Κυρια διευθυντρια,

Εύλογα και θεμιτά τα παράπονα όταν εμφανίζονται υστερήσεις και φαινόμενα ολιγωρίας, σε στιγμές κρίσης όπως η προχθεσινή χιονόπτωση, από τους μηχανισμούς που είναι θεσμικά επιφορτισμένοι με την προληπτική και κατασταλτική διαχείριση των κινδύνων και των προβλημάτων.
 
Οι στιγμές αυτές, όμως, χωρίς να απεμπολείται η απόλυτη υποχρέωση των αρμόδιων φορέων να μεριμνούν για την ασφάλεια και τις βασικές ανάγκες των πολιτών, απαιτούν οπωσδήποτε μια συνεπή και υπεύθυνη στάση από όλους μας.
 
Δυστυχώς, παρότι πολλοί είναι αυτοί που ευαγγελίζονται την υπευθυνότητα και την αξιώνουν επιτακτικά από τους κάθε λογής αρμόδιους και αναρμόδιους, αρκετοί άλλοι ή μερίδα αυτών επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους τουλάχιστον ανεύθυνες, αν όχι εγκληματικές συμπεριφορές.
 
Αφορμή για την παρατήρηση συνιστά η πρόσφατη εμπειρία από την έντονη χιονόπτωση, που είχαμε στη Ροδόπη και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Εστιάζουμε στο παράδειγμα των συνθηκών κίνησης επί της Εγνατίας οδού, που, όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιόδους με έντονες καιρικές συνθήκες, γίνεται αντικείμενο αυστηρής κριτικής εκ μέρους των πολιτών. Και όχι άδικα, για να πούμε την αλήθεια, καθότι την ίδια στιγμή που εισπράττονται «τσουχτερά» αντίτιμα στους σταθμούς των διοδίων, ο αυτοκινητόδρομος παρουσιάζει μεγάλες υστερήσεις στη συντήρησή του και ο μηχανισμός της Εγνατίας Α.Ε. έχει «πιαστεί στον ύπνο» αρκετές φορές κατά τη διάρκεια κρίσεων το παρελθόν.
 
Για την κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής τα μηνύματα που συγκεντρώσαμε κρίνονται-με τη δέουσα επιφύλαξη- θετικά, καθότι θέλουν να επιχείρησαν αρκετές αλατιέρες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου τις ώρες της χιονόπτωσης.
 
Την ίδια στιγμή, βέβαια, εξόχως ανησυχητικές κρίνονται οι μαρτυρίες, που περιγράφουν μια ανεύθυνη οδηγική συμπεριφορά εκ μέρους των οδηγών, που διέσχιζαν την Εγνατία τις κρίσιμες εκείνες ώρες της έντονης χιονόπτωσης. Φαίνεται μάλιστα πως δεν είχαμε να κάνουμε με μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά με πλειάδα οδηγών που «ξέχασαν» που ήταν το φρένο, αν και κινούνταν σε χιονισμένο αυτοκινητόδρομο. Κι αν στην πλειοψηφία τους ανέπτυσσαν ταχύτητες, που κρίνονται υπερβολικές για τις επίμαχες συνθήκες, δεν απουσίασαν και οι ακραίες συμπεριφορές οδηγών, οι οποίοι υπερέβαιναν ακόμα και τα επιτρεπόμενα-για τις κανονικές πάντα συνθήκες- όρια ταχύτητας που ισχύουν στην Εγνατία.
 
Σε αυτούς τους οδηγούς τι να αντιτάξει κανείς; Πόσες αλατιέρες να «αδειάσει» στο οδόστρωμα και ποια επιπλέον μέτρα ασφαλείας να λάβει;
 
Με τιμή,
Ο Δαίμων  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.