Κυκλος εισαγωγικων σεμιναριων

Χθες το απόγευμα άρχισε ο κύκλος εισαγωγικών σεμιναρίων πρώτης επαφής με τις βρεφονηπιοκόμους και νηπιαγωγούς που εργάζονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης της Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» με τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής. Οι συναντήσεις αυτές -που γίνονται στην αίθουσα σεμιναρίων του Κέντρου Πρόληψης (Δ.Δ. Μπλέτσα 19 στον 1ο όροφο)- θα συνεχιστούν στις 12-13 Οκτωβρίου και 5-6 Νοεμβρίου.

Επικεφαλής των σεμιναρίων είναι ο διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Γκάρο Εσαγιάν, ενώ οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται από τα 5 στελέχη του Κέντρου με συμμετοχή 54 νηπιαγωγών.

Για την εν λόγω συνεργασία μίλησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ» Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο διευθυντής του Κέντρου Γκάρο Εσαγιάν και η πρόεδρος των Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Κομοτηνής Έλενα Αντωνακάκη.

Το Κέντρο Πρόληψης της Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» ξεκίνησε προληπτικές παρεμβάσεις στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής. Πρόκειται για συναντήσεις με τις βρεφονηπιοκόμους-νηπιαγωγούς των Σταθμών για την ενημέρωση και εκπαίδευσή τους στις προληπτικές παρεμβάσεις των παιδιών αυτής της ηλικίας. Οι θεματικές ενότητες για επεξεργασία θα αφορούν ζητήματα που σχετίζονται και με τις αιτίες της εξαρτητικής συμπεριφοράς, η οποία εκδηλώνεται συνήθως στις αρχές της εφηβείας. Αυτά τα ζητήματα αποτελούν, εξάλλου, σημαντικούς σταθμούς στη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου ήδη από τη νηπιακή-παιδική ηλικία.

Επίσης, το Κέντρο Πρόληψης προτίθεται να προωθήσει στις εργαζόμενες βρεφονηπιοκόμους/νηπιαγωγούς εκπαιδευτικό υλικό για προληπτικές παρεμβάσεις κατάλληλο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και επίσης να παρέχει εκπαίδευση και υποστήριξη των εργαζομένων στο υλικό αυτό.

Σιμπέλ Μουσταφάογλου: “Η πρόληψη υπόθεση όλων μας”

Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης της Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» Σιμπέλ Μουσταφάογλου, αναφερόμενη στη συνεργασία που εγκαινίασε χθες το Κέντρο Πρόληψης με τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής, μίλησε για εκπαιδευτικά σεμινάρια, στόχος των οποίων είναι η ενημέρωση και η επιμόρφωση των βρεφονηπιοκόμων. «Είναι μια σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια στους δασκάλους των Βρεφονηπιακών Σταθμών, τα οποία θα γίνουν στο Κέντρο μας. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει σήμερα, ενώ θα ακολουθήσει μια σειρά από άλλες συναντήσεις μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο», είπε, ενημερώνοντας ότι οι συναντήσεις θα εξακολουθήσουν και μέσα στη χρονιά και θα λάβουν χώρα μια σειρά από ημερίδες και εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Η κ. Μουσταφάογλου τόνισε δε ότι το Κέντρο Πρόληψης θα είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία και με άλλους φορείς και συλλόγους, ενώ θα συνεχίσει και την συνεργασία του με την Α/βάθμια και την Β/ βάθμια Εκπαίδευση. «Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε συνεργασία με την Α/βάθμια και την Β/ βάθμια Εκπαίδευση με τους καθηγητές και με ομάδες γονέων, η οποία θα συνεχιστεί και φέτος. Ας μην ξεχάσουμε όλοι μας ότι η πρόληψη είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς σ’ αυτό».

Η πρόεδρος των Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Κομοτηνής Έλενα Αντωνακάκη, από πλευράς της, αναφέρθηκε στην εν λόγω συνεργασία τονίζοντας ότι η σωστή εκπαίδευση των νηπίων που φιλοξενούνται στους Σταθμούς του Δήμου μας έχει να κάνει με την σωστή εκπαίδευση των παιδαγωγών και την διαρκή επιμόρφωσή τους. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και γι’ αυτό δεχτήκαμε την πρόταση του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ» προκειμένου να οργανώσουμε μια σειρά εισαγωγικών σεμιναρίων για τις παιδαγωγούς των Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου μας, ώστε οι ειδικοί επιστήμονες, ο ψυχολόγοι του Κέντρου Πρόληψης να συμβουλέψουν τους παιδαγωγούς των Βρεφονηπιακών Σταθμών πάνω σε θέματα που άπτονται της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών και της ενίσχυσης της αυτοεκτίμησής τους».

