Κραυγη αγωνιας απο τους συνταξιουχους της Ροδοπης

«Στο μόνο που συμφωνούν είναι ότι ζούμε πολύ και προσπαθούν να το ανατρέψουν»

Ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης ήταν η χθεσινή για τους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι βλέπουν τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται, τις παροχές υγείας να συρρικνώνονται διαρκώς και τους κόπους της ζωής τους ουσιαστικά να ακυρώνονται. Ενόψει των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό και με αφορμή την παγίωση των δυσλειτουργιών στο σύστημα παροχής υγείας, χθες πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε όλες σχεδόν τις επαρχιακές πόλεις. Στο «χορό» των κινητοποιήσεων είχε παρουσία και η Κομοτηνή, όπου συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ οργάνωσαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΠΕΔΥ.
 
 

Τάσος Γκλαβάνης

 

«Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται αφόρητη»

 
«Βασικό αίτημα αιχμής, χωρίς να παραιτούμαστε από τα υπόλοιπα αιτήματά μας, είναι το ζήτημα της υγείας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ροδόπης, κ. Τάσος Γκλαβάνης. «Κάθε μέρα που περνάει», εξήγησε, «η κατάσταση γίνεται αφόρητη και για το νοσηλευτικό και για το ιατρικό προσωπικό, αλλά και για τους ασθενείς και ιδίως τους συνταξιούχους, που είναι μια πάρα πολύ ευαίσθητη κοινωνική ομάδα στα θέματα υγείας». Το αίτημα των συνταξιούχων είναι να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές στις δομές δημόσιας υγείας, όπως και να εξασφαλιστεί επάρκεια σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα και στον απαραίτητο ιατροτεχνικό εξοπλισμό. «Γιατί πάνε οι ασθενείς, ακόμα και μικρά παιδιά», παρατήρησε ο κ. Γκλαβάνης, «και δεν μπορούν να προχωρήσουν οι γιατροί στη θεραπευτική αγωγή, γιατί δεν δουλεύουν τα μηχανήματα ή, κι αν δουλεύουν, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα φάρμακα για να γίνουν αυτές οι εξετάσεις».
 
 

«Ελάχιστοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν σήμερα την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς»

 
Ο κ. Γκλαβάνης συνέχισε παρατηρώντας ότι «το 6% των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη από την κύρια σύνταξη, αλλά και το 6% από την επικουρική, που το έβαλαν τώρα πρόσφατα, είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ». «Αυτά τα λεφτά», έσπευσε να επισημάνει, «ας τα δώσουν τώρα άμεσα για την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, για να γίνει το ζήτημα της υγείας πιο ανθρώπινο». Διότι όσο υφίστανται οι ελλείψεις σε προσωπικό και οι λοιπές δυσλειτουργίες, οι ασφαλισμένοι εξωθούνται στους ιδιωτικούς παρόχους υγείας, όπου αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. «Όμως ελάχιστοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν σήμερα αυτή την οικονομική δυνατότητα, με αυτήν την επίθεση που έχει γίνει στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και με τους φόρους, τα «χαράτσια» κτλ», υπογράμμισε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ.
 
 

«Όλα αυτά τα λεφτά οι εργαζόμενοι τα πλήρωσαν με ιδρώτα και αίμα, αλλά δεκάδες εκατομμύρια τα έφαγαν και τα έπαιξαν ακόμα και στο χρηματιστήριο»

