«Κρητικη βραδια με ζωντανη κρητικη μουσικη»

Ο Σύλλογος Κρητών Νομού Ροδόπης «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ» κλείνει την φετινή του εκδήλωση με θέμα τη «Μεσογειακή Διατροφή – Παραδοσιακή Κρητική Κουζίνα, Έκθεση Κρητικών Ειδών Λαϊκής Τέχνης και Προϊόντων» που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του ξενοδοχείου ARCADIA χθες και προχθές με μια μουσική βραδιά, Κρητική βραδιά, που θα την στελεχώνουν οργανοπαίκτες από την Κρήτη. Για την προσπάθεια αυτή μίλησαν η κ. Κυριακή Μπέρσα, εκπρόσωπος του Αγροτικού Οικοτεχνικού Συνεταιρισμού Δήμου Ρούβα «ΙΔΑΙΑ ΓΗ» και η Νομάρχης Ηρακλείου, κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη, αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Νομού Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης», Αντώνης Διαλεκτάκης ο οποίος μας ενημέρωσε και για την αποψινή κρητική μουσική βραδιά.

Κυριακή Μπέρσα, εκπρόσωπος του Αγροτικού Οικοτεχνικού Συνεταιρισμού

Δήμου Ρούβα «ΙΔΑΙΑ ΓΗ»:«Θέλουμε να προωθήσουμε τα προϊόντα του τόπου μας»

«Είμαι από το Ηράκλειο Κρήτης, από ένα χωριό, την Γέργερη του Δήμου Ρούβα, και εκεί υπάρχει ένας συνεταιρισμός γυναικών (10 στον αριθμό). Θέλουμε τα προϊόντα του τόπου μας να τα προωθήσουμε στην ευρύτερη κοινωνία. Φτιάχνουμε προϊόντα από κάπαρη, κόμπο, τουρσιά, γλυκά του κουταλιού, όλα του τόπου μας, όπως νεράντζι γκρέιπφρουτ, άγριο σύκο, σταφύλι, βουτήματα, παξιμάδια Κρήτης και έχουμε και μια ταβέρνα που λειτουργεί Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στην οποία ασχολούμαστε και οι 10 γυναίκες και μ’ αυτόν τον τρόπο βοηθούμε την οικογένειά μας. Στην Κομοτηνή μας κάλεσε ο κ. Διαλεκτάκης που είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Νομού Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης» και ήρθαμε να δείξουμε στις εδώ γυναίκες πώς παρασκευάζονται τα παραδοσιακά προϊόντα, όπως το αγκιναράκι».

Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη, Νομάρχης Ηρακλείου: «Στόχος η ανάδειξη

των τοπικών προϊόντων»

«Στόχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και η στήριξη των Κρητικών όπου γης. Με την ευκαιρία του διημέρου που διοργανώνει ο Σύλλογος Κρητών Νομού Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης» είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τους γυναικείους συνεταιρισμούς όλης της Θράκης για τις δράσεις του γυναικείου συνεταιρισμού του Νομού Ηρακλείου και παράλληλα να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα που περιέχονται στην κρητική διατροφή, που είναι από την πλέον υγιεινή διατροφή και αποδεδειγμένα δίνει μακροζωία σε όποιον κάνει χρήση της. Άλλωστε, πάνω σ’ αυτό το θέμα έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μια συνεργασία απ’ όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης».

Αντώνης Διαλεκτάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Νομού Ροδόπης

«Ο Ψηλορείτης»: «Αυτή η προσπάθεια γίνεται για να γνωρίσουν οι Θρακιώτες τα κρητικά προϊόντα»

«Πριν από 2 χρόνια ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια και φέτος ξανακάνουμε μια έκθεση κρητικών προϊόντων και ό,τι έχει σχέση με την κρητική κουζίνα και την μεσογειακή διατροφή. Αυτή η προσπάθεια γίνεται για να γνωρίσουν οι Θρακιώτες τα κρητικά προϊόντα και το πώς παρασκευάζονται. Γι’ αυτό τον λόγο φέραμε από την Γέργερη δυο κυρίες που χθες και προχθές μας έκαναν μια επίδειξη που έδειχνε τη διαδικασία παραγωγής των παραδοσιακών προϊόντων της Κρήτης και σήμερα το βράδυ, στις 9μ.μ., στο ξενοδοχείο ARCADIA, έχουμε διοργανώσει μουσική κρητική βραδιά με την οποία λήγει και η φετινή μας εκδήλωση. Θα έχουμε λυράρηδες από τη Κρήτη, καλούς οργανοπαίχτες, και για όσους ενδιαφέρονται να έρθουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόσκληση είναι στα 15 ευρώ. Θα έχουμε κρητικά κρασιά, παραδοσιακά κρητικά φαγητά, με συνοδεία φρέσκιας αγκινάρας και πιστεύω να περάσουμε όλοι καλά. Τέλος, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ο Σύλλογός μας διατηρεί ένα χορευτικό και παίρνει μέρος σ’ όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται εδώ και συμμετέχει ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου».

Ουζγκιούρ Μεμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.