Λευτερης Αυγενακης «Ο κ. Τσιπρας εχει πουλησει το παιχνιδι της ονομασιας πριν καν ξεκινησει η διαδικασια»

Σήμερα στην Κομοτηνή με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ Ροδόπης και πλούσια ατζέντα συναντήσεων - «Η συνεργασία, η έγνοια και η προτεραιότητά μας ως Νέα Δημοκρατία για τη Θράκη είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της αυριανής κυβέρνησης»

O επίσημος προσκεκλημένος στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ Ροδόπης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, θα είναι ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ.Ο κ. Αυγενάκης θα βρεθεί νωρίτερα στη Ροδόπη, έχοντας προγραμματίσει επισκέψεις και συναντήσεις στους Δήμους Αρριανών και Μαρωνείας – Σαπών, με στελέχη του κόμματος καθώς και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στις 7 το απόγευμα στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα συναντηθεί με επαγγελματικούς φορείς και θα δώσει την κεντρική του ομιλία στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
 
Με αφορμή την επίσκεψή του αυτή, ο κ. Αυγενάκη μίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του «Ράδιο Παρατηρητής 24/7», αναλύοντας την ατζέντα της παρουσίας του στην Θράκη, την επόμενη ημέρα για τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος, αλλά και τη θέση της ΝΔ για το Σκοπιανό.
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: κ. Αυγενάκη αφορμή της επίσκεψής σας είναι η κοπή της βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ Ροδόπης. Τι άλλο θα κάνετε στο πλαίσιο αυτής στην περιοχή μας;
Λ.Α.:
Αποδέχτηκα με χαρά την πρόσκληση της τοπικής οργάνωσης. Αγαπώ τη Θράκη, και περισσότερο τον νομό Ροδόπης, τον οποίο τιμώ και τον έχω επισκεφτεί αρκετές φορές και παλιότερα ως φοιτητής, και μετά ως βουλευτής, αλλά πολύ πιο έντονα ως γραμματέας του κόμματος. Έχουμε βρεθεί εκεί παρέα και με τον πρόεδρο του κόμματος, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνεργασία, η έγνοια και η προτεραιότητά μας ως Νέα Δημοκρατία για τη Θράκη είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της αυριανής κυβέρνησης.
 
Παράλληλα  με την κοπή της πίτας, θα προηγηθούν και μια σειρά από συναντήσεις, ούτως ώστε να συναντηθούμε με τα στελέχη μας, με ανθρώπους που ενδιαφέρονται να πολιτευτούν, με ανθρώπους που έχουν αγωνία για την πορεία της παράταξης και την πορεία της χώρας μας, και άρα η έκφραση, η ανησυχία και η στήριξη αυτή τη στιγμή που προέδρου μας και αυριανού πρωθυπουργού, αλλά και των επιλογών και των στρατηγικών προτεραιοτήτων του κόμματός μας, τους βρίσκουν απολύτως σύμφωνους. Θα μοιραστούμε αυτή την αγωνία και θα συντονίσουμε τα βήματά και τις ενέργειές μας, οπότε όλα αυτά βοηθούν και στην ταύτιση, ψυχικά πλέον, του κέντρου με την περιφέρεια. Είμαι βουλευτής της περιφέρειας, άρα ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να φιλοξενήσεις, να συνεργαστείς, να συνομιλήσεις, να ανταλλάξεις σκέψεις, απορίες και κουβέντες με στελέχη που έρχονται από κάποιο άλλο σημείο της χώρας, απ' όπου μεταφέρουν προβληματισμούς και προτεραιότητες. Από την άλλη αποτελεί μία ευκαιρία να δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά των στελεχών της κοινωνίας που μπορεί να στηριχθεί η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο  Μητσοτάκη πρωθυπουργό. 

«Οι πόρτες και τα παράθυρα της Νέας Δημοκρατίας είναι ανοιχτά, με συγκεκριμένο όμως πλαίσιο υποχρεώσεων, δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων» 

ΠτΘ:  Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ψηφίσατε και παρουσιάσατε μια σειρά από αλλαγές που προβλέπει και ο νέος κανονισμός οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας. Η επίσκεψή σας αυτή έχει να κάνει και με αυτές τις κεντρικές αλλαγές που φέρνει ο νέος κανονισμός;
Λ.Α.:
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα συζητηθεί και αυτό, διότι υπάρχουν πολίτες που είτε για πρώτη φορά συντάσσονται στο δυναμικό της παράταξής μας, εγγραφόμενοι ως μέλη ή συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και συζητήσεις είτε αποτελούν στελέχη που είχαν απομακρυνθεί, για διαφόρους λόγους είτε αποτελούν στελέχη που ήταν τακτικά μέλη, αλλά  για πρώτη φορά αποφασίζουν την πορεία τους και την τύχη τους, κινούμενοι μέσα στα όργανα του κόμματος σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο. Όπως είπε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι πόρτες και τα παράθυρα της Νέας Δημοκρατίας είναι ανοιχτά, με συγκεκριμένο όμως πλαίσιο υποχρεώσεων, δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων. 

