«Κυψελη» δημιουργιας φιλιας και συνυπαρξης

Το «ταξίδι» στο Τυχερό μπορεί να κρατήσει μερικές ώρες, μέρες ή και χρόνια υποστηρίζουν οι κάτοικοι του πρώτου δήμου και του μοναδικού σε όλη τη Θράκη που προέκυψε από εθελοντική συνένωση κοινοτήτων. Μισή ώρα από την Αλεξανδρούπολη ένας διαφορετικός χώρος νέων, όλων των ηλικιών, κάνουν αυτό το «ταξίδι» πραγματική απόλαυση. Δεκαέξι χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Πολύκεντρου Τυχερού, μιας «κυψέλης» ανθρώπων που δημιουργούν, και το «ταξίδι» συνεχίζεται. Το «Εμείς η Πόλις» βρίσκεται σήμερα μια ανάσα από τα σύνορα της Τουρκίας, οι κάτοικοι εκεί, στην πλειοψηφία τους αγρότες, μυούνται στα βήματα του μοντέρνου χορού, της Latin μουσικής, αλλά και του παραδοσιακού χορού. Παράλληλα ανοίγουν μια πόρτα βαλκανικής συνεργασίας με κατοίκους της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας φιλοξενώντας συχνά κατοίκους της «άλλης πλευράς».

•Τυχεροί άνθρωποι παρόχθια του Έβρου…

Το Πολύκεντρο του Τυχερού ιδρύθηκε το 1991. Ασχολείται με θέματα που αφορούν στον πολιτισμό και στη νεολαία, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυχερού, δηλώνει η υπεύθυνη του Κέντρου κ. Γιάννα Χατζηπέμου και αποκαλύπτει όλα εκείνα που καθιστούν τυχερούς τους κατοίκους του Τυχερού…

Γιάννα Χατζηπέμου, υπεύθυνη του Πολύκεντρου Τυχερού:

«Δεν υπάρχουν μικροί παράδεισοι! Ζούμε σε έναν τόπο που τον αγαπάμε και θέλουμε το καλύτερο γι’ αυτόν»

Πώς ξεκίνησε και πώς λειτουργεί σήμερα το Πολύκεντρο του Δήμου Τυχερού;

Το Πολύκεντρο είναι η δημοτική επιχείρηση πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου Τυχερού. Ιδρύθηκε το 1991, ενσωματώνοντας τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, που μέχρι τότε ήταν Ν.Π.Δ.Δ. και θέτοντας εκ νέου ως στόχο την οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Πρόκειται για μία από τις πρώτες δημοτικές επιχειρήσεις πολιτιστικής ανάπτυξης που ιδρύθηκαν στον Έβρο, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της δειλά, αλλά αρκετά σταθερά ώστε σήμερα με ισχυρό στελεχιακό δυναμικό, αγάπη και μεράκι, να μπορεί να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σε έναν δήμο των 5.000 κατοίκων, το Πολύκεντρο Δ.Τυχερού λειτουργεί πολιτιστικά και καλλιτεχνικά τμήματα όπως Δημοτικό Ραδιόφωνο Νέων, Χορευτικά Συγκροτήματα Παιδιών, Νέων και Γυναικών, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Μουσική Προπαιδεία, Χορωδία και διοργανώνει θεσμούς και εκδηλώσεις όπως το «Φεστιβάλ Νεολαίας Δήμου Τυχερού», οι «Νύχτες Αυγούστου», Βιβλιοπαρουσιάσεις, Συναυλίες και Αθλητικά Γεγονότα.

Ποια είναι η ανταπόκριση που έχει από τους κατοίκους της περιοχής;

Οι ίδιοι οι κάτοικοι του Δήμου Τυχερού, αποτελούν το κίνητρο και την έμπνευση για οποιοδήποτε πολιτιστικό γεγονός πραγματοποιείται στην περιοχή. Επιπλέον, η ένθερμη συμμετοχή και οι δημιουργικές παρεμβάσεις ομάδων και μεμονωμένων κατοίκων στη λήψη των αποφάσεων, το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκδηλώσεων, είναι πάντα καθοριστικές για την επιτυχία μιας εκδήλωσης και την ανταπόκριση του κοινού.

