Κρισιμο το 2019 για τα ξενοδοχεια της Κομοτηνης

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του TAP, φαίνεται η σημαντική μείωση του αριθμού των εποχιακών επισκεπτών - Απαραίτητο το άνοιγμα του κάθετου άξονα αλλά και η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων

Κρίσιμη θα είναι η φετινή χρονιά για τα ξενοδοχεία της Κομοτηνής, μιας και με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Αγωγού TAP, ο μεγάλος αριθμός φιλοξενούμενων που είχαν βοηθήσει σημαντικά την πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης τα τελευταία χρόνια, έχει ουσιαστικά αποχωρήσει.
 
Το πρόβλημα, όπως σημείωσε ο κ. Γεώργιος Κυρατζόγλου, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, έγκειται στο γεγονός ότι η κίνηση φαίνεται να είναι ακόμα πιο χαμηλή από ό,τι ήταν προ της έλευσης των εργαζομένων στον TAP, για αυτό και το 2019 θα είναι κρίσιμη χρονιά για τα τοπικά ξενοδοχεία.
 
Τόνισε δε πως την κίνηση στην πόλη, η οποία βασίζεται πλέον κυρίως στην παρουσία του Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή, θα πρέπει να τονωθεί με συγκεκριμένες κινήσεις, με σημαίνουσα αυτή του ανοίγματος του κάθετου άξονα της Νυμφαίας για τα λεωφορεία, που θα μπορούσαν να φέρουν εκδρομές που αυτή τη στιγμή προσπερνάν όχι μόνο τη Ροδόπη αλλά και την ευρύτερη περιοχή. 

«Προβληματικές» οι σχολικές εκδρομές 

Ακόμα και οι σχολικές εκδρομές, που μπορούσαν να τονώσουν λίγο, έστω και εποχικά, την κίνηση τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στην πόλη της Κομοτηνής, μερικές φορές δημιουργούν περισσότερα ζητήματα στα ξενοδοχεία.
 
Και αυτό γιατί εδώ και μερικά χρόνια ο τρόπος με τον οποίο διοργανώνονται οι εκδρομές δημιουργεί προβλήματα.
 
Τα σχολεία προκηρύσσουν την εκδρομή τους σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, και δηλώνουν το χώρο που θέλουν να επισκεφτούν, ανάλογα και με το χώρο της εκδρομής τους.
 
Όμως το πρακτορείο που θα δώσει προσφορά θα πρέπει να πάρει προσφορά από τα ξενοδοχεία, και στη συνέχεια αποφασίζεται από το σχολείο ποια προσφορά θα δεχτεί.
 
Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει πως επειδή το ξενοδοχείο έχει δώσει μία προσφορά για κλίνες, μέχρι το σχολείο να πάρει την απόφαση, δεν μπορεί να δώσει άλλη προσφορά σε άλλο σχολείο για τις ίδιες μέρες, μιας και αν δεχτούν και τα δύο δεν θα μπορεί να τα εξυπηρετήσει.
 
Αυτό όμως σημαίνει πως αν τελικά το σχολείο αποφασίσει να μην μείνει στο ξενοδοχείο, μέχρι τότε να έχουν περάσει οι προθεσμίες και τελικά αυτές οι κλίνες να μην καλυφθούν, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα η εκδρομή να μην έρθει καν στην Κομοτηνή, επιλέγοντας μια γειτονική πόλη. 

Απαραίτητη η ενεργοποίηση όλων 

Εκ των πραγμάτων όμως οι σχολικές εκδρομές, είναι καθαρά εποχιακές, και αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει συνεχής κίνηση στην πόλη, την αγορά και τα ξενοδοχεία της.
 
Μάλιστα ο κ. Κυρατζόγλου τόνισε πως με τη μείωση γενικότερα ακόμα και των περιοδικών επισκεπτών, όπως οι αντιπρόσωποι, τα ξενοδοχεία ιδιαίτερα στην πόλη της Κομοτηνής βασίζονται κυρίως στην κίνηση που δημιουργείται από την παρουσία του πανεπιστημίου στην πόλη μας.
 
Έτσι έχουν κίνηση τρείς φορές το χρόνο από τις εξεταστικές, όταν και διαμένουν στα ξενοδοχεία φοιτητές που έχουν φύγει από την Κομοτηνή αλλά πρέπει να δώσουν τις τελευταίες τους εξετάσεις, και από εκεί και πέρα ανάλογα με την κίνηση και τις εκδηλώσεις που υπάρχουν, που και αυτές είναι καθαρά εποχικές.
 
Άλλωστε στην πόλη της Κομοτηνής, σε αντίθεση με την παραλιακή ζώνη όπου οι επαγγελματίες του τουρισμού βλέπουν κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες με τουρίστες κυρίως από τη βόρεια Βαλκανική, το καλοκαίρι δεν έχει καθόλου κίνηση.
 
Αυτό ο κ. Κυρατζόγλου θεωρεί πως θα μπορούσε να αλλάξει με το άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας για τα τουριστικά λεωφορεία, που τώρα πρέπει να κάνουν κύκλο για να περάσουν στη χώρα μας, ενισχύοντας τον τουρισμό αλλά και τις εκδρομές σε όλη τη Ροδόπη.
 
Ακόμα και τότε όμως πιστεύει πως θα συνεχίσουν να μας προσπερνούν, όπως γίνεται τώρα με τα οχήματα, αν δεν υπάρξουν από πλευρά τοπικών φορέων συγκεκριμένες κινήσεις, όχι απαραίτητα υψηλού κόστους, που θα εγείρουν, ουσιαστικά, την απορία στους διερχόμενους από τη Νυμφαία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.