Κυβερνητικα ημιμετρα για το βαμβακι

Επαληθεύτηκαν οι απαισιόδοξες προβλέψεις σε σχέση με τον καθορισμό της ηρτημένης εσοδείας στο βαμβάκι για τη φετινή περίοδο στο νομό Ροδόπης μετά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του προέδρου της ΕΑΣ κ. Σκοπιανού, των βουλευτών κ.κ. Ιλχάν και Μανωλιά, του μέλους του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Μαρουφίδη και του νομάρχη Ροδόπης κ. Γιαννακίδη. Στη σύσκεψη εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου πήρε μέρος ο υφυπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός καθώς και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι βελτιωτικές κινήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση μετά την κατακραυγή των αγροτών της Ροδόπης που διεκδίκησαν εξ αρχής να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι την προηγούμενη διετία επλήγησαν οι καλλιέργειες από το πράσινο σκουλήκι, ήταν να καθοριστεί νέα ηρτημένη 234 κιλών για τις κοινότητες που είχε ανακοινωθεί ότι θα έχουν 200 κιλά ανά στρέμμα, πράγμα που μεταφράζεται σε βελτίωση της συνολικής παραγωγής για το νομό Ροδόπης μεταξύ 4 και 5.000 τόνων στο σύνολο της παραγωγής.

Για τις κοινότητες των οποίων η ηρτημένη εσοδεία κυμαινόταν πάνω από τα 250 κιλά και έφθανε τα 264 δεν υπήρξε καμία παρέμβαση.

Από την παραπάνω ρύθμιση προκύπτει μια μέση απόδοση για το ν. Ροδόπης που φθάνει τα 250 κιλά ανά στρέμμα. Σε σχέση με αυτά που ανακοινώθηκαν αρχικά για την φετινή ηρτημένη παραγωγή η υστέρηση φθάνει τα 15 κιλά ανά στρέμμα στη μέση απόδοση.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι πέρυσι η μέση απόδοση κυμάνθηκε γύρω στα 265 κιλά, ενώ σε κάποιες κοινότητες η απόδοση έφθασε και τα 290 κιλά.

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.