Κατάφερε να αποτελέσει εναλλακτικό τρόπο δράσης, δημιουργίας και διασκέδασης για τους νέους του Τυχερού;

Η καθημερινή λειτουργία του Πολύκεντρου, από το πολιτικό-διοικητικό επίπεδο έως και την πρακτική εφαρμογή και τη ρεαλιστική ανάπτυξη της όποιας δραστηριότητας, αποσκοπεί στην συμμετοχικότητα των ομάδων-στόχων. Υπάρχουν δράσεις του Πολύκεντρου που απευθύνονται όχι μόνο στους νέους, αλλά και σε άλλες ηλικιακές ομάδες του Δήμου Τυχερού. Παραμένει, ωστόσο, κύριο μέλημα η τοπική νεολαία, η οποία υποστηρίζεται με κάθε μέσο. Η προώθηση του θεσμού των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας, η οικονομοτεχνική στήριξη για τη σύσταση από το 1997(!), τη λειτουργία και την άνθηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΔΗ.ΣΥ.Ν.) Τυχερού, ήταν η σημαντικότερη παρέμβαση του Πολύκεντρου στην καλλιέργεια συλλογικής και ισχυρής νεανικής δράσης σε τοπικό επίπεδο. Η στήριξη της διεξαγωγής του τριήμερου Φεστιβάλ Νεολαίας Δήμου Τυχερού από το 2003 έως σήμερα, από δεκάδες νέους και νέες σε πόστα εθελοντών της διοργάνωσης, αποτελεί ακόμη μία απόδειξη επιτυχούς σύμπραξης του Πολύκεντρου και της τοπικής νεολαίας. Η λειτουργία διαφόρων τμημάτων του Πολύκεντρου, χαίρει εκτίμησης και συμμετοχής των νέων, αφού τους δίνει ακόμη και το δικαίωμα αυτονομίας και αυτοδιαχείρισης, όπως συμβαίνει με τη λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τυχερού. Η εν γένει λειτουργία του Πολύκεντρου αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι προτείνει όχι μόνο εναλλακτικούς αλλά και ιδιαιτέρως πρωτότυπους τρόπους δράσης.

Τι προβλέπει ο προγραμματισμός σας; Ποια είναι τα σχέδιά σας;

Η αλλαγή του υφιστάμενου σκηνικού των δημοτικών επιχειρήσεων, επιτάσσει τη σύσταση κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης, η οποία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται για την επίτευξη των ίδιων σκοπών, μέσα από ένα διαφορετικό νομικό πλαίσιο. Αυτό που ήδη αναπτύσσεται και προγραμματίζεται να ενδυναμωθεί τα επόμενα χρόνια, είναι η ανάδειξη και διαχείριση του «τουριστικού πλούτου» της περιοχής. Πρόκειται για φυσικές ομορφιές, δομές και υποδομές στην περιοχή του δήμου Τυχερού, με ειδικό τουριστικό «βάρος» και αγροτουριστικό ενδιαφέρον. Είναι το Οικοτουριστικό Κέντρο, ένα πλήρες συγκρότημα αναψυχής γύρω από τη λίμνη Τυχερού, που περιλαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις όπως: Γήπεδα 5X5, TENNIS, Κολυμβητήριο, Αγροτουριστικό ξενώνα, Αμφιθέατρο εκδηλώσεων, Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών, Ιππικό Όμιλο. Απολιθωμένα ευρήματα ιδιαίτερου, επιστημονικού ενδιαφέροντος, που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του Φυλακτού-οικισμού του Δήμου Τυχερού. Το Δάσος της Λευκίμης και όλες οι ομορφιές και ιδιαιτερότητες του οικισμού και του περιβάλλοντός του (Περιπατητικά μονοπάτια σε δασώδεις εκτάσεις, εκκλησιές και αγροτουριστικοί ξενώνες). Όλα τα παραπάνω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του δήμου Τυχερού, οφείλουμε να τα αναδείξουμε, να τα οργανώσουμε, να τα διαχειριστούμε και να τα προωθήσουμε στους εν δυνάμει επισκέπτες μας. Αυτό πιστεύω ότι θα είναι μια από τις κύριες δραστηριότητες του Πολύκεντρου για τους επόμενους μήνες. Βέβαια, η πολιτιστική δράση και η συνεχής συνεργασία με την τοπική νεολαία αλλά και με όλους τους ενεργούς συλλόγους των οικισμών του δήμου, όπως του Φυλακτού, της Λύρας, του Προβατώνα, της Λευκίμης και της Θυμαριάς θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της νέας κοινωφελούς, δημοτικής επιχείρησης.