Έλενα Αντωνακάκη: “Σωστά θεμέλια από την νηπιακή ηλικία”

Οι θεματικές ενότητες, οι οποίες θα συζητηθούν, αφορούν τα προβλήματα προσαρμογής του παιδιού με την εισαγωγή του σε βρεφονηπιακό σταθμό, το άγχος του αποχωρισμού από τη μητέρα, την ατομικοποίηση, την αυτονόμησή του, τη μοναδικότητα του καθενός και αυτοεκτίμηση, τη συνεργασία, τη φιλία, την διαχείριση της υπερκινητικότητας και της επιθετικότητας και την επιρροή της τηλεόρασης. Η κ. Αντωνακάκη δεν παρέλειψε να μιλήσει για το έντονο ενδιαφέρον των παιδαγωγών που δήλωσαν συμμετοχή στον πρώτο κύκλο των εν λόγω σεμιναρίων, ενώ τόνισε την σημασία αυτής της συνεργασίας που ξεκίνησε χθες διότι «τα σημερινά νήπιά μας είναι οι αυριανοί ενήλικες του τόπου μας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό ήδη από την νηπιακή ηλικία να μπουν τα σωστά θεμέλια, ο σωστές βάσεις για την δόμηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, έτσι ώστε τα παιδιά μας να είναι άνθρωποι, οι οποίοι θα μπορούν να διαχειριστούν προβλήματα που σαφώς θα προκύψουν στο διάβα της ζωής τους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μην προσφύγουμε σε άλλα μέσα που θα βλάψουν πολύ την υγεία τους και την προσωπικότητά τους».

Γκάρο Εσαγιάν: “Η πρόληψη να ξεκινά από νωρίς”

Ο διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ» Γκάρο Εσαγιάν έκανε λόγο για ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει αυτή η συνεργασία με τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, καθώς πιστεύει ότι το έργο της πρόληψης πρέπει να ξεκινά από νωρίς. «Συνειδητοποιούμε πλέον ότι η πρόληψη πρέπει να ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Γι’ αυτό τον λόγο οι προληπτικές παρεμβάσεις αρχίζουν από την πολύ μικρή ηλικία του παιδιού. Εδώ και αρκετό καιρό επεξεργαστήκαμε ένα πλάνο συνεργασίας προσαρμοσμένο στις ανάγκες των νηπίων, έτσι ώστε να μιλήσουμε με τους βρεφονηπιαγωγούς, νηπιοκόμους και παιδαγωγούς σε ζητήματα πρόληψης και στη συνέχεια, μετά από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα τους παράσχουμε την εποπτεία και την συνεργασία μας στις διαχρονικές προληπτικές παρεμβάσεις».

Μιλώντας για τις θεματικές ενότητες των προαναφερόμενων σεμιναρίων, ο κ. Εσαγιάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην διαδικασία ωρίμανσης της προσωπικότητας ενός ατόμου, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί πολλά χρόνια, καθώς ξεκινάει από την στιγμή της γέννησης και ουσιαστικά ολοκληρώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Θεωρεί δε ότι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την κοινωνικοποίηση ενός ατόμου είναι «όταν το παιδί αποχωρίζεται τον στενό οικογενειακό του πυρήνα. Θεωρούμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου το παιδί δέχεται ένα στρες, το οποίο έχει να κάνει με τη διαδικασία αποχωρισμού του από τους γονείς του. Αυτό το στρες δεν εξαρτάται μόνο απ’ αυτό αλλά και από το ότι πολλές φορές, κυρίως σήμερα οι γονείς δυσκολεύονται να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση.

Αυτό είναι ένα απ’ τα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί ο βρεφονηπιαγωγός».
Ως δεύτερη πτυχή συνεργασίας με τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς στην προκειμένη περίπτωση αποτελούν οι γονείς που μπορούν -αν ενδιαφέρονται- να παρακολουθήσουν αντίστοιχα σεμινάρια.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.