Λευτερης Αυγενακης «Η χωρα με τον κ. Τσιπρα εχει απολεσει διαπραγματευτικη ισχυ»

«Δεν είναι δουλειά του Κράτους να καθορίζει πώς θα μαζεύονται τα απορρίμματα στο Σουφλί, την Κυπαρισσία, τη Ρόδο ή τη Χερσόνησο»

Πριν από το κλείσιμο της «πολυδιαφημιζόμενης» συμφωνίας στο Eurogroup για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και της εκταμίευσης της δόσης, σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τις απόψεις και τις αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνομιλήσαμε με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Σήμερα, μετά από τις αποφάσεις του Eurogroup για το θέμα, επανερχόμαστε με μια νεώτερη συνομιλία με τον κ. Αυγενάκη για την αποτίμηση της εν λόγω συμφωνίας εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, όπως αυτό της αποκομιδής των απορριμμάτων.
 
Από τη συζήτησή μας δεν θα μπορούσε να λείψει και η αποτίμηση των «πεπραγμένων» του κ. Αυγενάκη στη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ αλλά και η πορεία του κόμματος μετά την εκλογή του νέου προέδρου της.
 
Λευτέρης Αυγενάκης όμως αναλυτικά… 
 
ΠτΘ:  κ. Αυγενάκη η ΝΔ κι εσείς προσωπικά, δηλώσατε αναφορικά με την Συμφωνία πως η Κυβέρνηση πέρασε κάτω από το πήχη που η ίδια έθεσε. Οι εταίροι δεν έχουν ευθύνες; Τήρησαν τα συμφωνηθέντα απέναντι στην χώρα μας;
Λ.Α.:
Σαφώς και έχουν ευθύνες. Αλλά απέναντί τους έχουν έναν Πρωθυπουργό που δεν είχε και δεν έχει ούτε στρατηγική, ούτε σχέδιο για τη χώρα. Έχουν απέναντί τους την επιτομή της επιπολαιότητας και της ανευθυνότητας. Έναν πρωθυπουργό που αλλάζει διαρκώς θέσεις. Οι ίδιοι οι Υπουργοί του, ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Χουλιαράκης, είχαν προ πολλών μηνών κρούσει των κώδωνα του κινδύνου και είχαν πει, ο μεν ένας ότι «ουαί και αλίμονο αν η αξιολόγηση προχωρήσει πέραν του Μαΐου» και ο άλλος «καλύτερα μια χειρότερη λύση νωρίτερα, από μια καλύτερη αντιπρόταση». Η χώρα με τον κ. Τσίπρα έχει απολέσει διαπραγματευτική ισχύ. Η Ελλάδα του Τσίπρα είναι ο παρίας της Ευρώπης και αυτό δεν της αξίζει. 

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με δυνάμεις που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας» 

ΠτΘ: Πώς θα βλέπατε μια συνεργασία με άλλες δυνάμεις ή με άλλες προσωπικότητες που στο παρελθόν βρίσκονταν ή ακόμα βρίσκονται απέναντι στο κόμμα της ΝΔ;
Λ.Α.:
Η διεύρυνση της ΝΔ περνάει μέσα από τις πραγματικές λύσεις που μπορούμε να δώσουμε στα προβλήματα της κοινωνίας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με δυνάμεις που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας. Η ΝΔ, επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία με προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και προσωπικότητες και την αξιοποίηση στελεχών για τη δημιουργία όσο το δυνατόν πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και, κυρίως, μιας δυναμικής κοινωνικής πλειονότητας απέναντι στην καταστροφική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
 
ΠτΘ: Στο πρόσφατο θέμα με την αποκομιδή των σκουπιδιών η Κυβέρνηση σας κατηγόρησε ότι θέλετε να παραδώσετε τα σκουπίδια στους ιδιώτες. Τι απαντάτε;
Λ.Α.:
Ιδεοληψίες και φαντάσματα για τον «κακό» ιδιωτικό τομέα μακριά από εμάς. Πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, ενώ πρέπει να πριμοδοτηθεί σε αυτούς η απασχόληση όσων έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία.  Έτσι θα προστατευθούν αυτοί που εργάζονται ήδη στον κλάδο.

