Λευκη Σαραντινου, συγγραφεας* «Ο Σταθης ειναι ενας καλλιτεχνης που δεν χρειαζεται συστασεις· ειναι ο ζωγραφος της πολης μας»

Από την παρουσίαση του «Λευκώματος Ζωγραφικής» του Στάθη Γκεβρέκη

Ο Στάθης είναι ένας καλλιτέχνης που δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ο ζωγράφος της πόλης μας και δεν νομίζω να υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα που να έχει ζωγραφιστεί κάθε γωνιά της σχεδόν από έναν και μόνο καλλιτέχνη και να έχει ταυτιστεί, κατά συνέπεια, τόσο πολύ μαζί της. Αναμφισβήτητα, ταλαντούχος και πολύ εργατικός, τα έργα του είναι πρωτότυπα, διαθέτουν φαντασία, αλλά και το δικό τους εντελώς ιδιαίτερο στυλ. Πρόκειται για καθαρά σύγχρονη τέχνη αστικού και νεανικού χαρακτήρα με έθνικ επιρροές, ζωηρή φαντασία και ευρεία χρήση μεγάλης χρωματικής γκάμας. 

Οι δρόμοι μεταμορφώθηκαν σε παραμυθένια μονοπάτια, γεμάτα χρώμα, εικόνες, πρόσωπα, με μια διάθεση συγκεκριμένου σουρεαλισμού που ταξιδεύει τον περιπατητή** 

Αναντίρρητα, η τέχνη του Στάθη ασκεί επιρροή και στους επισκέπτες της πόλης μας. Παραθέτω λοιπόν τα λεγόμενα της μητέρας μου, Μαρίας Ακτουδιανάκη, βιολόγου στο επάγγελμα, για το πώς βλέπει η ίδια την τέχνη του Στάθη όταν έρχεται στην Κομοτηνή:

«Πάντα πίστευα πως οι εικαστικές τέχνες πρέπει να προκαλούν τον θεατή, είτε θετικά, είτε αρνητικά, να δημιουργούν συναισθήματα ευχάριστα, απεχθή, ονειρικά, παράξενα, να εξάπτουν τη φαντασία, να μεταφέρουν νοερά σε άλλους κόσμους, να δημιουργούν εντυπώσεις που παραμένουν στη μνήμη. Περπατώντας στην Κομοτηνή, βίωσα στο έπακρο όλα τα παραπάνω. Οι δρόμοι μεταμορφώθηκαν σε παραμυθένια μονοπάτια, γεμάτα χρώμα, εικόνες, πρόσωπα, με μια διάθεση συγκεκριμένου σουρεαλισμού που ταξιδεύει τον περιπατητή σε ιστορίες που δεν έχει διαβάσει, αλλά πολύ θα ’θελε να είχε κύριο ρόλο σ’ αυτές. Περιμένω ανυπόμονα την επόμενη επίσκεψή μου στην πρωτεύουσα της Θράκης, για να μπω μαζί με τα πολύ αγαπημένα μου πρόσωπα που ζουν εκεί σ’ ένα καινούριο εικονογραφημένο παραμύθι του εκλεκτού ζωγράφου της». 

Το παρόν Λεύκωμα αποτέλεσε για μένα ξεχωριστή πηγή συναισθημάτων αλλά και αναμνήσεων

Η συνεργασία μας με τον Στάθη ξεκίνησε με προτροπή του Βασίλη Βαφειάδη για την εικονογράφηση του παιδικού μου βιβλίου, οι «Φρουτοφίλοι», την οποία και εκτέλεσε με φαντασία, ζωηρούς χρωματισμούς και, πάνω απ’ όλα με χιούμορ, που ταιριάζει απόλυτα, στις χιουμοριστικές ιστορίες μου και ταυτόχρονα τις αναδεικνύει. Το παρόν λεύκωμα αποτελεί άλλη μία ξεχωριστή δουλειά του ζωγράφου μας. Για μένα, όμως, αποτέλεσε ξεχωριστή πηγή συναισθημάτων αλλά και αναμνήσεων, καθώς μου έφερε στον νου μία άλλη δουλειά μας, το «Μία εικόνα, μια ιστορία», το οποίο δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Πρόκειται για μία σειρά διηγημάτων βασισμένων σε εικόνες του Στάθη, είκοσι ένα στο σύνολο. Οι εικόνες του «Λευκώματος» λοιπόν, καθώς έμοιαζαν με αυτές στις οποίες βάσισα τα διηγήματά μου μού θύμισαν έντονα την εποχή που τα έγραφα και είχαν κατά συνέπεια για μένα ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η συνεργασία μας, επομένως, με τον ταλαντούχο ζωγράφο προτίθεται να συνεχιστεί. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς που υπάρχει και ομορφαίνει τόσο την πόλη, όσο και τα βιβλία μας! 
 
*Το παρόν είναι η εισήγηση της Λεύκης Σαραντινού στην εκδήλωση παρουσίασης του «Λευκώματος Ζωγραφικής» του Ευστάθιου Γκεβρέκη, Εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2018, στο καφέ ΟΧΤΩ την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019.

**Οι μεσότιτλοι προστέθηκαν για λόγους ευκολότερης ανάγνωσης.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.