Κυκλοφορησε το νεο τευχος του περιοδικου «Μανδραγορας»

Εδώ και καιρό ήταν στα χέρια μας το τελευταίο τεύχος του εξαιρετικού περιοδικού « Για την τέχνη και τη ζωή», του «Μανδραγόρα» με εκδότη και διευθυντή τον γνώριμο στην πνευματική ζωή της Κομοτηνής ποιητή Κώστα Κρεμμύδα.

Πλούσιο και καλαίσθητο όπως και κάθε τεύχος του περιοδικού, το τριακοστό δεύτερο τεύχος κοσμείται από τις ομιλούσες ζωγραφιές της Γεωργίας Μάρκου, ομιλούσες ακόμη κι όταν σ’ αυτές πρωταγωνιστούν αντικείμενα, – προεξάρχουσα απεικόνιση αυτή του ποδηλάτου – κτίρια, τοπία ακόμη κι άνθρωποι συνήθως μοναχικοί.


Τα περιεχόμενα του τεύχους ταξινομούνται όμως ως ακολούθως…

•Παρουσίαση

Μάρκος Αυγέρης

Μια εκτεταμένη αναφορά στο έργο του κριτικού της λογοτεχνίας και διανοητή, συνεργάτη του περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης» από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Παναγιώτη Νούτσο και τον Κώστα Κρεμμύδα.

•Δοκίμιο

Ο Ανδρέας Μπελεζίνης παρουσιάζει το έργο του ποιητή Μάριου Μαρκίδη

Η Therese Dufresne παρουσιάζει το γάλλο ποιητή και μυθιστοριογράφο Georges Emmanoyel Clancier

Ο Κώστας Σταθόπουλος παρουσιάζει την ποίηση του Αντρέα Παγουλάτου

•Ρεπορτάζ

Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα

Ο Μανδραγόρας ήταν εκεί και μεταφέρει τις εντυπώσεις του

Για το φεστιβάλ γράφει και ο Γιάννης Καραμπίτσος

Δημοσιεύεται το σενάριο του Παναγιώτη Ιωσηφέλη για την ταινία του Βασίλη Κεχαγιά με τίτλο Cheap dayz.

•Θέατρο: Παρουσιάζεται το μονόπρακτο του θεατρικού συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη «Τυφλή Εμπιστοσύνη».

•Ποίηση από τους Κωστή Τριανταφύλλου, Σπύρο Θεριανό, Βάκη Λοϊζίδη, Σωκράτη Σκαρτσή, Γιώργο Παναγιωτίδη, Ισμήνη Πάττα, Κρίστη Πετροπούλου, Σταύρο Μίχα, Κώστα Πάτση, Χρήστο Γιαννακό, Χρήστο Χαρτοματσίδη, Γιάννη Αντιόχου, Γιάννη Καλαϊζάκη, Σπήλιο Χριστόπουλο, Πάτροκλο Λεβεντόπουλο, Θόδωρα Κλεφτογιάννη, Μιχάλη Αρβανίτη, Γιώργο Κοκκότη, Λουκία Βερροίου, Θάνο Φωσκαρίνη, Τάκη Γιαννόπουλο, Γιώργο Παπαστεφάνου, Γιώργο Αλισάνογλου, Κούλα Αδαλόγλου, Σοφία Κολοτούρου, Διονύσιο Πλατανιά, Μαρία Γραμματικού, Αργύρη Λαγκά.

• Πεζογραφία: Δημοσιεύονται διηγήματα των Βασίλη Κατσικονούρη, θεατρικού συγγραφέα και πεζογράφου, του Χρήστου Χαρτοματσίδη, μεταφραστή και λογοτέχνη, και του Ευ. Τζάνου.

• Μεταφράσεις: Ο Βίκτωρ Ιβάνοβιτς μεταφράζει το πεζογράφημα «Ο διχασμός» του Francisko Priano Arandi, σημαντικού πεζογράφου της χώρας του Ισημερινού. – Ο Φοίβος Πιομπίνος μεταφράζει το διήγημα του Ζοζέφ Κεσέλ «Ο κουρέας του αυτοκράτορα». – Ο Θεοφάνης Κ. Μελάς μεταφράζει Ρόζμαρι Γουάλντροπ (ποιήτρια από τη Γερμανία που μετανάστευσε και ζει στην Αμερική). – Ο Κώστας Σταθόπουλος μεταφράζει την ποιητική ενότητα με τίτλο «Διαδρομές» του Georges Emmanuel Clancier.

•Ο Πρόδρομος Μάρκογλου απαντά σε πέντε ερωτήματα του συνεργάτη του «Μ» Χρήστου Τουμανίδη.

•Εικαστικά: Το τεύχος κοσμείται από έργα της ταλαντούχου νέας ζωγράφου, αριστούχου της ΑΣΚΤ, Γεωργίας Μάρκου,

Επίσης, η Δέσποινα Δεμερτζή με δοκίμιό της παρουσιάζει του γάλλου σύγχρονου ζωγράφου Μπενουά Παρέ, ο οποίος εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

•Και όπως πάντα, Κριτικά σημειώματα του Αντρέα Μπελεζίνη υπό τον τίτλο Κρίματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, παρουσιάσεις περιοδικών και σχόλια.

Από το προαναφερόμενο τεύχος, στο οποίο θα επανέλθουμε με εκτενή αναφορά στην ποιητική παρουσία σ’ αυτό του συντοπίτη μας συγγραφέα και ποιητή Χρήστου Χαρτοματσίδη, αποδελτιώσαμε και φιλοξενούμε την βιβλιοπαρουσίαση του αφηγήματος με τίτλο « Ρίον – Αντίρριον» του πατρινού συγγραφέα Βασίλη Λαδά, στο οποίο και στηρίχτηκε η τελευταία παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου με καλλιτεχνικό διευθυντή τον και στιχουργό και συγγραφέα Θοδωρή Γκόνη.

«Ρίον – Αντίρριον» όμως ή τέχνη του λόγου για ένα έργο αιχμής που μας αφορά όλους…

Τι είναι εξάλλου η ελλαδίτσα μας… Ένα μικρό χωριό είναι…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.