Λενα Μαντα: «Ολοι οσοι βαλουν εναντιον μας, δεν συνειδητοποιουν οτι μεσα απο τις δικες μας πωλησεις, στεκονται οι εκδοτικοι οικοι» (+Audio)

Με αφορμή την αυριανή παρουσίαση του νέου της μυθιστορήματος «Η εκδίκηση των Αγγέλων» η αγαπημένη συγγραφέας μίλησε στο "Ράδιο Παρατηρητής 94fm"

«Στις βιβλιοπαρουσιάσεις το ευχαριστώ ο κόσμος πρέπει να το λέει στο βιβλιοπωλείο, και στην προκειμένη περίπτωση στα βιβλιοχαρτοπωλεια “Βαφειάδης”»

 
13 μυθιστορήματα και δύο συλλογές διηγημάτων μόνο από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια πωλήσεις και μεταφράσεις στα ιταλικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα αλβανικά, τα τούρκικα, μία τηλεοπτική σειρά, που παίχτηκε σε Ελλάδα και Κύπρο, και μεταφράστηκε στα Κινέζικα και τα βουλγάρικα… είναι μόλις λίγα από τα όσα χαρακτηρίζουν σήμερα τη Λένα Μαντά. Αν όχι η πιο, μία από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς σύγχρονες ελληνίδες συγγραφείς. 
 
Η πορεία της στον χρόνο γνωστή και καταγεγραμμένη πολλάκις. Όπως και τα χαρακτηριστικά εκείνα, της αυθεντικότητας και της ειλικρίνειας που την διακρίνει ως άνθρωπο καθώς και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της στη συγγραφή. Η Λένα Μαντά δεν ξεχώρισε τυχαία από πολλούς συναδέλφους της όπως δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι κάθε συγγραφική της προσπάθεια γίνεται αμέσως best seller, πουλώντας χιλιάδες αντίτυπα, σε μία εποχή που ο χώρος των εκδόσεων υποφέρει.
 
Αυτό ακριβώς έρχεται να αποδείξει εκ νέου με το νέο της μυθιστόρημα «Η εκδίκηση των αγγέλων» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» και το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στην Κομοτηνή, παρουσία της ίδιας, στο Art Café «Βαρόσι» στις 20:00, με πρωτοβουλία των βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης».
 
Με αφορμή την άνοδό της στα Θρακιώτικα εδάφη η συγγραφέας μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για το νέο της μυθιστόρημα, την υφιστάμενη πραγματικότητα του χώρου των εκδόσεων αλλά και τα επόμενα βήματά της.
 
Ο λόγος στην ίδια…
 
ΠτΘ: κ. Μαντά το νέο σας μυθιστόρημα έχει χαρακτηριστεί ως αστυνομικό μυθιστόρημα. Ένα είδος στο οποίο δεν σας βλέπουμε πρώτη φορά και το οποίο υπηρετείται εξίσου επιτυχημένα και καταπληκτικά.
Λ.Μ.:
«Η εκδίκηση των αγγέλων» έχει αποχρώσεις αστυνομικού, ίσως λίγο παραπάνω απ’ ό,τι είχαν «Τα Πέντε κλειδιά». Το συγκεκριμένο βιβλίο πραγματεύεται το θάνατο ενός εικοσάχρονου κοριτσιού, τις αιτίες του οποίου δεν μπορούν να βρουν οι ιατροδικαστές. Η μητέρα του κοριτσιού όμως και ο αγαπημένος της θέλουν να βρουν από τι προήλθε και στην προσπάθεια αυτή θα ζητήσουν τη βοήθεια της μητέρας του παλικαριού, του Άρη. Εδώ μπαίνει η ηρωίδα μου που είναι συγγραφέας, η Γαλάτεια, η οποία δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά, δεν ξέρει πώς να βρει την άκρη, αλλά θέλει να βοηθήσει το παιδί της.
 