Έχετε – και τι είδους – στήριξη από την πλευρά της δημοτικής αρχής;

Η δημοτική επιχείρηση, δηλαδή το Πολύκεντρο του Δήμου Τυχερού, είναι εξ ορισμού όργανο και φορέας πολιτικής του Δήμου. Άρα, είναι αυτονόητο ότι εκφράζει μια γενική πολιτική στάση της δημοτικής αρχής, την οποία προωθεί και χαράσσει στρατηγικά το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης. Η οικονομική στήριξη, αν και αυτονόητη από πλευράς δήμου, ποτέ δεν είναι ανάλογη της αναπτυσσόμενης δράσης της επιχείρησης. Γι’ αυτό ευθύνονται βέβαια πολλοί παράγοντες: Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας της επιχείρησης, η έλλειψη κρατικής και περιφερειακής «πολιτιστικής πολιτικής», άλλοτε η κακοδιαχείριση ή οι υπερβολές και υπερβάσεις των εκάστοτε πολιτικών διοικήσεων που θέλουν να «χρησιμοποιούν» την επιχείρηση για το «φαίνεσθαι» και όχι για το «είναι», είναι κάποιοι από τους λόγους οικονομικής στασιμότητας ή μη ορθολογικής οικονομικής διαχείρισης που δυσχεραίνει την ουσιαστική λειτουργία του Πολύκεντρου, όπως πιστεύω και κάθε άλλου δημοτικού, πολιτιστικού φορέα.

Οι νέοι του Τυχερού, παραμένουν στον τόπο τους σε σχέση με άλλες περιοχές, που ερήμωσαν. Πού οφείλεται αυτό;

Γίνεται πολύς λόγος περί «συγκράτησης του πληθυσμού» ή «αύξησης του πληθυσμού» σε περιοχές όπως το Τυχερό, που είναι ένα μεγάλο χωριό ή μία μικρή κωμόπολη, πραγματικά ικανή να «κρατήσει» νέους ή κυρίως νεαρά ζευγάρια στον τόπο τους. Η πραγματικότητα, ωστόσο, και χωρίς να γνωρίζω πραγματικά, στατιστικά δεδομένα, πιστεύω πως βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα. Δύο είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες στήριξης των νέων, ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους, το Τυχερό. Η μείωση της οδικής απόστασης από το πλησιέστερο αστικό κέντρο, την Αλεξανδρούπολη, και το καλό βιοτικό επίπεδο του Τυχερού, που προσφέρει την ήσυχη και ασφαλή διαβίωση της κωμόπολης σε πετυχημένο συνδυασμό με αξιόλογες δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικές υπηρεσίες. Έτσι πολλοί εξ ημών, των νέων του δήμου Τυχερού, αποφασίζουν να παραμείνουν και να επενδύσουν το μέλλον τους στη γενέτειρα τους, ακόμη κι αν εργάζονται στην Αλεξανδρούπολη ή σε άλλες γειτονικές πόλεις. Βέβαια, τα θέλγητρα της πόλης, εξακολουθούν να υποτάσσουν τη διάθεση των κατοίκων και να τους οδηγούν αργά ή γρήγορα σε εσωτερική μετανάστευση. Και δεν αναφέρομαι στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, όσο στα θέλγητρα που έχουν να κάνουν με την εύρεση θέσεων εργασίας, με τη μόρφωση και την περαιτέρω επιμόρφωση των παιδιών, την ανταγωνιστικότητα σε ένα πολυποίκιλο και πολλών ταχυτήτων σχολικό περιβάλλον, την άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υγείας ή τη δυνατότητα άμεσης νοσηλείας. Το πρόβλημα στην πραγματικότητα είναι βαθιά πολιτικό και έχει να κάνει με την πολυπόθητη, αλλά στάσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση. Η επίλυση του προβλήματος είναι αδύνατον να ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να ξεκινήσει και να εφαρμοστεί με «γενναίες» πολιτικές αποφάσεις, κατ’ αρχήν από τα κρατικά κέντρα εξουσίας.

