Λευκη Κιοσσε «Θετικο το μετρο, μενει ωστοσο να δουμε πως θα το απορροφησει η πραγματικη οικονομια»

Τι αλλαγές φέρνει η αύξηση του κατώτατου μισθού

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Δευτέρας, χθες Τρίτη, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την σχετική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
 
Σύμφωνα με αυτή, μετά από μία επταετία «κρίσης», από την 1η Φεβρουαρίου του 2019, ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων αυξάνεται στα 650 ευρώ, ενώ αντίστοιχα για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται στα 29,04 ευρώ την ημέρα. Παράλληλα η απόφαση περιλαμβάνει την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους νέους έως 25 ετών, ενώ οι αυξήσεις αυτές «συμπαρασύρουν» 24 ακόμα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.
 
Όπως δήλωσε η υπουργός κ. Αχτσιόγλου κατά την υπογραφή της απόφασης, γίνεται πράξη η κορυφαία δέσμευση που είχε αναλάβει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και ειδικά των νέων, μέσω της κατάργησης της ρατσιστικής ηλικιακής διάκρισης του υποκατώτατου μισθού, ενώ μετά από σχεδόν μία δεκαετία, και ιδιαίτερα μετά τη δραματική μείωση που υπέστη o μισθός το 2012 κατά 22% και 32% για τους νέους,  επιστρέφουμε στους εργαζόμενους ένα μέρος από όσα τους αφαίρεσαν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα.
 
Τις αλλαγές που φέρνει η υπουργική αυτή απόφαση, αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί αυτή να δημιουργήσει εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η επίκουρη καθηγήτρια Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Λευκή Κιοσσέ.
 
Η ίδια χαρακτήρισε ως θετικό το μέτρο της αύξησης του κατώτατου και της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού, κάνοντας μάλιστα λόγο για την κατάργηση ενός πολύ άδικου μέτρου, για να επισημάνει ωστόσο τα προβλήματα που ενδεχομένως μπορεί να δημιουργηθούν για τους ελεύθερους κυρίως επαγγελματίες, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Τάχθηκε υπέρ της θέσπισης και συνοδευτικών μέτρων, φιλικών προς τους επαγγελματίες, ενώ κράτησε επιφυλάξεις ως πως το πώς η πραγματική οικονομία, θα καταφέρει να απορροφήσει το μέτρο αυτό.
 
Ο λόγος στην ίδια… 

«Είχαμε μια διαφοροποίηση για τους εργαζόμενους άνω και κάτω των 25 ετών απολύτως αντισυνταγματική, διότι το Σύνταγμα ορίζει ότι το κράτος λαμβάνει πρόνοια και ενισχύει τη νεότητα» 

ΠτΘ: κ. Κιοσσέ, στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκε  η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου. Να ξεκινήσουμε από τις βασικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν. Τι περιλαμβάνουν;
Λ.Κ.:
Οι ρυθμίσεις αυτές έγιναν με το μνημόνιο 2 και το νόμο 4046/12 και τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Απριλίου του 2013. Μέχρι τότε οι κοινωνικοί συνομιλητές ήταν αυτοί που καθόριζαν τι αυξήσεις θα δοθούν και ποια ήταν τα κατώτατα όρια. Από 1 Απριλίου 2013 και μετά, τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, ψηφίστηκαν με κρατικό κανόνα, δηλαδή κάθε αναφορά που κάναμε στον ελάχιστο μισθό ή το ελάχιστο ημερομίσθιο παρέπεμπε στο νομοθετημένο γενικό κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο. Είχαμε μια διαφοροποίηση για τους εργαζόμενους άνω και κάτω των 25 ετών, κατά την προσωπική μου άποψη, απολύτως αντισυνταγματική, διότι το Σύνταγμα ορίζει ότι το κράτος λαμβάνει πρόνοια και ενισχύει τη νεότητα. Οι προαναφερθείσες ωστόσο αποφάσεις έπληξαν τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 διότι έπαιρναν διαφορετικές αποδοχές. Μετά από σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων,  που απ' ό,τι γνωρίζω πρότειναν οι αυξήσεις που θα δοθούν να κινούνται από 5 έως 10%, η χθεσινή αύξηση που ανακοινώθηκε αγγίζει σχεδόν το 11%. Ειδικότερα με την αύξηση αυτή, από την 1η Φεβρουαρίου και έπειτα, οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση θα παίρνουν επιπλέον 64 ευρώ μεικτά τον μήνα και 54 καθαρά. Αυτό θα αφορά όχι μόνο όσους αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό, αλλά και όσους λαμβάνουν μισθό κάτω από 650 ευρώ. Δηλαδή και οι εργαζόμενοι που λάμβαναν υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ μεικτά και 420 ευρώ καθαρά πλέον μετά την κατάργησή του, θα λαμβάνουν και αυτοί 650 ευρώ μεικτά και 546 ευρώ καθαρά. Δηλαδή θα λαμβάνουν 126 ευρώ περισσότερα. 

«Δυσμενείς οι επιπτώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, ως προς τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις» 

ΠτΘ: Πώς κρίνετε την αύξηση αυτή; Υπάρχει ήδη στον δημόσιο διάλογο μία κάποια κριτική κυρίως σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες…
Λ.Κ.:.
Η αύξηση αυτή έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, όσον αφορά και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, δηλαδή στον ΕΦΚΑ. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να αυξηθεί η κατώτατη εισφορά  κατά 17,5 ευρώ το μήνα, καθότι συναρτάται με τον νομοθετημένο μισθό.
 
