Κραυγη αγωνιας απο τους επαγγελματιες του Φαναριου

Επί τάπητος η έλλειψη υποδομών στη συνάντηση με ΟΕΒΕΣ, Εμπορικό Σύλλογο και Κλ. Στογιαννίδου - Προτάσεις για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, στη σκιά του «σήριαλ» με τις παραχωρήσεις των παραλιών

Τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξέθεσαν οι επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης του Δήμου Κομοτηνής, κατά την προχθεσινή άτυπη συνάντηση που είχαν στο τουριστικό περίπτερο Φαναρίου με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης κ. Ανέστη Βαφειάδη, την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου αλλά και τον αντιπρόεδρο της ΟΕΒΕΣ και πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Σαπών κ.Νίκο Ευκαρπίδη.
 
Πρόκειται για μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εξωστρέφειας που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η Ομοσπονδία αλλά και ο Εμπορικός Σύλλογος της Κομοτηνής, με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και την από κοινού αντιμετώπισή τους, στο πλαίσιο του δυνατού.
 
Τα ζητήματα της καθαριότητας, των ελλείψεων υποδομών υγιεινής κατά μήκος της παραλίας, της καταπολέμησης των κουνουπιών, της άναρχης στάθμευσης αλλά και κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, ελλείψει οποιασδήποτε αστυνόμευσης και ελέγχου –κατ’ αντιπαράθεση με τον υπερβολικό ζήλο που επιδεικνύουν κατά τους θερινούς μήνες κλιμάκια του ΙΚΑ στα καταστήματα της περιοχής- καθώς επίσης και το μέγιστο ζήτημα της λειψυδρίας που εντοπίζεται κατά τους θερινούς μήνες όπου η ζήτηση σε νερό αυξάνει κατακόρυφα εξαιτίας της παρουσίας χιλιάδων λουομένων και παραθεριστών και δημιουργεί πολλά προβλήματα κυρίως στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα της συζήτησης. Ωστόσο το θέμα που πρωταγωνίστησε είναι αυτό που ανέκυψε την τρέχουσα περίοδο και αφορά στην παραχώρηση της χρήσης των παραλιών ενόψει της καινούργιας θερινής περιόδου, οι οποίες στο παρά πέντε της έναρξης παραμένουν «γυμνές» με την κυβέρνηση να μην έχει ακόμα ξεκαθαρίσει παρά τις διαβεβαιώσεις των προηγούμενων ημερών, τη θέση της.
 
Οι επαγγελματίες του Φαναρίου που έδωσαν το «παρών» εξέφρασαν την ανησυχία τους κυρίως για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει στο σύνολο του οικισμού το σενάριο του να μείνουν «ορφανές» οι παραλίες της Αρωγής και του Φαναρίου την φετινή τουριστική περίοδο, επισημαίνοντας πως ένα τέτοιο σενάριο αποδυναμώνει αυτομάτως την προοπτική της περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. 

Πρόταση ΟΕΒΕΣ και Εμπορικού Συλλόγου για την δημιουργία Ένωσης Επαγγελματιών Φαναρίου

Από την πλευρά τους ο κ.Βαφειάδης και η κ. Κωνσταντινίδου κατέγραψαν τα προβλήματα αλλά και τους προβληματισμούς των επαγγελματιών, προκρίνοντας το σενάριο της δημιουργίας μίας Ένωσης Επαγγελματιών Φαναρίου, έτσι ώστε όπως επεσήμανε ο κ. Βαφειάδης «μέσα από συλλογικές δράσεις, σύμπνοια και μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία, εφόσον η δημόσια μηχανή είναι δυσκίνητη, να επιτύχουν απτά αποτελέσματα στο Φανάρι, που αποτελεί την κατεξοχήν τουριστική περιοχή του Δήμου μας».
 
Όπως εξήγησε ο κ. Βαφειάδης μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα οι επαγγελματίες του Φαναρίου θα μπορέσουν να διεκδικήσουν και να εκμεταλλευτούν προγράμματα leader και ΕΣΠΑ για την προβολή της περιοχής, η οποία επίσης «πάσχει», αλλά και να προχωρήσουν σε τυχόν μικρά έργα υποδομής που μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για το σύνολο του οικισμού, στον αντίποδα της αδράνειας και των καθυστερήσεων του κρατικού μηχανισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να συμβούν όλα αυτά, κατά τον κ. Βαφειάδη, είναι η σύμπνοια μεταξύ των επαγγελματιών του Φαναρίου.
 
Τη συνάντηση των επαγγελματιών του Φαναρίου με τους εκπροσώπους της ΟΕΒΕΣ και του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, ακολούθησε η συνάντησή τους με την πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, η οποία επίσης έγινε αποδέκτης των προαναφερθέντων προβλημάτων και παραπόνων των επαγγελματιών, ενημερώνοντάς τους για την έως τώρα προετοιμασία του Δήμου Κομοτηνής εν όψει της φετινής τουριστικής περιόδου.
 