Ποιες ανάγκες θεωρείτε ότι έχει ο τόπος σας; Το ζήτημα της ανεργίας για παράδειγμα «λυγίζει» άλλες περιοχές…

Η ανεργία είναι σοβαρό πρόβλημα που «λυγίζει» και το Τυχερό. Αποτελεί ύψιστης σημασίας πολιτικό ζήτημα και δεν ξέρω πώς μπορεί να ανατραπεί. Η ανορθόδοξη διαχείριση της κεντρικής εξουσίας, χρόνια τώρα μας οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε τέλμα. Το τέλμα είναι στα πόδια μας και δεν ξέρω αν υπάρχει δρόμος ανάκαμψης. Στον ιδιαίτερο τόπο μας, το Τυχερό, το θέμα της ανεργίας αντιμετωπίζεται μερικώς με προσπάθειες της δημοτικής αρχής να παρέχει εργασία ή απλό μεροκάματο σε κατοίκους της περιοχής, όπως και σε οποιοδήποτε νομικό πλαίσιο δύναται, προτείνοντας ακόμη και θέσεις μερικής απασχόλησης. Αντιλαμβάνεστε ότι ως μέτρο επίλυσης του προβλήματος της ανεργίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε η δημοτική παρέμβαση, ούτε η μερική απασχόληση. Ας γίνει επιτέλους ξεκάθαρη η έννοια της λύσης από την στήριξη, η έννοια της εργασίας από την απασχόληση. Δυστυχώς για άλλη μία φορά πρέπει να σας παραπέμψω στην κρατική «ευφάνταστη» πολιτική που υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία για τον ευτελισμό της ανθρώπινης εργασίας και αξιοπρέπειας.

Εδώ δεν έχουν επιλυθεί ευκολότερα προβλήματα, όπως η καταπολέμηση των κουνουπιών…

Πράγματι, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στο Τυχερό. Εκατομμύρια κουνούπια «επιτίθενται» τα βράδια τόσο στον κάμπο, όσο και στους οικισμούς του Δήμου Τυχερού. Η απαράδεκτη κατάσταση «μαζικής κρίσης» που διαμορφώνεται τα καλοκαιρινά βράδια στο Δήμο, υποτιμά την περιοχή μας και την καθιστά από εναλλακτικό τουριστικό προορισμό και κωμόπολη που χαίρει καλής ανάπτυξης, σε «αφρικανική», υπανάπτυκτη και ανοχύρωτη κοινωνία! Και εδώ επιρρίπτω ευθύνες στο σύνολο των κρατικών, περιφερειακών, νομαρχιακών και δημοτικών αρχών. Αν ακόμη και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Έβρου δεν μπορούν να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν σύσσωμοι, επίλυση στο θέμα που ταλανίζει ολόκληρο σχεδόν το Νομό Έβρου κι όχι μόνο το Τυχερό, τότε λυπάμαι για το κατάντημα της πολιτικής. Είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας. Και το οξύμωρο είναι ότι την ίδια στιγμή προσπαθούν άπαντες να στηρίξουν και να προωθήσουν την τουριστική ανάπτυξη του Έβρου.