Είναι σαφές ότι την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων θα πρέπει να την έχει  αποκλειστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Πολιτεία παρέχει τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία για να γίνει αυτό. Δεν είναι, όμως, δουλειά του Κράτους να καθορίζει πώς θα μαζεύονται τα απορρίμματα στο Σουφλί, την Κυπαρισσία, τη Ρόδο ή τη Χερσόνησο.
Η Νέα Δημοκρατία έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση όλο αυτό διάστημα. Εμείς δεν δίναμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει και να παίζει με την υγεία των πολιτών. 

«Έχουμε μία Κυβέρνηση, η οποία υπονομεύει συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση τους θεσμούς» 

ΠτΘ: Τι προτίθεται να κάνει η ΝΔ; Με ποια μέτρα μπορεί η αντιπολίτευση να διαφυλάξει και να προστατεύσει τους θεσμούς;
Λ.Α.:
Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχουμε μία Κυβέρνηση, η οποία «οξύνει» και υπονομεύει συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση το Κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές, τους θεσμούς, χωρίς την παραμικρή θεσμική αντίληψη και το σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών. Αυτή η επικίνδυνη περιφρόνηση της αυστηρότητας των θεσμών και των κανόνων, μπορεί να κομίζει -εάν κομίζει- κάποια συγκυριακά οφέλη, αλλά ανοίγει τον ασκό της αυθαιρεσίας. Εκείνο που πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους είναι ότι ισχυροί, αξιόπιστοι, σταθεροί και δημοκρατικοί θεσμοί δεν έχουν μόνο πολιτική σημασία, πέρα από θεμέλιο του κράτους και χαρακτηριστικό της ποιότητας της δημοκρατίας, αλλά αποτελούν κατεξοχήν παράγοντα ευημερίας. Ένα κράτος που “μικραίνει” τους θεσμούς του, σύντομα θα διαπιστώσει ότι με “μικρούς” θεσμούς δεν είναι δυνατό να γίνουν μεγάλα πράγματα.

«Δυναμώσαμε τη φωνή της Παράταξής μας, κάναμε αισθητή την παρουσία της Ν.Δ. στις τοπικές κοινωνίες»

ΠτΘ: Βρίσκεστε πάνω από ένα χρόνο στη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Στη διάρκεια της θητεία σας η ΝΔ κατέγραψε μια σειρά από νίκες σε επιμελητήρια και συλλόγους. Τι ετοιμάζετε;
Λ.Α.:
Έναν χρόνο από τη θέση του Γραμματέα της Π.Ε., επιδιώξαμε την ανανέωση του στελεχιακού μας δυναμικού, την αναβάθμιση των δομών και την ενεργοποίηση των στελεχών σε όλη την Επικράτεια, υποστηρίζοντας το μήνυμα διεύρυνσης, ενεργοποίησης και εξωστρέφειας που εξέπεμψε ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης.  Δυναμώσαμε τη φωνή της Παράταξής μας, κάναμε αισθητή την παρουσία της Ν.Δ. στις τοπικές κοινωνίες, τις κλαδικές οργανώσεις και διευρύναμε την απήχηση του πολιτικού μηνύματός του Προέδρου και του Κόμματος, με διαρκή παρουσία δίπλα στις περιφερειακές οργανώσεις και τα τοπικά στελέχη μας σε όλη την Ελλάδα. Καταγράψαμε σημαντικές νίκες σε επιμελητήρια, ομοσπονδίες και συλλόγους: ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Κερδίζουν δυνάμεις και παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ. Στόχος μας η φωνή της Ν.Δ. να ακουστεί παντού. Στόχος μας είναι η ανάδειξη υγιών δυνάμεων και προσωπικοτήτων που πιστεύουν στις αξίες και αρχές της Παράταξής μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.