειτουργήσει ως αίθουσες ζεστασιάς και φιλοξενίας σε περίπτωση χιονοπτώσεων και παγετών, και βαδίζουμε σύμφωνα με το σχέδιο επέμβασης βάση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.