«Υπάρχει το πραγματικό περιστατικό και όλο το υπόλοιπο είναι η μυθοπλασία»

ΠτΘ: Διαβάζοντας το προσωπικό συγγραφικό σας σημείωμα καταρχήν γράφεται ότι βασίζεται σε αληθινή ιστορία…
Λ.Μ.:
Δε θα την έλεγα ακριβώς ιστορία. Είναι το περιστατικό του θανάτου της κοπέλας, που πράγματι κάπου στην Ελλάδα μια κοπέλα 20 χρονών έχασε τη ζωή της, αναίτια. Αυτοί που βρέθηκαν γύρω της εκείνη την ώρα είπαν ότι έπεσε σαν δένδρο που το χτύπησε ο κεραυνός. Πράγματι δύο ιατροδικαστές δεν βρήκαν την αιτία θανάτου η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί. Εκεί σταματάει κάθε ομοιότητα με οτιδήποτε πραγματικό. Υπάρχει δηλαδή το περιστατικό και όλο το υπόλοιπο είναι η μυθοπλασία, που πλαισίωσε ένα πραγματικό γεγονός.
 
ΠτΘ: Πρόκειται για ένα ακόμα σας μυθιστόρημα το οποίο εμπεριέχει πρωτότυπα στοιχεία. Ένα εξ αυτών είναι οι ονομασίες αγγέλων που έχετε δώσει σε κάθε κεφάλαιο. Πώς προέκυψε αυτό;
Λ.Μ.:
Αυτά ξεκίνησαν από τον τίτλο, διότι ήθελα να έχει κάτι από αγγέλους, ίσως γιατί και το κορίτσι που έφυγε ήταν ένας άγγελος. Δεύτερον η σκέψη ότι και ο διάβολος κάποτε ήταν άγγελος. Γενικότερα, επειδή μου αρέσει συγγραφικά και αναγνωστικά, συνηθίζω να δίνω ονόματα στα κεφάλαια των βιβλίων μου. Έπεσε λοιπόν στα χέρια μου ένα βιβλίο, το οποίο είναι ένα λεξικό αγγέλων – γιατί εμείς μπορεί να γνωρίζουμε τους «σταρ» αγγέλους αλλά υπάρχουν στρατιές ολόκληρες, υπάρχει ιεραρχία με συγκεκριμένα καθήκοντα-  και έτσι από αυτό το λεξικό επιλέχθηκαν τα ονόματα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που έχει ο άγγελος και τα οποία δανείζει στους ήρωες για να τους βοηθήσει ή να τους μπερδέψει.


 

«Είμαι υπέρμαχος της αφαιρετικής λογικής σε ότι αφορά το γραφιστικό κομμάτι του βιβλίου»

 
ΠτΘ: Παραμένοντας στο κομμάτι της πρωτοτυπίας, τα βιβλία σας ξεχωρίζουν και από τις ιδιαίτερες γραφιστικές παρεμβάσεις…
Λ.Μ.:
Στο γραφιστικό κομμάτι ξεκινήσαμε με ένα πρωτότυπο εξώφυλλο στα «Πέντε κλειδιά», το οποίο ουσιαστικά «έκλεινε» το βιβλίο και ταυτόχρονα λειτουργούσε και σαν σελιδοδείκτης, ακολουθώντας μία πιο αφαιρετική λογική στο εξώφυλλο.  Το συνεχίσαμε στο «Μια συγγνώμη», που δεν υπήρχε ουσιαστικό εικαστικό μπροστά, υπήρχε μόνο ο τίτλος και ένα πολύ έντονο χρώμα, και τώρα στην «Εκδίκηση των Αγγέλων», οι εκδόσεις Ψυχογιός και το δημιουργικό του τμήμα, μου πρότειναν αυτό το στυλ που φαίνεται το σημειωματάριο που σημειώνει η συγγραφέας-ηρωίδα μου, πάλι σε αφαιρετική όμως λογική, και νομίζω ότι είναι κάτι που θα συνεχίσω γιατί μου άρεσε πάρα πολύ.
 

