Κρισιμο το 2018 για την πορεια της Περιφερειας ΑΜΘ

Απολογισμό των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής έκανε ο Χρ. Μέτιος

Τον απολογισμό της Περιφερειακής αρχής για το 2017 όσον αφορά τις δράσεις και τις κινήσεις που πραγματοποίησε στην ΑΜΘ, αλλά και τους στόχους για τη νέα χρονιά παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ.
 
Ο κ. Μέτιος ξεκίνησε τον απολογισμό του με μια αναφορά στο αναλυτικό Σχέδιο της Διοίκησής του για την ανάπτυξη της Περιφέρειας που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2017, ένα Σχέδιο 159 δράσεων, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, που σύμφωνα με τον ίδιο τον Περιφερειάρχη «αποσκοπεί σε μια ανοιχτή και δυναμική Περιφέρεια η οποία έχει συγκεκριμένους στόχους, θέτει προτεραιότητες στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό, επιδιώκει τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων και βασίζεται στην υπευθυνότητα». 

Οι αναπτυξιακοί στόχοι της Περιφέρειας 

Προχωρώντας, ο κ. Μέτιος σημείωσε πως η Περιφέρεια, έχοντας θέσει ως στόχο την ανάπτυξη των λιμανιών, των αεροδρομίων, τη σύνδεσή τους με τους οδικούς άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο και την περαιτέρω σύνδεση όλων αυτών με τις πύλες εισόδου στην Περιφέρειά μας, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και πύλες εισόδου στη χώρα, διεκδίκησε οχτώ απαραίτητα και ώριμα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα από την κεντρική κυβέρνηση, από τα οποία η αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και λειτουργία της σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο, η αναβάθμιση των υποδομών του εμπορικού και αστικού λιμένα της Καβάλας και η Κατασκευή της γέφυρας και του νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου.
 
Παράλληλα εγκρίθηκε ένα ειδικό πρόγραμμα για τον Έβρο, ενώ η Διοίκηση της Περιφέρειας υπέβαλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόταση για 21 έργα άρδευσης σε όλη την Περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού 173,6 εκ. ευρώ.
 
Τέλος εγκρίθηκε το νέο τριετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με σημαντικές αυξήσεις της τάξης των 45,6 εκ. ευρώ οι οποίες θα βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση των υποδομών της Περιφέρειάς, ενώ στάθηκε και στην ολοκλήρωση των νέων βελτιωμένων διαβάσεων στους χειμάρρους των οικισμών Κάλχα και Δοκού, καθώς και σε μια σειρά έργων οδικής ασφάλειας. 

Αναπτυξιακό μοντέλο σε 4 πυλώνες 

Το αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειας, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, κινείται επάνω σε 4 κύριους πυλώνες, τον Πρωτογενή Τομέα, τον Τουρισμό, την Επιχειρηματικότητα και την Ενέργεια.
 
Στον Πρωτογενή Τομέα, αναφέρθηκε στην πορεία μιας σειράς αναδασμών που πραγματοποιούνται ή προωθούνται, τις δράσεις για τη βελτίωση της υγείας των ζώων στον τομέα της κτηνοτροφίας, καθώς και την έναρξη υλοποίησης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τα μέτρα εκείνα που έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες, όπως αυτό των νέων αγροτών.
 
Την ίδια ώρα το 2017 η περιφέρεια συνέχισε να προωθεί την ανάδειξη και την επίτευξη αναγνωρισιμότητας για τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα της, με μια σειρά από εξωστρεφείς δράσεις, ενώ συνέχισε και τις δράσεις ενημέρωσης προς τους παραγωγούς.
 
Στον Τομέα του Τουρισμού, στόχος είναι η προβολή της Περιφέρειάς ως ενός ενιαίου και αναγνωρίσιμου σύνολο που προτείνει στους επισκέπτες της ένα ευρύ φάσμα επιλογών και αυθεντικών εμπειριών, για αυτό και το 2017 ήταν Έτος Τουρισμού και σηματοδότησε την έναρξη μιας συνεχούς και συστηματικής προσπάθειας για την ανάπτυξη του.
 