Στα θετικά της απόφασης είναι ότι αυξάνεται το επίδομα ανεργίας, περίπου 11% και θα ανέλθει περίπου στα 400 ευρώ, από 360 ευρώ που είναι σήμερα. Ο ΟΑΕΔ, ως κρατικός φορέας, θα έχει μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση, η οποία υπολογίζεται περίπου στα 120 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Επίσης θα έχει επίπτωση στο επίδομα γάμου και κάποια άλλα, ωστόσο υπάρχει  πρόβλημα στις τριετίες. Από τις 14 Φεβρουαρίου του  2012, και έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%  ─υποθέτω ότι έχουμε πολλά χρόνια μπροστά μας για να φτάσουμε κάτω από το 10%─ αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικά καθορισμένου νομίμου μισθού, για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14-2-2012. Με λίγα λόγια δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία μόνο όσοι είχαν  συμπληρώσει προϋπηρεσία έως το 2012 και μέχρι τρεις τριετίες για τα εννιά χρόνια. Έτσι, για εργαζόμενους με μια τριετία, ο κατώτατος μισθός  από τα 644,69 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 715 ευρώ. Όποιος έπαιρνε με δύο τριετίες 703 ευρώ, δικαιούται από 1 Φεβρουαρίου 780 ευρώ. Με τρεις τριετίες ο μισθός οδηγείται στα 845 ευρώ από 761 ευρώ που ήταν. Για τους εργατοτεχνίτες επίσης ισχύει το ότι εισπράττουν μέχρι 6 τριετίες. Οι αλλαγές αυτές θα έχουν επιπτώσεις και στους απασχολούμενους με μερική απασχόληση, καθώς θα ανεβούν τα ημερομίσθιά τους. 

«Η κάθε αύξηση που δίνεται μετά από αρκετά χρόνια οπωσδήποτε αποτελεί θετικό μέτρο» 

ΠτΘ: Συντάσσεστε άρα με την επιχειρηματολογία που λέει ότι θα πρέπει ως μέτρα να συνοδευτούν και με κάποια φιλικά προς τους επαγγελματίες μέτρα…
Λ.Κ.:
Η κάθε αύξηση που δίνεται, μετά από αρκετά χρόνια, οπωσδήποτε αποτελεί θετικό μέτρο. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν αποτελεί θετικό μέτρο αν το δούμε ως μέτρο. Από εκεί και πέρα ας σταθούμε στη στάση της ΓΣΕΒΕΕ η οποία είπε ναι στην αύξηση, αλλά με μία ελάφρυνση των επιχειρήσεων και κάποια άλλα μέτρα όπως η μη μείωση του αφορολογήτου.  Αυτά έχουν ήδη επισημανθεί, αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να δει την πραγματική οικονομία στην τσέπη του. Και φυσικά πρέπει να δούμε το πώς θα συμπεριφερθούν οι επιχειρήσεις. Οι μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λίγο προσωπικό ενδεχομένως να μην μπορούν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα  να μετατρέψουν την πλήρη απασχόληση κάποιων εκ των εργαζομένων τους σε μερική. Παλαιότερα ο κόσμος θεωρούσε ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η μερική απασχόληση, γιατί υπήρχαν θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή τα επίπεδα της πλήρους απασχόλησης σχεδόν εξομοιώνονται με τη μερική απασχόληση και με την εκ περιτροπής εργασία, η οποία εντάσσεται στην μερική απασχόληση. Πρακτικά σε μικρές επιχειρήσεις οι άνθρωποι ίσως υποστούν και μειώσεις.
 
ΠτΘ: Οι «κερδισμένοι» των αυξήσεων και της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού είναι οι νεότεροι κάτω των 25 ετών που βγαίνουν ενδεχομένως για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας;
Λ.Κ.:
Πρακτικά βεβαίως. Καταργείται άλλωστε ένα πολύ άδικο μέτρο. Είναι πολύ άδικο μέτρο από τη μια να δεσμευόμαστε για την ενίσχυση της νεότητας, κι από την άλλη να έχουμε περίπου έξι χρόνια διαφορετική αντιμετώπιση στους μισθούς των νέων εργαζομένων.
 
ΠτΘ: Και πάλι στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπολίτευσης έχουν εκφραστεί ήδη αντιδράσεις για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έμεινε πιστή στην υπόσχεση για επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ. Θα μπορούσε μία τέτοια αύξηση να επιτευχθεί με τα σημερινά δεδομένα;
Λ.Κ.:
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτά τα καθορίζει η πραγματική οικονομία. Ακόμη και την  αύξηση των 650 ευρώ, εάν κάποιος δεν μπορεί μέσα στην επιχείρησή του να τα δώσει, θα βρει τρόπους να μην τα δώσει. Δια νόμου εμείς μπορούμε να ορίσουμε τον κατώτατο μισθό και στα 1000 ευρώ.  Σημασία έχει αυτός που απασχολεί να μπορεί να τα δώσει και να τα δώσει. Όταν οι επιχειρήσεις έχουν κλιθεί να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ πως θα γίνει αυτό; Εάν δεν έχουμε και μείωση και της φορολογίας όλων των επιχειρήσεων, και των μικρών και των μεγάλων,  προσωπικά δεν ξέρω αν η πραγματική οικονομία το επιτρέπει. Σε κάθε περίπτωση κρίνω πως είναι θετικό ως μέτρο, μένει ωστόσο να δούμε πώς η οικονομία θα το απορροφήσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.