Κυβερνητικο κλιμακιο στον Εβρο
Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα επισκέφθηκε τη Δευτέρα το νομό Έβρου. Στο κλιμάκιο μετείχαν οι Υφυπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Ντόλιος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Φώφη Γεννηματά, και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Οικονομίδης.
Ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Έβρου ενημέρωσε επί χάρτου για το μέγεθος της καταστροφής εξαιτίας των πλημμυρών. Ωστόσο, το κυβερνητικό κλιμάκιο συνοδευόμενο από τον Νομάρχη Έβρου, τις βουλευτές Έβρου κ. Όλγα Ρενταρή και Ελένη Τσιαούση, τη Γενική Γραμματέα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρα Κόκλα, τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου κ. Γιώργο Μηνόπουλο, τον Αντινομάρχη Αγροτικού Τομέα, Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Μιχάλη Κογιομτζή, μετέβη στις περιοχές που επλήγησαν προκειμένου να αποκτήσει ιδία άποψη και να συνομιλήσει με τους κατοίκους. Μετά την περιοδεία κατά μήκος του νομού με σταθμούς στο Δέλτα του Έβρου, στα χωριά Μάνδρα, Λάβαρα, Πραγγί, Πύθιο κατέληξαν στην Ορεστιάδα, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου παρουσία όλων των φορέων.
Κατά τη σύσκεψη ο Νομάρχης Έβρου ανακοίνωσε και επέδωσε στο κυβερνητικό κλιμάκιο την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που αφορά μια σειρά από διεκδικήσεις για την άμεση και έμμεση ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2010, καθώς και σχέδιο για αποκαταστάσεις, οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις, διευκολύνσεις από τις πλημμύρες έτους 2010.
Συγκεκριμένα «το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να διεκδικήσει:
-Υπογραφή διακρατικής Σύμβασης ποταμού Έβρου μεταξύ των τριών κρατών Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας.
-Δημιουργία ενός ενιαίου Διακρατικού Φορέα Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας για την διαχείριση της λεκάνης του ποταμού Έβρου ο οποίος θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στο συντονισμό των ενεργειών και άμεση έναρξη εργασιών για την κατάστρωση ενός κοινού σχεδίου διαχείρισης της διακρατικής λεκάνης του Έβρου με σκοπό να αναλάβει στο μέλλον την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και συντήρηση του κομβικού αυτού υδρολογικού συστήματος.
-Αποζημιώσεις – Αποκατάσταση ζημιών καθώς και ρυθμίσεις για αγρότες και εμπορικό κόσμο (επισυνάπτουμε σχέδιο για αποκαταστάσεις και οικονομικές ενισχύσεις – αποζημιώσεις – διευκολύνσεις.
Κατά την εισήγησή του ο Νομάρχης Έβρου κ. Ζαμπουνίδης ζήτησε τη σύσταση μόνιμης κυβερνητικής επιτροπής για τη διαχείριση του Έβρου ποταμού. «Ζητάμε επικεφαλής της επιτροπής να είναι ο ίδιος ο Υπουργός κ. Ρέππας. Σε αυτή την κυβερνητική επιτροπή πρέπει να μετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία, δηλ. Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εξωτερικών. Η κυβερνητική επιτροπή θα πρέπει να είναι ενεργή σε μόνιμη βάση. Επιπλέον, αυτή θα προετοιμάσει όλο το σχεδιασμό για τη δημιουργία ενιαίου Διακρατικού Φορέα Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, όπως εισηγήσεις, προτάσεις, και λειτουργία του Φορέα.»
Μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Γιώργου Παπανδρέου αντιπροσωπεία φορέων του νομού, με επικεφαλής τον Νομάρχη Έβρου κ. Νικόλαο Ζαμπουνίδη, θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν το θέμα αντιμετώπισης και οριστικής επίλυσης των πλημμυρών. Στο τέλος της συνεδρίασης του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου ο Νομάρχης Έβρου δήλωσε «Καταφέραμε να αναδείξουμε το θέμα των πλημμυρών, το φτάσαμε μέχρι τον Πρωθυπουργό. Ήμουν σίγουρος ότι θα έπαιρνε πρωτοβουλίες. Είμαι ικανοποιημένος που υιοθετήθηκε η πρότασή μας στο σύνολό της, ακόμη και αυτή για τη σύσταση μόνιμης κυβερνητικής επιτροπής με επικεφαλής τον εκάστοτε Υπουργό Υποδομών. Πρέπει, όμως, να υλοποιήσουμε το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης, και όχι ένα σχέδιο αποκατάστασης αντίστοιχο με εκείνο του 2003. Είμαι επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα, αλλά πιστεύω πως αυτή τη φορά θα πάμε μπροστά.»
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