Το 2017 εκπονήθηκε ένα τριετές σχέδιο τουριστικής πολιτικής, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από πολιτιστικές δράσεις, ενώ ξεκίνησε η ΟΧΕ της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού, ζώνης Νέστου και ορεινού όγκου Ροδόπης αλλά και ειδικά χωρικά σχέδια παραλιακής ζώνης.
 
Στον Τομέα της Επιχειρηματικότητας, ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Περιφέρειας στη σύσταση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας, αλλά και τη δρομολόγηση της Δημιουργίας Περιφερειακής Τράπεζας.
 
Ο τομέας της Ενέργειας δε, και πιο συγκεκριμένα η αξιοποίηση του φυσικού αερίου και εναλλακτικών μορφών όπως η γεωθερμία, θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειάς μας και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν το 2017.
 
Αφού έκανε αναφορά στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό της Περιφέρειας και τις δράσεις δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας, ο Περιφερειάρχης έκλεισε με την επιτυχημένη και το 2017 διοργάνωση τηςΑκαδημίας-Δομής Διά Βίου Μάθησης- της ΠεριφέρειαςΑΜΘ, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
 
«Το στοίχημα πλέον είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτών των έργων, εγκρίθηκε το 2017 νέο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έχουμε αρκετούς πόρους, εγκρίθηκε το ειδικό πρόγραμμα για τον Έβρο, ξεκινά ουσιαστικά η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, όλα αυτά είναι μπροστά μας, και πρέπει αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε για το 2018» κατέληξε. 

Για χαμένη χρονιά μιλά η  αντιπολίτευση 

Σχολιάζοντας τον απολογισμό του Περιφερειάρχη ο επικεφαλής της παράταξης της Κοινωνικής Συμμαχίας κ. Φώτης Καραλίδης ανέφερε ότι πρόκειται για ακόμη μια φορά, για έναν απολογισμό χωρίς έργα, υπογραμμίζοντας ότι «οι σημερινοί διοικούντες δεν έχουν να επιδείξουν, όχι μόνο για το 2017, αλλά σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους ούτε ένα έργο υποδομής».
 
«Αντίθετα μένουν σε μια απαρίθμηση έργων και εξαγγελίες», αντέτεινε «και μας περνούν ή για χαζούς ή για ηλίθιους, μάλλον τους κατοίκους αυτής της περιφέρειας. «Κοροϊδεύουν με τη μη επιτέλεση έργων» επανέλαβε.
 
Ειδικά για τον Τουρισμό, αναφέρθηκε απαξιωτικά στις δράσεις της διοίκησης, και για την παρουσία τους στις εκθέσεις, σημειώνοντας πως «πρέπει να απολογηθούν για τα ευτράπελα και όχι για το έργο τους, γιατί έργο δυστυχώς δεν έχουν».
 
Από την πλευρά της παράταξης της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Σπύρος Τουρτούρης, μίλησε για διεκπεραιωτική αντίληψη στον απολογισμό και απλή απαρίθμηση δράσεων, μιλώντας πάντως για μια διαχειριστική λογική της διοίκησης στα θέματα της Περιφέρειας.
 
Τόνισε δε πως κανονικά ο απολογισμός γίνεται ανοιχτότερα στην κοινωνία, και όχι τελευταία στιγμή , εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτός του 2018 θα γίνει σε πιο ανοιχτό περιβάλλον, με την κοινωνία εντός της αίθουσας.
 
Τέλος ο κ. Χρήστος Τρέλλης από τη Λαϊκή Συσπείρωση σημείωσε πως η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει στο επίκεντρό της την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητάς και της ανταγωνιστικότητας, και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για αυτό και κάλεσε τον ίδιο το λαό και τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.