Κρισιμη συναντηση Λοβερδου – φαρμακοποιων

Με απεργία διαρκείας απειλούν οι φαρμακοποιοί αν δεν εξαιρεθεί ο κλάδος από την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος, κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για παλινωδίες.

Καθημερινές είναι πια οι επαφές, συζητήσεις και συσκέψεις, με τις δύο πλευρές ν’ αναζητούν τη λύση που θα ανοίγει το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Σε κρίσιμη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών της Αθήνας και του Πειραιά που έγινε προχθές, το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών πρότεινε απεργία διαρκείας και παράλληλα διακοπή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων. Στη συνέλευση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία και την κληρονομικότητα της άδειας του φαρμακείου. Οι φαρμακοποιοί που διαμαρτύρονται για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους και τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αποφάσισαν να περιμένουν τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης με τον υπουργό Υγείας και αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Α. Λοβέρδος,
«Εύχομαι να είναι καλό το τέλος και να φτάσουμε σε σημείο συμφωνίας»

Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος μετά την προχθεσινή σύσκεψη με τους προμηθευτές και αναφερόμενος στη χθεσινή σύσκεψη με τους φαρμακοποιούς, είπε: «Προχθές ο υφυπουργός (σσ. Μιχάλης Τιμοσίδης) συναντήθηκε με τους φαρμακοποιούς και αναμένω να έχουμε τις τελικές λύσεις, να έρθουμε σε συμφωνία. Από τα τρία θέματα που έθεσε το υπουργείο, στα δύο είχαμε σύμπτωση με τους φαρμακοποιούς: την επιστροφή χρηματικού ποσού επί του τζίρου προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το άνοιγμα το Σάββατο. Μπήκαν κάποια άλλα θέματα όπως η άρση της κληρονομικότητας και υπήρξε ένας αδικαιολόγητος θόρυβος αντίδρασης. Στην περίπτωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, επειδή η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι η πλήρης απελευθέρωση φέρνει την άμεση ίδρυση πολλών νέων φαρμακείων, όταν μιλάμε για απελευθέρωση εννοούμε πως πρέπει να βρούμε μορφές κατάργησης κάποιων δεσμεύσεων.

Όσο για τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι από πλευράς φαρμακοποιών, ο υπουργός δήλωσε: «Υπήρξε μία πρώτη πρόταση, να μπορεί ένας που περιμένει να γίνει φαρμακοποιός να συμπράττει με έναν φαρμακοποιό που έχει σήμερα φαρμακείο και άδεια. Αυτό ακούστηκε καλό. Ακούστηκε επίσης ότι σε μικρότερες περιοχές που σήμερα υπάρχει ένα όριο 3.000 κατοίκων για να ανοίξει ένα φαρμακείο, αυτό μπορεί να αρθεί και να ξεπεραστεί. Αυτά το υπουργείο τα άκουσε πολύ θετικά. Εύχομαι να είναι καλό το τέλος και να φτάσουμε σε σημείο συμφωνίας».

Γεγονός είναι πάντως ότι από τα αποτελέσματα της χθεσινής κρίσιμης συνάντησης των εκπροσώπων των φαρμακοποιών με τον υπουργό, θα εξαρτηθεί αν ο κλάδος θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Προχθές, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής (Φ.Σ.Α.) και Πειραιά (Φ.Σ.Π.) συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλη Τιμοσίδη, καθώς το υπουργείο αναμένει πρόταση από τους φαρμακοποιούς στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους.

«Δεν μπορούμε ούτε εμείς να ενημερωθούμε για να ενημερώσουμε εσάς…»

Τις τελευταίες εξελίξεις λίγο πριν να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της κρίσιμης χθεσινής συνάντησης, αποτυπώνει η νέα πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα: «Δεν μπορούμε ούτε εμείς να ενημερωθούμε για να ενημερώσουμε εσάς…» λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας: «Άλλα λέει ο υφυπουργός, άλλα ο υπουργός, τι μπορούμε να κάνουμε; Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις. Αν τυχόν και δεν πετύχει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αυτά που θέλει, θα συζητηθεί η απεργία. Προχθές ο σύλλογος της Αττικής βγήκε ευχαριστημένος από τον υφυπουργό και είπε ότι δεν υπάρχει λόγος για απεργία. Χθες ο κ. Λοβέρδος είπε άλλα, οπότε αναθεωρούνται κάθε φορά οι αποφάσεις! Θα δούμε…».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Δέσποινα Κάλφα είναι η νέα πρόεδρος του συλλόγου της Ξάνθης, μετά τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, μια καθυστέρηση στη διαδικασία επικύρωσης δημιουργεί κενό «εξουσίας» στον Ξανθιώτικο σύλλογο: «Θα γίνω πρόεδρος, τυπικά δεν είμαι ακόμη αφού δεν συγκροτηθήκαμε σε σώμα» λέει η διάδοχος του Νίκου Λεοντή: «Περιμένουμε να έρθει η έγκριση από την Περιφέρεια. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, ο υπάλληλος που ήταν εκπρόσωπος της Περιφέρειας στις εκλογές μας, καθυστερεί πάρα πολύ τα χαρτιά. Κι από τότε περιμένουμε…» καταλήγει η νέα πρόεδρος.

«Να συνεννοηθούν πρώτα μεταξύ τους τα συναρμόδια υπουργεία»

Για την ιστορία, ας θυμηθούμε τι έλεγε ο απερχόμενος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης Νίκος Λεοντής στις αρχές του καλοκαιριού. Τότε ήταν στην επικαιρότητα οι διαβεβαιώσεις της υπουργού Λούκας Κατσέλη αναφορικά με την εξαίρεση των φαρμακοποιών από το άνοιγμα του επαγγέλματός τους: «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, διότι πολύ απλά το επάγγελμά μας είναι ήδη ανοιχτό» δήλωνε ο κ. Λεοντής, ζημειώνοντας: «Το ζητούμενο όμως από την πλευρά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, είναι αποκλειστικά και μόνο πώς θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός τους, χωρίς να υπάρχει κανένα σαφές σχέδιο για το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων, καταλαβαίνει εύκολα κανείς τους λόγους της χαοτικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε σήμερα…».

Ο κ. Λεοντής ζητούσε συνεννόηση και διαβούλευση, λέγοντας: «Από την πλευρά μας, το μόνο που λέμε είναι να συνεννοηθούν πρώτα μεταξύ τους τα συναρμόδια υπουργεία, να καταθέσουν μία ολοκληρωμένη πρόταση για το επάγγελμά μας και μετά -αν πραγματικά θέλουν- να υπάρξει και μία διαβούλευση για το θέμα. Εμείς εδώ είμαστε για να συζητήσουμε μαζί τους και να καταθέσουμε τις ολοκληρωμένες προτάσεις που έχουμε ήδη επεξεργαστεί».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.