«Στις εκδόσεις Ψυχογιός ο συγγραφέας είναι πάντα σύμβουλος»

ΠτΘ: Συμμετέχετε σε όλη διαδικασία της έκδοσης του βιβλίου, πέραν του συγγραφικού;
Λ.Μ.:
Στις εκδόσεις Ψυχογιός υπάρχει αυτή η λογική. Ο συγγραφέας είναι πάντα σύμβουλος. Δεν μένει μόνο στο καθαρά συγγραφικό κομμάτι που δουλεύει με την επιμελήτριά του. Γίνονται οι διάφορες διορθώσεις, οι έρευνες για να διασταυρωθούν στοιχεία και να μην υπάρχουν λάθη κ.ο.κ. Η συνεισφορά του συγγραφέα δεν σταματάει εκεί. Όλοι ζητούν την συνεισφορά του συγγραφέα, ζητούν τη γνώμη του για το κάθε τι, αν του αρέσει κάτι ή όχι. «Σπαταλάμε» πολλούς μήνες για να καταλήξουμε στο τελικό «προϊόν». Θυμάμαι στα «Πέντε κλειδιά», επειδή είχε ένα πολύ έντονο πράσινο χρώμα, μέχρι να καταλήξουμε στο πράσινο που θα μας ικανοποιούσε, πέρασαν εβδομάδες.
 

«Ένα βιβλίο κουβαλάει πίσω του πάρα πολύ κόσμο»

ΠτΘ: Πρέπει να κατανοήσει και ο κόσμος πως ένα βιβλίο δεν είναι απλά η συγγραφή του, αλλά εμπεριέχονται πολλά στάδια και πολύ προσπάθεια για την τελική του μορφή.
Λ.Μ.:
Και δουλεύει και πολύς κόσμος από εκεί και ύστερα. Ένα βιβλίο κουβαλάει πίσω του πάρα πολύ κόσμο. Κι όσο πιο οργανωμένος είναι ο εκδοτικός οίκος με τον οποίο συνεργάζεσαι, τόσο όλα αυτά είναι δρομολογημένα μήνες πριν βγει το βιβλίο. 
Οι εκδόσεις Ψυχογιός είναι από τις λίγες εκδοτικές εταιρείες πλέον που το προσωπικό του όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται. Ο Νίκος Ψυχογιός λέει ότι αντέδρασαν στην κρίση επενδύοντας. Κι αυτό τους βγήκε σε καλό. Επιδιώκουν να βγάζουν καινούργιους συγγραφείς, κάτι που στις μέρες μας είναι ακόμα πιο σπάνιο. Δύσκολα εμπιστεύονται νέα ονόματα, διότι δύσκολα εμπιστεύονται και οι αναγνώστες. Παλαιότερα οι αναγνώστες, ειδικά το καλοκαίρι ξεκινούσαν τις διακοπές τους με πολλά βιβλία ανάμεσα στα οποία και κάποιου πρωτοεμφανιζόμενου,  βοηθώντας έτσι να χτίσει κι αυτός το κοινό του. Στις μέρες μας αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί, ο κόσμος επιλέγει λιγότερα βιβλία και άρα πάει στο σίγουρο, στο γνωστό. Θέλει λοιπόν τεράστιο αγώνα από τη μεριά του εκδότη για να επιβάλει και να προωθήσει έναν νέο συγγραφέα. Στις εκδόσεις Ψυχογιός βλέπουμε να βγαίνουν συνέχεια καινούργια ονόματα. Το αν θα αντέξουν στο χρόνο, αυτό θα το αποφασίσει το αναγνωστικό κοινό.
 

«Ο εκδοτικός οίκος δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα»