 
Κλείνοντας ο κ. Γκλαβάνης αναφέρθηκε και στις επικείμενες νέες περικοπές, που θα υποστούν συντάξεις, διαπιστώνοντας με οργή και με απογοήτευση ότι αν εφαρμοστούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, οι μειώσεις θα είναι 15% επί των υφιστάμενων συντάξεων, ενώ αν υπερισχύσουν οι προτάσεις των δανειστών, το αντίστοιχο «μαχαίρι» θα εκτοξευτεί στο 30%. «Δηλαδή θα πάμε συνολικά στο 60% ή στο 75%», διαπίστωσε, συγκρίνοντας με τα προ μνημονίων μεγέθη των συντάξεων, για να αναφωνήσει με αγανάκτηση «δεν έχουν τον θεό τους δηλαδή». «Όλα αυτά τα λεφτά οι εργαζόμενοι τα πλήρωσαν με ιδρώτα και αίμα», συνέχισε, «αλλά δεκάδες εκατομμύρια τα έφαγαν και τα έπαιξαν ακόμα και στο χρηματιστήριο. Αν λοιπόν έχουν την καλή διάθεση, το πρώτο που έχουν να κάνουν όλοι αυτοί που κυβερνούν και είναι ευαισθητοποιημένοι για τα προβλήματα των συνταξιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων, είναι να στερήσουν αυτό το δικαίωμα από τα διοικητικά συμβούλια να παίζουν το 25% των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο. Εκεί γίνεται μεγάλο πάρτι. Διοχετεύουν τα αποθεματικά σε επιχειρήσεις που θέλουν αυτοί και τι συμβαίνει από εκεί και πέρα είναι δουλειά άλλων. Είναι αδιανόητο όμως όλοι να κερδίζουν και το ΙΚΑ που παίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πάντα να είναι χαμένο». «Στα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων την πλειοψηφία να την έχουν οι εργαζόμενοι», ζήτησε καταλήγοντας ο κ. Γκλαβάνης, «να είναι αιρετοί κι ανακλητοί ανά πάσα στιγμή κι όχι διορισμένοι από την κυβέρνηση για να κάνουν το πάρτι που κάνουν».
 
 

Γιώργος Γεωργίου
 
«Από πέρυσι μέχρι φέτος έχουν μειωθεί οι συνταξιούχοι γενικά στην Ελλάδα κατά 130.000»

«Τα προβλήματα των συνταξιούχων είναι πολλά, αλλά από ό,τι φαίνεται οι κυβερνώντες δεν μας ξεχνούνε καθόλου», σημείωσε με νόημα ο γραμματέας του Συλλόγου, κ. Γιώργος Γεωργίου, για να επισημάνει ότι «από την εποχή της Συνθήκης της Λισαβόνας είχαν διαπιστώσει οι Υπουργοί Οικονομικών ότι οι συνταξιούχοι ζούνε πολύ». «Ήταν η μόνη διαπίστωση, στην οποία είχαν συμφωνήσει», σχολίασε χαρακτηριστικά, «και από εκεί και πέρα προσπαθούν να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση με διάφορους τρόπους. Είτε με τη μείωση των συντάξεων, είτε με την παρεμπόδιση της πρόσβασης στους γιατρούς, είτε με την αύξηση της τιμής των φαρμάκων. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα από πέρυσι μέχρι φέτος να έχουν μειωθεί οι συνταξιούχοι γενικά στην Ελλάδα κατά 130.000. Είναι ένα αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής».
 
 

Γιώργος Κεραμιτζής
 
«Μας αναγκάζουν να πηγαίνουμε σε εξωτερικούς γιατρούς, αλλά τα χρήματα από πού θα τα δώσουμε;»

 
Ο κ. Γιώργος Κεραμιτζής, πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ του νομού μας, υπογράμμισε στη δήλωσή του ότι «οι περικοπές των συντάξεων μας έχουν φέρει σε απόγνωση» και ότι «οι ελλείψεις γιατρών μας αναγκάζουν να πηγαίνουμε σε εξωτερικούς γιατρούς, που οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους και ζητούν κάποια χρήματα». «Αυτά τα χρήματα από πού θα τα δώσουμε, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν;», αναρωτήθηκε. Ο κ. Κεραμιτζής ζήτησε να γίνουν προσλήψεις στις ειδικότητες, που δεν υπάρχουν στο τοπικό ΠΕΔΥ, ενώ απευθυνόμενος στους νέους, τους ευχήθηκε με νόημα καλό κουράγιο… 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.