Λειτουργια στα Μοσχονησια

Με μάτια βουρκωμένα οι επισκέπτες στα Μοσχονήσια συμμετείχαν στην θεία λειτουργία που προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Απόστολος. Ήταν μια συγκινητική μέρα αφού μετά το 1922 ο Ναός των Ταξιαρχών για μια ακόμη φορά γέμισε πιστούς που δόξασαν το Θεό αφού τους αξίωσε να μεταβούν από διάφορα μέρη της Ελλάδας και να προσευχηθούν όλοι μαζί στη Βασιλική με Τρούλο που κτίστηκε το 1861.

Από βραδύς είχαν γίνει οι προετοιμασίες από κληρικούς που είχαν έρθει για τον σκοπό αυτό από την Μυτιλήνη. Είχε στηθεί η Αγία Τράπεζα, είχαν θέσει το μανουάλι, τις εικόνες, τον Σταυρό και είχαν τοποθετήσει το τραπεζάκι για να τελεσθεί η Αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων των απογόνων των Μοσχονησίων και όλων των παραβρισκόμενων. Είχε συγκεντρωθεί διερχόμενος κόσμος, γηγενείς τούρκοι που κατάγονταν από την Μυτιλήνη και την Κρήτη, καθώς και δύο γκρουπ Ελλαδιτών που για τον σκοπό αυτό είχαν μεταβεί στο Αϊβαλί. Το ένα ήταν Μυτιληνιοί και το άλλο Θρακιώτες. Άλλοτε βούρκωναν, άλλοτε αναπολούσαν το παρελθόν και άλλοτε συμμετείχαν ψάλλοντας όλοι μαζί τα τροπάρια και τα λειτουργικά. Κατά τις 12.00 το μεσημέρι ακούστηκε από τον Δεσπότη το «Μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης προσέλθετε» οπότε και δεκάδες ήταν όλοι αυτοί που σιγοψάλλοντας «Του δείπνου σου του μυστικού» έλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. «Κατανυκτική η στιγμή και ανεπανάληπτη. Μυστηριακή και αγαπητική. Εκκλησιαστική και σωτηριακή» όπως μας είπε ο Συμεών Σολταρίδης, ο οποίος βρέθηκε στο Αϊβαλί. Και στο τέλος όλοι μαζί έψαλλαν την επιμνημόσυνη δέηση για τους κτήτορες του ναού, τους κληρικούς της Μητρόπολης και για όλους αυτούς τους Μοσχονήσιους που βρίσκονται θαμμένοι στα νεκροταφεία του νησιού, αλλά και «όπου γης».

Μετά την λειτουργία κατά το εορταστικό τυπικό έφαγαν όλοι μαζί σε εστιατόριο των Μοσχονησίων όπου ο Δεσπότης ευλόγησε το τραπέζι στο οποίο συμμετείχαν ο νομάρχης Λέσβου και οι Τούρκοι ιθύνοντες, έπαρχος και Δήμαρχος Αϊβαλιού. Εκτός του νομάρχη Παύλου Βογιατζή που είναι πάντοτε παρών σε παρόμοιες εκδηλώσεις και ένθερμος υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι Τούρκοι πολιτικοί δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους σε εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου, ενώ σημείωσαν και την άποψή τους που είναι η ενδυνάμωση της Ελληνοτουρκικής φιλίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας των δύο λαών. Ήταν φυσικό δε μετά το φαγητό να γίνει η περιήγηση των Μοσχονησίων με τα εκκλησάκια που υπάρχουν από κοινού μαζί με τον Μητροπολίτη Μοσχονησίων και τους κληρικούς από την Μυτιλήνη. Είδαν από κοντά το σπίτι του Μητροπολήτη Αγαθονικείας, το σπίτι του Κόντογλου και του Φουντούλη, την Ακαδημία και θαύμασαν τα κτίσματα του Παρθεναγωγείου και των Ναών του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Ιωάννη και της Φανερωμένης. Στη συνέχεια περπάτησαν στους μαχαλάδες και είδαν τα σπίτια με τις χαρακτηριστικές πόρτες, τα ελαιοτριβεία με τις καμινάδες και μίλησαν με ντόπιους που κυρίως μιλούν την Κρητική διάλεκτο.

Ήταν μια προσκυνηματική εκδρομή γεμάτη θρησκευτικότητα, γνώση ιστορία και μάθηση. Θα ήταν παράληψη όμως να συνομιλήσουμε και με έναν από τους συντελεστές της επιτυχίας που είναι ο Τάκης Δολιανίτης, ιδιοκτήτης του γραφείου γενικού τουρισμού «Dimokrition Travel” o οποίος διοργάνωσε αυτή εκδρομή από τη Θράκη.

Ο κ. Δολιανίτης τονίζοντας την πάγια πολιτική του γραφείου του που είναι «ο τουρισμός είναι και πολιτισμός» σημείωσε ότι «θα συνεχιστούν οι προσκυνηματικές εκδρομές με σκοπό οι Θρακιώτες να γνωρίσουν όχι μόνο τα μέρη όπου υπήρξε ελληνισμός, αλλά και να συμμετέχουν σε όλες τις θρησκευτικές τελετές που διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι Μητροπολίτες του Θρόνου σε όλα τα μέρη της Τουρκίας». Και κατέληξε «υλοποιήσαμε την υπόσχεση που δώσαμε στους φίλους μας.

Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Εξάλλου πολύ σύντομα ετοιμάζουμε κάτι το ξέχωρο και το όμορφο που θα γεμίσει όλους μας από σύγχρονη ιστορία. Έχουμε την δυνατότητα και τους συνεργάτες και μπορούμε να διοργανώνουμε ξέχωρες εκδρομές με ιδιαιτερότητες θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές. Θα συνεχίσουμε περιμένοντας την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του κόσμου, την οποία όπως φαίνεται έχουμε».

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.