ΠτΘ: Έχετε πουλήσει περισσότερο από 1,5 εκατ. αντίτυπα και η δυναμική σας βαίνει αυξανόμενη χρόνο με τον χρόνο. Πώς νοιώθετε που ως συγγραφέας συνεισφέρετε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στο να παραμείνει ο χώρος του βιβλίου σε καλά επίπεδα; Δεν είναι ένα μεγαλύτερο άγχος για σας αυτό;
Λ.Μ.:
Άγχος δεν έχω, και ίσως βοηθάει και ο εκδοτικός οίκος με τον οποίο συνεργάζομαι, είναι και λίγο θέμα χαρακτήρα, που όταν δημιουργώ ένα καινούργιο βιβλίο χάνομαι. Δεν μπορώ εκείνη την ώρα να σκεφτώ, ούτε τον εκδότη μου, ούτε αν αρέσει στο αναγνωστικό κοινό, αυτά έρχονται πολύ αργότερα, όταν πια το δω έτοιμο βιβλίο. Είναι σαν να μου το απαγορεύει ένας εσωτερικός μηχανισμός. Ως προς το ερώτημά σας, που είναι πολύ σημαντικό αλλά συνήθως παραλείπεται, αυτό που έχω να πω είναι ότι όλοι αυτοί οι οποίοι βάλουν εναντίον μας, –  μιλάω για όλους τους ευπώλητους συγγραφείς-  δεν συνειδητοποιούν ότι μέσα από τις δικές μας πωλήσεις, στέκονται οι εκδοτικοί οίκοι, τολμούν να επενδύσουν και να βγάλουν και νέους συγγραφείς. Ο εκδοτικός οίκος δεν είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, πρέπει να έχει κέρδη. Το ότι αυτά τα κέρδη τα επενδύει πάλι στο χώρο του βιβλίου, αυτό έγκειται στον εκδότη. Όλοι εμείς που πουλάμε χιλιάδες αντίτυπα, μπορούμε και βοηθάμε τον εκδότη να αναδεικνύει νέα ταλέντα που εκ των πραγμάτων δε θα κάνουν τις δικές μας πωλήσεις. Διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να το κάνουν.
 

«Το αναγνωστικό κοινό παραβλέπει ένα σημαντικό κρίκο της επικοινωνίας του  με τον συγγραφέα, το βιβλιοπωλείο»

ΠτΘ: Μα το να βγάζεις τι σήμερον ημέρα 80.000 αντίτυπα ως πρώτη έκδοση ενός βιβλίου, την ώρα που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κινούμαστε σε τριψήφια νούμερα, είναι πολύ σημαντικό…
Λ.Μ.:
Φυσικά. Και κάτι ακόμα… τον τελευταίο καιρό, όπου πηγαίνω,  ακούω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ που πηγαίνω στην πόλη τους και τους δίνεται η ευκαιρία να έρθουν και να με γνωρίσουν. Παραβλέπουμε όμως ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Είναι το κομμάτι του βιβλιοπωλείου. Πρόκειται για μία μεγάλη αδικία. Ο συγγραφέας δεν βλέπει φως και μπαίνει σε μια πόλη. Υπάρχει από πίσω του ένα βιβλιοπωλείο που μπαίνει στη διαδικασία να αγχωθεί για την επιτυχία της εκδήλωσης, να ενδιαφερθεί, να πληρώσει τα έξοδα – που είναι πολλά-, για να φέρει τον συγγραφέα και να τον φιλοξενήσει στην πόλη του για να δώσει την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό να έρθει σε επαφή με τον συγγραφέα που αγαπάει  και να φροντίσει γενικότερα να πετύχει μία παρουσίαση για να μην δυσαρεστήσει ούτε το κοινό ούτε τον συγγραφέα. Μ’ αυτή την έννοια λοιπόν το ευχαριστώ ο κόσμος πρέπει να το λέει στο βιβλιοπωλείο και στην προκειμένη περίπτωση στα βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης». Τους ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνουν, για την πρόσκληση αυτή, και το ίδιο ζητώ να κάνουν και οι αναγνώστες που θα έρθουν, να πουν ένα ευχαριστώ στο βιβλιοπωλείο.
 
ΠτΘ: Τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια ποια είναι;
Λ.Μ.:
Το επόμενο βιβλίο θα κυκλοφορήσει το Μάιο του 2017. Έχει παραδοθεί ήδη στις εκδόσεις Ψυχογιός, και έχει πάρει τη σειρά του, για να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο. Αυτή τη φορά εμπεριέχει και κάποια ιστορικά στοιχεία, ωστόσο θα πούμε περισσότερα το επόμενο διάστημα γι’ αυτό.

Ακούστε την συνέντευξή της εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.