Πώς βιώνετε τη γειτνίαση με την Τουρκία;

Για το Τυχερό η γειτνίαση με την Τουρκία είναι μάλλον αδιάφορο ζήτημα. Το φυσικό μας σύνορο, ο Έβρος ποταμός, εξακολουθεί πάντα να κρατάει σε απόσταση τους πολίτες εκατέρωθεν. Έτσι, ουσιαστική επαφή μεταξύ των πολιτών των όμορων τουρκικών και εβρίτικων οικισμών, δεν υπάρχει. Ακόμη και στα πρόσφατα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου, που έγιναν στην περιοχή μας, οι πολίτες-υποστηρικτές της διακρατικής αυτής συνεργασίας, απείχαν. Επρόκειτο για μία διακρατική συμφωνία σε επίπεδο υψηλά ιστάμενων πολιτικά προσώπων, σε ένα πλήρως θωρακισμένο και απόλυτα ασφαλές, στρατοκρατούμενο περιβάλλον ισχυρής αστυνόμευσης, που απέκλειε αυτομάτως τη λαϊκή συμμετοχή στο διακρατικό αυτό «πανηγύρι».

Η απόσταση από το κέντρο (π.χ. Αθήνα) άλλοτε θεωρούνταν μειονέκτημα, εξακολουθεί και σήμερα να αντιμετωπίζεται έτσι;

Η απόσταση από την Αθήνα εξακολουθεί να φαίνεται και να είναι τεράστια ή κατά την καλύτερη εκτίμηση, απλώς μακρινή. Βελτιώθηκε, ωστόσο, αρκετά ικανοποιητικά η απόσταση μεταξύ Έβρου και Θεσσαλονίκης. Όταν από την εποχή του εξάωρου «ταξιδιού» περάσαμε στην εποχή της τρίωρης «βόλτας», τότε προφανώς και εμείς, οι κάτοικοι του Δήμου Τυχερού, είμαστε στους ευνοημένους από την Εγνατία Οδό.

Ποιο έργο, υποδομή ή δράση θα θέλατε να δείτε άμεσα να υλοποιείται στην περιοχή σας;

Νομίζω ότι, ως ενεργητικός και δραστήριος οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Τυχερού, πρέπει να προωθήσει την επίλυση προβλημάτων, όπως είναι η αλλαγή του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης, η κατασκευή αποχετευτικού, αλλά και η άσκηση πίεσης προς κάθε ιθύνουσα αρχή για την άμεση και αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών. Και τα τρία νομίζω ότι έχουν να κάνουν με την αυτονόητη προστασία της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής στο Τυχερό, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες.

Τελικά τι συμπεραίνετε; Είναι τυχεροί οι κάτοικοι του Τυχερού;

Τυχεροί, άλλοτε μέσ’ την ευτυχία και άλλοτε μέσ’ την ατυχία τους! Συνταγές επιτυχίας δεν υπάρχουν! Ούτε και μικροί παράδεισοι! Σίγουρα ζούμε σε έναν τόπο που τον αγαπάμε, είναι η γενέτειρά μας και θέλουμε το καλύτερο γι’ αυτήν. Στην προσπάθεια όλων μας να επιδιώξουμε, να διεκδικούμε και να κατακτήσουμε ό,τι καλύτερο για το Τυχερό, κάνουμε λάθη, πέφτουμε, ξανασηκωνόμαστε και συνεχίζουμε. Το σοβαρότερο όλων είναι η αδράνεια ή η μοιρολατρική θεώρηση της καθημερινότητάς μας. Όταν συμβαίνει αυτό, αφήνοντας την τύχη μας σε τρίτους, τότε επιτρέπουμε προβλήματα να διαιωνίζονται και ευκαιρίες να χάνονται. Η τύχη ευτυχώς μέχρι σήμερα, μάλλον είναι περισσότερο με το μέρος μας. Το μέρος του Τυχερού!

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.