“Κτερισματα Θρακης” η εκπομπη του Χ.Ζαφειρη στον 9,58 fm

Μια περιδιάβαση στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας αποτελεί η νέα εκπομπή που ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Χρήστος Ζαφείρης ηχογραφεί για τον 9.58 fm.

Το πνεύμα, η κληρονομιά, οι άνθρωποι και η μοίρα του Θρακιώτη Ελληνισμού μέσα από τα κειμήλια , τις μνήμες και τις μαρτυρίες της προσφυγιάς στις παλιές και νέες πατρίδες εμπνέουν τον Χρήστο Ζαφείρη, που ύστερα από πολύμηνη έρευνα κατέγραψε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου και της κληρονομιάς του Θρακιώτικου πολιτισμού.

Οι οικισμοί της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας, η σημαντική αρχαιολογική συλλογή της Ραιδεστού και η τύχη της, τα κειμήλια των Θρακιωτών προσφύγων, τα σχολεία και η εκπαιδευτική ιστορία της Θράκης, οι συντεχνίες της Φιλιππούπολης, οι τοπογράφοι της περιοχής και το πέρασμα του Λαμαρτίνου, τα αναστενάρια και τα άλλα έθιμα, το θέατρο, οι σύλλογοι, οι παραδόσεις είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το συγγραφέα.

Παράλληλα ένας αριθμός εκπομπών αφιερώνεται σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας, στην επανάσταση του 1821, την οριστική εγκατάλειψη της ανατολικής Θράκης το 1922, την έξοδο του Θρακιώτη Ελληνισμού, την ένταξη στο ελληνικό κράτος, τις ελληνικές κοινότητες της Βόρειας Θράκης κλπ.

Οι Σαράντα Εκκλησιές, η Βιζύη, η Στράντζα, υο Σαμάκοβο, ο Αίνος, η Σηλυβρία, η Ηράκλεια, η Καλλικράτεια, η Ραιδεστός, η Φιλιππούπολη, η Αδριανούπολη, η Μάδυτος, η Καλλίπολη, – μυθικές πολιτείες, αλησμόνητοι γενέθλιοι τόποι – , και ο ζωοδότης ποταμός της ενιαίας Θράκης, ο Έβρος αποτελούν το σκηνικό σ αυτή την εκπομπή με πρωταγωνιστές τον Ορφέα και το Διόνυσο, τους φρουρούς των Δαρδανελλίων, τις μεγάλες οικογένειες των Θρακιωτών, τις συντεχνίες και το σύνολο του Θρακιώτικου Ελληνισμού.

Η εκπομπή με τίτλο “Κτερίσματα Θράκης” διανθισμένη με σκοπούς και τραγούδια από τη Θρακιώτικη μουσική παράδοση μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.