Λενας Διβανη, « Ζευγαρια που εγραψαν την ιστορια της Ελλαδας», Εκδοσεις Πατακη, Αθηνα 2019

Ένας περίπατος στη ζωή και τη σταδιοδρομία μορφών που άφησαν το στίγμα τους στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική ή και καλλιτεχνική ιστορία της χώρας μας

—Πώς ήταν άραγε ο μεγάλος μεταρρυθμιστής Χαρίλαος Τρικούπης στην προσωπική του ζωή;
—Πόσο αυταρχική ήταν στην πραγματικότητα η Φρειδερίκη;
—Πόσο πολύ άρεσε ο «ποδόγυρος» στον αποκαλούμενο «Γέρο της Δημοκρατίας», Γεώργιο Παπανδρέου;
—Και ποια ήταν στην πραγματικότητα η μεγάλη ευεργέτισσα του ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας Μαντώ Μαυρογένους;
 
Αυτά και σε άλλα πολλά ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απάντηση μέσα από το νέο της πόνημα «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» η γνωστή μας συγγραφέας και ιστορικός Λένα Διβάνη.
 
  Μαζί με τον περίπατο στις προσωπικές ζωές και τη σταδιοδρομία των μορφών που άφησαν το στίγμα τους στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική ή και καλλιτεχνική ιστορία της χώρας, ο αναγνώστης βολτάρει ταυτόχρονα και στην Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, μαθαίνοντας ενίοτε και πράγματα που μπορεί να τον καταπλήξουν, δηλαδή τις λεπτομέρειες από το παρασκήνιο της ζωής των μεγάλων προσωπικοτήτων.
 
Η αφήγηση είναι καθηλωτική και ρέει σαν ποταμός που κυλά νωχελικά, χωρίς ίχνος βιασύνης. Τίποτε δεν παραλείπεται από τη συγγραφέα, αντιθέτως όλα είναι άξια λόγου ώστε να αναφερθούν: μία φήμη, μία κουβέντα που ειπώθηκε, μια πιο προσωπική συνήθεια του προσώπου στο οποίο γίνεται αναφορά, εν ολίγοις ο,τιδήποτε μπορεί να κάνει πιο προσιτή στον αναγνώστη την προσωπικότητα του χαρακτήρα που εξετάζεται και αναλύεται με γλώσσα απλή και κατανοητή στο βιβλίο της Διβάνη. Η έρευνα που έκανε για την ολοκλήρωση του πονήματός της, προκειμένου τα λεγόμενά της να τεκμηριωθούν από ιστορικής απόψεως, είναι εμφανής σε κάθε σελίδα.
 

Ο αναγνώστης θα εκπλαγεί ευχάριστα διαβάζοντας την ιστορία του Γεώργιου Παπανδρέου και της Κυβέλης, θα τον συνεπάρει η αφήγηση για τη ζωή των δύο γαλαζοαίματων, του Παύλου και της Φρειδερίκης, θα λυπηθεί με το δράμα του ανθρώπου με το γαρύφαλλο, του αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη και της αγαπημένης του Έλλης Παπά και θα πικραθεί με τα πάθη του εμφύλιου διχασμού στην ιστορία του Βενιζέλου και της Έλενας. Ακόμη, θα νιώσει συμπάθεια με τις λύπες του ερωτικού τριγώνου του Ίωνα Δραγούμη, της Πηνελόπης Δέλτα και της Μαρίκας Κοτοπούλη, θα απορήσει με τη σύζευξη των δύο άγαμων αδελφών, της Σοφίας και του Χαρίλαου Τρικούπη, θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον την κωμικο-τραγική ιστορία του Όθωνα και της Αμαλίας και, τέλος, θα οργιστεί με τα καμώματα των τουρκόφιλων προκρίτων στην ιστορία της Μαντώς Μαυρογένους και του αγωνιστή Δημήτριου Υψηλάντη. Σίγουρα όμως όταν θα φτάσει στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, θα είναι πλουσιότερος τόσο σε συναισθήματα για τις μεγάλες αυτές προσωπικότητες, όσο και σε γνώσεις για την νεοελληνική ιστορία και για ορισμένες όχι και τόσο γνωστές πτυχές της.
 
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: η άμεση αφήγηση σε στυλ ημερολογίου για τις ζωές των προσωπικοτήτων που παρουσιάζει.
 
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους: τόσο σε αναγνώστες που προτιμούν ελαφριά αναγνώσματα, όσο και σε εκείνους που θέλουν να αποκομίζουν χρήσιμες γνώσεις από τα βιβλία που διαβάζουν.
 
* Η Λεύκη Σαραντινού είναι ιστορικός και συγγραφέας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.