Λασπολουτρα στο Πορτο Λαγος

Την παραλία του Πόρτο Λάγος επιλέγουν και φέτος για τα λασπόλουτρα τους εκατοντάδες Θρακιώτες κι όχι μόνο. Αυξημένη κι αυτή τη θερινή περίοδο είναι η προσέλευση λουομένων που αντιμετωπίζουν διάφορες παθήσεις κι ευελπιστούν αποκατάσταση της υγείας τους είτε περιορισμό των συμπτωμάτων που τους ταλαιπωρούν. Οργανωμένοι σε γκρουπ που συντονίζονται από τους κατά τόπους Δήμους είτε μεμονωμένοι, καταφθάνουν μαζικά στην παραλία του Πόρτο Λάγος για να απολαύσουν εκτός από το θαλασσινό τους μπάνιο και τα ευεργετήματα της λασποθεραπείας.

Τις περασμένες δεκαετίες τα λασπόλουτρα είχαν αποκτήσει μεγάλη φήμη. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της “μεταλλικής λάσπης” ήταν όντως αποτελεσματικές ιδιαίτερα για νόσους του νωτιαίου μυελού, αρθρίτιδες, ρευματισμούς και φλεβίτιδες.

Η ιλύς (λάσπη) βρίσκεται σαν κατακάθισμα στον πυθμένα θαλασσών, λιμνών και ποταμών. Η σύστασή της περιέχει συνήθως ανθρακικό ασβέστιο, χλωριούχο νάτριο, σίδηρο, πυριτικά άλατα, θείο και ανθρακικό οξύ. Τα συστατικά αυτά θεωρείται ότι επιδρούν σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.

«Έχω ακούσει ότι οι περισσότεροι που έρχονται για λασπόλουτρα εδώ, είδαν όφελος στην υγεία τους, υποστήριξε η κ. Ευφροσύνη Αρβανιτίδου από τα Κιμμέρια Ξάνθης. «Ο γιατρός μου, μου συνέστησε τα λασπόλουτρα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζω με τη μέση μου», ανέφερε ο κ. Στέφανος Δραγάνης από την Αθήνα, ο οποίος βρέθηκε φέτος για πρώτη φορά στο Πόρτο Λάγος.

«Έρχομαι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είχα πρόβλημα στα πόδια μου και σήμερα είμαι καλά» τόνισε ο κ. Κίντς Χασάν, από την περιοχή της Ξάνθης, ο οποίος φροντίζει να βρίσκει τακτικά χρόνο για λασποθεραπεία. Το ίδιο κι η κ. Μαρία Αθανασίου από τη Γενισέα του Δήμου Βιστωνίδας η οποία εδώ και πολλά έτη ταλαιπωρείται από δυνατούς πόνους στα πόδια της. «Άκουσα ότι τα λασπόλουτρα και τα φύκια κάνουν καλό στα αρθριτικά, στο θυροειδή και ήρθα. Βλέπω όμως ότι η περιοχή δεν έχει τόσα νερά όπως παλιά, θα πρέπει να αξιοποιηθεί να έρχεται ο κόσμος. Όποιοι πάσχουν πάντως εδώ έρχονται» κατέληξε.

Το ζήτημα της αξιοποίησης και ανάδειξης της περιοχής του Πόρτο Λάγος με τη λειτουργία ενός οργανωμένου κέντρου λασποθεραπείας έθεσαν σε δηλώσεις τους πολλοί από τους λουόμενους.

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.