Κυβερνητικη αναδιπλωση απεναντι στο μετωπο των χιλιαδων τριτεκνων

Οι αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των τριτέκνων απέναντι στο φημολογούμενο πλαφόν που επρόκειτο να μπει στα εισοδήματά τους ώστε να δικαιούνται το βοηθητικό επίδομα, φαίνεται να απέδωσαν καρπούς.

Τον τελευταίο καιρό καλλιεργούνταν έντονα η φημολογία (από τα γνωστά… κέντρα ελέγχου των κοινωνικών αντιδράσεων) ότι θα καθοριστεί ανώτατο όριο σαράντα χιλιάδων ευρώ στα εισοδήματα των τριτέκνων, ώστε να δικαιούνται το σχετικό επίδομα. Το γεγονός κινητοποίησε χιλιάδες οικογένειες, που μέσω των τοπικών συλλόγων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων προχώρησαν σε διαμαρτυρίες ώστε να μην χαθεί το επίδομα.

Κι όμως, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε από το περίφημο μνημόνιο που επικαλούνται οι οικονομικοί ταγοί για να «ψαλιδίσουν» παροχές και κεκτημένα δεκαετιών. Στη σελίδα 66 αναγράφεται σε απλά και κατανοητά ελληνικά: «Οι ελάχιστες συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα δεν θα περικοπούν και τα πιο ευάλωτα στρώματα θα αποζημιωθούν από τις πιθανές αρνητικές συνέπειες των πολιτικών. Για την επίτευξη πνεύματος συναίνεσης στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, η κυβέρνηση θα καλέσει εκπροσώπους επιχειρήσεων και εργαζομένων να υπογράψουν ένα κοινωνικό συμβόλαιο για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Τα παραπάνω προωθούνται στο πνεύμα της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, της αντιμετώπισης της φτώχειας και της προστασίας της απασχόλησης». Με την ομοσπονδία τριτέκνων να συμπληρώνει κατηγορηματικά ότι «πουθενά στο μνημόνιο δεν αναφέρεται κάτι για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων ή περιορισμό δαπανών για επιδόματα κοινωνικής πολιτικής»…

Ακόμη, σε υπόμνημα-καταγγελία της ομοσπονδίας, γίνεται λόγος για «κυβερνητική αναλγησία, αδιαφορία και υποκρισία για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος», καθώς και για «περιορισμό και κατάργηση υφιστάμενων παροχών, αδιάκριτη φορολογία και αδιαφορία για το μέλλον οικογενειών με πολλά παιδιά». Μέσω του υπομνήματος, οι τρίτεκνοι υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας αλλά και απόγνωσης μπροστά στο παρόν και στο μέλλον και ζητούν από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει υπεύθυνα το δημογραφικό πρόβλημα, να σταματήσει να τιμωρεί τις οικογένειες με τρία παιδιά και άνω και να διαβουλευτεί με τους αρμόδιους φορείς.

«Να δουν σοβαρά και υπεύθυνα το δημογραφικό πρόβλημα»

Τις παραπάνω δράσεις και διαμαρτυρίες, ακολούθησε συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων με τον αναπληρωτή υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, που έγινε την Παρασκευή. Εκεί οι τρίτεκνοι έλαβαν τη ρητή διαβεβαίωσή του ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει τελικά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ξάνθης Νίκος Τσαούσης, δηλώνει σχετικά: «Όλος ο ντόρος έγινε για το πλαφόν των σαράντα χιλιάδων ευρώ που έμπαινε ως όρος χορήγησης του επιδόματος στο συνολικό εισόδημα κάθε οικογένειας τριτέκνων. Στις 17 Δεκεμβρίου είχαμε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Κουτρουμάνη, υπόψη του οποίου θέσαμε την αντίθεσή μας στο ζήτημα του πλαφόν, καθώς και τα περί ασφάλισης ζητήματα που τελικά παραμένουν ως είχαν και πριν. Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Κουτρουμάνης επιβεβαίωσε ότι το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί το μέτρο του πλαφόν στα εισοδήματα. Κάτι που ανακοινώθηκε επίσημα και από τα Μ.Μ.Ε. την περασμένη Δευτέρα».

Ο κ. Τσαούσης σημειώνει ότι «την προηγούμενη από τη συνάντηση εβδομάδα, η ομοσπονδία τριτέκνων είχε στείλει υπόμνημα διαμαρτυρίας σε όλα τα κόμματα και σε όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ στις 3 και 4 Δεκεμβρίου είχαν γίνει συγκεντρώσεις και δράσεις διαμαρτυρίας για το ζήτημα. Αυτές και η παράστασή μας στο υπουργείο, απέτρεψαν όσα δρομολογούνταν». Ο συνομιλητής μας προσθέτει ότι «οι τρίτεκνοι δεν έμειναν εκεί, αλλά ζήτησαν από τον κ. Κουτρουμάνη να δει σοβαρά το δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα».

Όσον αφορά τις πάγιες διεκδικήσεις των τριτέκνων που έχουν καταγραφεί αναλυτικά από τον «ΠτΘ», ο κ. Τσαούσης δηλώνει: «Οι διεκδικήσεις παραμένουν και απώτερος σκοπός μας και σημαία είναι να ενταχθούμε στους πολύτεκνους. Αυτό δεν αλλάζει, τριτεκνία ίσον πολυτεκνία». Τέλος, αφορμής δοθείσης, ο πρόεδρος των Ξανθιωτών τριτέκνων καλεί τους δικαιούχους τροφίμων να παραλάβουν τα δέματα που έχουν ετοιμαστεί: «Αυτές τις μέρες διανέμουμε τρόφιμα σε δικαιούχους, μετά τα δικαιολογητικά που συλλέχθηκαν το καλοκαίρι σύμφωνα με εισοδηματικά κριτήρια, κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από τον σύλλογό μας έχει νοικιαστεί αποθήκη που βρίσκεται ανάμεσα στο Εύμοιρο και στη Μορσίνη. Είναι περίπου εβδομήντα Ξανθιώτικες οικογένειες τριτέκνων που δεν έχουν έρθει να παραλάβουν τα δικαιούμενα τρόφιμα και τις καλούμε να προσέλθουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.