«Το 2018 έτος εκλογών» 

ΠτΘ: Με τις αλλαγές αυτές δίνετε πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και κατ’ επέκταση πολύ μεγαλύτερες ευθύνες στις περιφερειακές οργανώσεις …
Λ.Α.:
Έτσι ακριβώς, γιατί στην Ελλάδα έχουμε μάθει να έχουμε μονάχα απαιτήσεις και δικαιώματα. Τα δικαιώματα όμως ακολουθούνται πάντοτε από υποχρεώσεις. Έτσι λοιπόν γίνεται πράξη αυτό που στο ξεκίνημα της εσωκομματικής διαδικασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει, δηλαδή περισσότερα δικαιώματα και ενεργότερος ρόλος των μελών του κόμματος. Πλέον τα μέλη μας θα αποφασίζουν από τη βάση την εκλογή του προέδρου της δημοτικής οργάνωσης και των μελών του εννεαμελές συμβουλίου της, του προέδρου της Νομαρχιακής Οργάνωσης και του εννεαμελούς συμβουλίου της Νομαρχιακής Οργάνωσης. Τα μέλη που είναι ταμειακώς ενήμερα, τακτοποιημένα και συνεπή απέναντι στις υποχρεώσεις του κόμματος.
 
Ξέρουν εκ των προτέρων όλοι ότι υπάρχει θητεία. Δεν υπάρχει μια διαρκής και ισόβια σχέση με τη θέση του προέδρου, εκεί ή εδώ. Θα μπορεί κάποιος να προεδρεύσει σε μία τοπική οργάνωση ή νομαρχιακή, μέχρι δύο θητείες. Υπάρχουν και τα ασυμβίβαστα. Δεν μπορείς να είσαι πρόεδρος ΝΟΔΕ και με την προκήρυξη των εκλογών να τα παρατήσεις και κατεβείς υποψήφιος βουλευτής, γιατί θα υπάρξει  άνισος αγώνας,  ένταση και άνισος ανταγωνισμός με άλλους ενδιαφερόμενους. Δεν μπορείς να είσαι εκτελεστική εξουσία σε ΟΤΑ, πρώτου και δευτέρου βαθμού, να είσαι δήμαρχος, αντιδήμαρχος, και να διεκδικείς να έχεις ρόλο σε κομματική οργάνωση. Θέλουμε εξωστρέφεια, θέλουμε λογοδοσία, προγραμματισμό, συνεχή παρουσία και κίνηση των κομματικών στελεχών, τόσο στο να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά του προέδρου μας και των θέσεων της παρατάξεώς μας, όσο και να μεταφέρουν κεντρικά ζητήματα σε τοπικό επίπεδο. Επίσης να βοηθούν και να συμβάλλουν στην καλύτερη προετοιμασία της συλλογικής μηχανής, που εκ των πραγμάτων βρίσκεται υπ' ατμών, δεδομένου ότι το 2018 είναι έτος εκλογών, και όλα τα στελέχη μας, όλη η οργάνωσή μας, κινείται πλέον σε προεκλογικό ρυθμό. 

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί με εθνικά ζητήματα, να διεμβολίσει τη ΝΔ» 

ΠτΘ: Ο κ. Τσίπρας ωστόσο το διαψεύδει…
Λ.Α.:
Το διαψεύδει ο κ. Τσίπρας, αλλά σας ρωτάω, πότε ήταν η τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας είπε αλήθεια; Άρα γιατί να πιστέψουμε τώρα τον κ. Τσίπρα ότι το 2018 δεν είναι έτος εκλογών και θα πάει στο 2019 και θα ολοκληρώσει τετραετία; Έχει χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του ακόμα κι αν προσπαθεί με εθνικά ζητήματα, όπως είναι η ονομασία των Σκοπίων, να διεμβολίσει την παράταξή μας, πράγμα που ουδέποτε κατάφερε, να δημιουργήσει ρήγματα, εντάσεις και διαχωρισμούς και να θυμίσει τι σημαίνει δεξιά και τι σημαίνει αριστερά. Αυτές οι λογικές είναι απαρχαιωμένες. Ο κόσμος έχει αντιληφθεί τι γίνεται, γι' αυτό και ήταν δεκάδες οι χιλιάδες των πολιτών που πήγαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για τους χειρισμούς της εξαιρετικά επικίνδυνης κυβέρνησης, με αφορμή το σκοπιανό. Άρα, επανέρχομαι και επιμένω, το 2018 θα είναι έτος εκλογών. 

