«Λιφτινγκ» στην παλια Δημοτικη Βιβλιοθηκη μεσω του Interreg σχεδιαζει ο δημος

«Διασχίζοντας» με τον δήμο Χασκόβου «τα μονοπάτια της ιστορίας και του πολιτισμού»

Την υποβολή πρότασης από τον δήμο Κομοτηνής για την υλοποίηση, μέσω του προγράμματος Interreg, του έργου «Crossing the paths of History and Culture (CHIC)», ενέκρινε στην προχθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο. Το παραπάνω έργο, που στα ελληνικά μεταφράζεται σε «Διασχίζοντας τα μονοπάτια της ιστορίας και του πολιτισμού», σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον δήμο Χασκόβου της Βουλγαρίας. Ο κύριος σκοπός του είναι η ανάδειξη του άξονα Κομοτηνή– Χάσκοβο ως κύριου ιστορικού, πολιτιστικού, οδικού, μεταφορικού, εμπορικού και τουριστικού άξονα της ευρύτερης περιοχής ανάμεσα στις δύο χώρες.
 
Αυτό προσδοκάται να επιτευχθεί μέσα από σειρά δράσεων, που θα υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 24 μηνών με 100% χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια. Ενδεικτικά οι δράσεις του έργου, όπως τις περιέγραψε στο δημοτικό συμβούλιο ο σύμβουλος του δημάρχου Κομοτηνής, κ. Δημήτρης Γκαρτσώνης, είναι η καταγραφή και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων των δύο περιοχών με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη, η βελτίωση της σήμανσης στις δύο περιοχές, η ανάδειξη του θεάτρου και των λαϊκών δρωμένων ως εργαλείου ανάδειξης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανάδειξη μέσω ανακατασκευής χώρων πολιτισμού, η παραγωγή υλικού τουριστικής προβολής και η ενίσχυση της συνεργασίας των επιχειρηματιών των δύο περιοχών.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Γκαρτσώνης, στη δράση που αφορά στην ανακατασκευή χώρων πολιτισμού ο δήμος Κομοτηνής προκρίνει την ένταξη του κτιρίου της παλιάς Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Τσανακλή και στην οποία στεγάζονται αυτή τη στιγμή το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct και η Δημοτική Επιχείρηση «Κ.Καραθεοδωρή».
 
Να σημειωθεί ότι ο ανώτατος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός που αντιστοιχεί στον δήμο Κομοτηνής θα κυμανθεί περίπου στις 600.000 ευρώ.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.