Λαμπρη παρελαση στην Κομοτηνη

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 97 ετών από την ενσωμάτωση της Θράκης

Με λαμπρότητα κορυφώθηκαν την Κυριακή στην Κομοτηνή οι εκδηλώσεις εορτασμού των 97 ετών από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό της Ελλάδας.
 
Σε μια ηλιόλουστη Κομοτηνή, οι πολίτες άδραξαν την ευκαιρία να συγκεντρωθούν παράλληλα με τους δρόμους στους οποίους πραγματοποιούνταν η παρέλαση για να καμαρώσουν τους συλλόγους, τα σχολεία και τις στρατιωτικές μονάδες που συμμετείχαν σε αυτή.
 

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, στον οποίο θα συλλειτουργήσουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ Παντελεήμων και άλλοι Ιεράρχες, μεταξύ των οποίων ο Σεβασμώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄
 
Ακολούθησε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του ο Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ενώ μετά τη δοξολογία εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιο Καραμπίνη.
 

Περισσότερες φωτογραφίες: Κατάθεση Στεφάνων για την 14η Μαΐου

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου, και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, τον Δ/ντή της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης ΑΜΘ, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ καθώς και μέλη οργανώσεων και συλλόγων.
 

Περισσότερος φωτογραφίες: Παρέλαση των Συλλόγων 
 
Η παρέλαση των Πολιτιστικών Οργανώσεων, της Φοιτητικής και Μαθητικής Νεολαίας, των Σωμάτων Ελλήνων Προσκόπων και Ελληνίδων Οδηγών, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας ξεκίνησε γύρω στις 12:30, με τυ συμμετοχή και συλλόγων από την Άρτα και το Μεσσολόγγι, που έδωσαν ένα διαφορειτικό χρώμα στην παρέλαση. 

Περισσότερες Φωτογραφίες: Παρέλαση των σχολείων

Περισσότερες φωτογραφίες: Παρέλαση των στρατιωτικών και εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων
 

Τέρενς Κουίκ «Με την ένταξή μας στην ποσοτική χαλάρωση θα έρθει η ώρα για να υπάρξει ανάπτυξη για τα σύνορα και τη Θράκη» 

Η Ροδόπη , όπως και ο Έβρος, που γιορτάζουν, είναι τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, όπως σύνορα της Ευρώπης είναι και τα νησιά του ανατολικού αιγαίου, τα οποία κανείς δεν δικαιούται και δεν μπορεί να αμφισβητήσει, σημείωσε ο κ. Τέρενς Κουίκ σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση, επισημαίνοντας ότι «το Σύμφωνο της Λωζάνης είναι σύμφωνο, και όλοι μαζί, υπηρετούμε μία σημαία, τη γαλανόλευκη με το σταυρό, όποιος κάνει κάτι διαφορετικό τότε απλά δεν είναι Έλληνας».
 
Ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Σημείωσε πως με τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα ψηφίσει η κυβέρνηση στη Βουλή, και με τη χώρα μας να εντάσσεται στην ποσοτική χαλάρωση, θα έρθει η ώρα για να υπάρξει ανάπτυξη για τα σύνορα και τη Θράκη, την οποία δικαιούται, υπενθυμίζοντας πως ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει στο πρόσφατο ταξίδι του στη Θράκη ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.  

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων «Η μαθητιώσα νεολαία μας και ο στρατός μάς έβγαλε από τον εαυτό μας, και χαρήκαμε αυτή την ημέρα» 

«Όπως πριν από 97 χρόνια, όταν οι ψυχές των ανθρώπων αγάλλονταν και χειροκροτούσαν και ευχαριστούσαν τον Θεό για αυτή την ημέρα, έτσι και σήμερα η μαθητιώσα νεολαία μας και ο στρατός μάς έβγαλε από τον εαυτό μας, και χαρήκαμε αυτή την ημέρα δοξάζοντας τον Θεό» σημείωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.
 