«Τα εθνικά ζητήματα δεν λύνονται με συλλαλητήρια» 

ΠτΘ: Επί του σκοπιανού τώρα, ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη τα τελευταία εικοσιτετράωρα να λέει μεταξύ άλλων πως η λύση θα αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, μιλώντας για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτονος. Ποια είναι τελικά η θέση της Νέας Δημοκρατίας επί της ονομασίας και ποια η θέση σας για τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη, για το συλλαλητήριο της Αθήνας στο οποίο όπως είπε δεν θα παραστεί;
Λ.Α.:
Είναι αυτονόητο ότι οι πολίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης δεν ήταν ούτε ακροδεξιοί ούτε ναζιστές ούτε τίποτα από αυτά που προσπαθούν να πουν μέσα στον πανικό τους κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα εθνικά ζητήματα δεν λύνονται με συλλαλητήρια, όμως είναι γεγονός ότι με αφορμή την διοργάνωση που έγινε και ενδεχομένως και αυτή που θα γίνει, χιλιάδες Έλληνες να βρήκαν και θα βρουν την ευκαιρία  να εκδηλώσουν την αγωνία τους για την ανικανότητα της κυβέρνησης να χειριστεί ζητήματα κεντρικά, πολύ δε περισσότερο εθνικά ζητήματα. Όσο υπάρχει μια συσσωρευμένη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα, όσο ξέρουμε ότι οποτεδήποτε έκανε διαπραγμάτευση κατέληξε σε βάλτο, σε εθνική και οικονομική ήττα, θα αναρωτιόμαστε γιατί τώρα να τον εμπιστευτούμε; 

«Δεν θα επιτρέψουμε το σκοπιανό να διχάσει τον ελληνικό λαό» 

ΠτΘ: Ως αποτυχία λογίζεται και τα αποτελέσματα της προχθεσινής συνάντησής του με τον κ. Ζάεφ;
Λ.Α.:
Βέβαια. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως απαραίτητο η όποια λύση να είναι λύση πακέτο και στα τρία ζητήματα. Πρώτα απ' όλα η ονομασία. Δεύτερο η χρήση του ονόματος. Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρχει άλλη χρήση για τις διμερείς σχέσεις κι άλλη χρήση για την παρουσία των Σκοπίων σε ευρωπαϊκά ή σε διεθνή όργανα. Τρίτο και σημαντικότερο είναι οι αλυτρωτικές διαθέσεις και διεκδικήσεις που έχουν αποτυπωθεί ακόμα και στο σύνταγμα του κράτους των Σκοπίων.
 
 Άρα λοιπόν αν ένα από αυτά είναι εκτός της συμφωνίας, γιατί είναι εμφανές αυτό τι συμβαίνει, τότε είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Ο κ. Τσίπρας έχει πουλήσει το παιχνίδι πολύ νωρίτερα, πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία.  Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει ενημερώσει πολιτικούς αρχηγούς, άρα και κατ’  επέκταση τον ελληνικό λαό.  Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και  σήμερα δεν έχουμε εικόνα, δεν υπάρχει ενιαία γραμμή της κυβέρνησης. Ακόμα και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, τον βασικό πυλώνα του κυβερνητικού σχηματισμού,  υπάρχουν δυο γραμμές. Αυτή του κ. Κοτζιά, του κ. Τσίπρα πιθανότατα, και αυτή του κ. Γαβρόγλου, του κ. Τσακαλώτου, του κ. Καρανίκα, του κ. Ξυδάκη, κλπ, και διακοσίων ακόμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ενταχθεί στο «πάμε να τα δώσουμε όλα. Όλα είναι θέμα ονόματος». Δεν είναι όλα θέμα ονόματος. Υπάρχει και μια άλλη γραμμή, αυτή του κ. Καμμένου που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς λέει. Να αποφασίσει λοιπόν η κυβέρνηση ποια είναι η θέση της, να έρθει υποχρεωτικά να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, άρα και την ελληνική αντιπροσωπεία στο κοινοβούλιο, εξηγώντας το τι ακριβώς επιδιώκουμε, ποιες είναι οι κινήσεις μας, ποιες οι θέσεις μας, και να σταματήσει να κινείται εν κρυπτώ προσπαθώντας να δημιουργεί διλλήματα και διχασμό στον ελληνικό λαό. Το θέμα αυτό δεν θα επιτρέψουμε να διχάσει τον ελληνικό λαό. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.