Κυκλοφορει σημερα ο ευσυνοπτος αποκριατικος οδηγος του «Παρατηρητη της Θρακης»

Κυκλοφορεί σήμερα ο αποκριάτικος οδηγός του «Παρατηρητή της Θράκης» με στόχο να αποτελέσει ένα μικρό και ευσύνοπτο οδηγό τσέπης για τους επισκέπτες της πόλης, όσους εξ αυτών η Ξάνθη με το καρναβάλι της δεν μπορεί να φιλοξενήσει και καταφθάνουν στην πόλη μας για ύπνο, φαγητό και διασκέδαση, αλλά και για τους συμπολίτες που, λόγω αποκριών, επιχειρούν εξωστρεφώς πριν στραφούν προς την εσωτερικότητα της σαρακοστής.
 
Ο ευσύνοπτος οδηγός παρουσιάζει τις επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας που έχουν αποκριάτικα μενού και προγράμματα, καθώς και τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς τη μεγάλη καρναβαλική πόλη της περιοχής μας, την Ξάνθη. Συγχρόνως, φιλοξενεί μια σύντομη διασάφηση των όρων «αποκριά» και «τριώδιο», και αναφέρεται, με βάση το βιβλίο του Σάββα Κουτλογεωργίου για την Κομοτηνή, στο πώς προέκυψε τελικά ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης να έχει ως πρωτεργάτες τους επαγγελματίες, όπως συνέβη και χθες, με πρώτο διδάξαντα τον Στέφανο Αναστασιάδη…
 
Ο οδηγός θα διανεμηθεί παντού σε σημεία μεγάλης προσπελασιμότητας, ξενοδοχεία, ΚΤΕΛ και καφετέριες, και ένα μικρό του δείγμα, το επεξηγηματικό-ιστορικό κείμενό του, καθώς και εικόνες από τη σύνθεσή του, μπορείτε να δείτε πρώτα εδώ…
 
Αναζητείστε τον… Ν.Β.

«Απόκριες ή Τριώδιο»

Τρεις είναι οι εβδομάδες της Αποκριάς και συνδέονται στο χρόνο της ορθοδοξίας με τέσσερις από τις Κυριακές του Τριωδίου.
 
1. Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου // μ’ αυτή αρχίζουν οι Απόκριες.
2. Κυριακή του Ασώτου // μ’ αυτήν τελειώνει η πρώτη εβδομάδα των Aπόκρεω και λέγεται και Προφωνή ή Προφωνέσιμη, επειδή παλιά προφωνούσαν-διαλαλούσαν ότι αυτές άρχιζαν. Η εβδομάδα λέγεται και Aμόλυτη ή Aπόλυτη, επειδή κατά τη διάρκειά της οι ψυχές των πεθαμένων βγαίνουν στον Πάνω Κόσμο.
3. Κυριακή των Απόκρεω // μ’ αυτήν τελειώνει η δεύτερη εβδομάδα των Aπόκρεω και λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου ή Ολόκριγια, επειδή τρώνε κρέας και δεν νηστεύουν Τετάρτη και Παρασκευή. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω, ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν η τελευταία μέρα της κρεοφαγίας (από + κρέας) όλης της περιόδου του Τριωδίου. Στο μέσο της βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες ψητών-τσικνιστών κρεάτων.
4. Κυριακή της Τυροφάγου // μ’ αυτήν τελειώνει η τρίτη εβδομάδα των Aπόκρεω που λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, λόγω κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Την επομένη της Κυριακής, την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει η νηστεία της Σαρακοστής. 

Η παράδοση της Αποκριάς στην Κομοτηνή


Οι Απόκριες στην Κομοτηνή τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες συνυφαίνονταν τόσο με το Σωματείο Επαγγελματιών της πόλης και με έναν εκ των προέδρων του, τον Στέφανο Αναστασιάδη, όσο και με ένα ιστορικό κτίριο της πόλης, τη Λέσχη Κομοτηναίων. Ο πρώτος ήταν αυτός που καθιέρωσε τον αποκριάτικο χορό των επαγγελματιών και πρωτοστατούσε στις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας, βάφοντας με φούμο τους γλεντζέδες επαγγελματίες και τους φίλους του της φημισμένης «Παλαιάς Ταξιαρχίας».
 
Όσο για το τι γινόταν στη Λέσχη Κομοτηναίων κάθε Απόκριες, αυτό έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων των Κομοτηναίων. Χοροί μασκαρεμένων, ορχήστρες και στους δυο ορόφους, και γλέντι την Καθαρά Δευτέρα, με την προσθήκη λαϊκών οργάνων, ζουρνά και νταουλιού, μέχρι το πρωί.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.