Θέλησε δε την ημέρα αυτή, «που το φως της ελευθερίας λάμπει σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα», να στείλει ευχές σε όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα στους Θρακιώτες, όσους έμειναν εδώ αλλά και όσους αναγκάστηκαν παρά τη θέλησή τους να μεταναστεύσουν.
 
«Εγώ σαν πνευματικός πατέρας θα αναμένω την επιστροφή όλων αυτών των ανθρώπων που έφυγαν από την Ελλάδα και τον τόπο μας, γιατί ξέρω ότι θέλουν να γυρίσουν και να επιστέψουν» τόνισε, κάνοντας έκκληση προς όλους να εργαστούν για να επιστρέψουν στο τόπο τα παιδιά και οι νέοι, τα Ελληνικά μυαλά που έφυγαν. 

Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος «Οι θρησκείες και οι εκκλησίες γίνονται παράγοντες ειρήνης, ενότητας ανάπτυξης και ευημερίας ενός τόπου» 

Τη χαρά του που βρέθηκε στην Κομοτηνή για τον εορτασμό αυτό εξέφρασε ο  Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, τονίζοντας πως η περιοχή αποτελεί υπόδειγμα συμβίωσης και συνύπαρξης πολλών διαφορετικών παραδόσεων, πολλών διαφορετικών θρησκειών, ηθών, και εθίμων, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι επιβεβαιώνει πως οι θρησκείες και οι εκκλησίες γίνονται παράγοντες ειρήνης, ενότητας ανάπτυξης και ευημερίας ενός τόπου. 

Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος «Η Παναγία η μεγαλόχαρη από την Τήνο να σκεπάζει την Κομοτηνή και τη Ροδόπη» 

«Αναχωρούμε με την καρδιά μας γεμάτη από αισθήματα συγκίνησης, χαράς και πατριωτισμού» σημείωσε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, σημειώνοντας πως αισθάνονται υπερήφανοι για όλους όσους παρήλασαν, ευχόμενος ο Θεός να ευλογεί την πατρίδα μας, και η Παναγία η μεγαλόχαρη από την Τήνο να σκεπάζει την Κομοτηνή και τη Ροδόπη, δίνοντας σε όλους καλή προκοπή και καλή υγεία, και να δίνει πολυχρόνια και ακύμαντη αρχιερατική παρουσία. 

Χρήστος Μέτιος «Οφείλουμε να πάρουμε παράδειγμα από τους αγώνες του έθνους μας» 

«Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Θράκης μας, στις 14 Μαΐου και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό» σημείωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, τονίζοντας πως ανατρέχουμε στην σημαντική αυτή στιγμή του τόπου μας, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, για να μας κληροδοτήσουν αυτή την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας.
 
Τόνισε δε πως οφείλουμε να πάρουμε παράδειγμα από τους αγώνες του έθνους μας, και με πίστη στις δυνάμεις μας και αλληλεγγύη να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή δύσκολη συγκυρία. 

Γιώργος Πετρίδης «Ο πατριωτισμός δεν είναι κάτι που πρέπει να δείχνουμε σε καιρό πολέμου, αλλά να το βιώνουμε σε κάθε ευκαιρία της καθημερινής μας ζωής» 

«Η επέτειος αυτή είναι ακόμα μια ευκαιρία να σκεφτούμε αν είμαστε αντάξιοι όλων αυτών που οδήγησαν, με τις ενέργειες και την πρωτοβουλία τους, να έχουμε τη δυνατότητα να αναπνέουμε ελεύθερα σε αυτό τον τόπο» σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, τονίζοντας πως η απάντηση πρέπει να δίνεται από όλους μας και καθημερινά
 
Ο πατριωτισμός, επισήμανε, δεν είναι κάτι που πρέπει να δείχνουμε σε καιρό πολέμου, αλλά να το βιώνουμε σε κάθε ευκαιρία της καθημερινής μας ζωής, και εξέφρασε την ελπίδα πως επέτειοι σαν και αυτή θα είναι αφορμή για αν σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω αυτά τα πράγματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.