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των παραχωρήσεων των παραλιακών εκτάσεων στη ζώνη Φαναρίου-Αρωγής η κ. Στογιαννίδου επανέλαβε την στάση αναμονής στην οποία παραμένει ο δήμος Κομοτηνής, όπως και πολλοί δήμοι της χώρας, ενημερώνοντας τους παρευρισκομένους για τις πιέσεις που ασκούνται από κάθε κατεύθυνση προς την ΕΤΑΔ και το αρμόδιο υπουργείο για την οριζόντια παραχώρηση των παραλιών στους δήμους έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα στην δημοπράτησή τους. Η κ. Στογιαννίδου αναφέρθηκε και στις πιέσεις που ασκήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την ΚΕΔΕ, όπως αντίστοιχα και στην πλήρη κινητοποίηση που υπάρχει από πλευράς των τοπικών πολιτικών εκπροσώπων και φορέων, τόσο σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του ν.Ροδόπης, τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ .Μιχάλη Αμοιρίδη όσο και στις προσπάθειες του δημάρχου Κομοτηνής και της ιδίας, για να επισημάνει πως αμφότεροι έχουν λάβει θετικές διαβεβαιώσεις, δίχως ωστόσο ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί το τι μέλλει γενέσθαι.
 
Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος από πλευράς των επαγγελματιών η κ.Στογιαννίδου περιέγραψε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται ο σχεδιασμός του δήμου Κομοτηνής για την ανάδειξη της παραλιακής του ζώνης και των περιοχών της Αρωγής και του Φαναρίου αλλά και τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου, όπως τις χαρακτήρισε η ίδια, υπηρεσιών που προσφέρουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές. 

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου ξεκινούν οι εργασίες καθαριότητας και καλλωπισμού των παραλιών

Η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του «ΠτΘ» της προηγούμενης εβδομάδας που αφορούσε στην τοποθέτηση χημικών τουαλετών και ομπρελών θαλάσσης κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, ανεξαρτήτως της παραχώρησης ή μη των παραλιών από πλευράς της ΕΤΑΔ, αλλά και στις εργασίες καθαριότητας και καλλωπισμού της παραλιακής έκτασης και ειδικότερα της αμμουδιάς, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, ενώ ανακοίνωσε επίσης τις προβλέψεις του Δήμου για την τοποθέτηση ντουζιερών και επιπλέον κάδων σκουπιδιών και ανακύκλωσης κατά μήκος της παραλιακής ζώνης αλλά και εντός του οικισμού. 

Ειδική σήμανση για την απαγόρευση του παράνομου camping αλλά και της άναρχης στάθμευσης κατά μήκος της παραλιακής ζώνης

Η κ. Στογιαννίδου επίσης ανακοίνωσε την πρόθεση του Δήμου για την τοποθέτηση ειδικής σήμανσης κατά μήκος της παραλίας και εντός του οικισμού που αφορούν στο παράνομο camping αλλά και εντατικοποίηση των ελέγχων, γνωστοποιώντας πως ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές τόσο με την εισαγγελέα όσο και με τον νέο αστυνομικό διευθυντή Ροδόπης κ. Μιχάλη Σεβδυνίδη για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.
 
Αντίστοιχες συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την ίδια και με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της διέλευσης βαρέων οχημάτων από την περιοχή για την τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στον κόμβο της Εγνατίας Οδού αλλά και για την τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης στάθμευσης κατά τους θερινούς μήνες από την δεξιά πλευρά του δρόμου από το ύψος του Camping με κατεύθυνση προς την Αρωγή, όπου το φαινόμενο της άναρχης στάθμευσης λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις δημιουργώντας ποικίλα προβλήματα και κινδύνους ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
 
Η πρόταση για την τοποθέτηση ενός σταθμού δημόσιων ποδηλάτων που κατέθεσε η κ. Στογιαννίδου που βρίσκεται στα σχέδια της δημοτικής αρχής αντιμετωπίστηκε με θετικό πρόσημο από τους παρευρισκομένους, όπως αντίστοιχα και η «εκμετάλλευση» από πλευράς των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον χώρο της εστίασης και τις ξενοδοχειακές μονάδες, του προγράμματος Green Spot, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013» και αφορά μεταξύ άλλων στην καταχώρηση στη βάση δεδομένων των info kiosks όλων των απαραίτητων στοιχείων των επιχειρήσεων τους, για την επικοινωνία των ενδιαφερόμενων επισκεπτών με αυτές. 

Πολυήμερο φεστιβάλ με «πρώτα ονόματα» στα σχέδια του Δήμου

Τέλος όπως έκανε γνωστό η κ.Στογιαννίδου στα σχέδια της δημοτικής αρχής βρίσκεται και η δημιουργία ενός πολιτιστικού φεστιβάλ διήμερης ή τριήμερης διάρκειας, που θα λειτουργήσει συμπληρωτικά και επικουρικά στις ήδη υπάρχουσες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια των θερινών μηνών. Σύμφωνα με την ίδια στόχος του Δήμου είναι το φεστιβάλ αυτό, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να λάβει χώρα στα τέλη του Ιουνίου και να φιλοξενηθούν στο πλαίσιο αυτού «πρώτα ονόματα» της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής, ενώ στόχος όλων είναι να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός. Η κ. Στογιαννίδου ωστόσο κράτησε μικρό «καλάθι» για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, ζητώντας εντούτοις τη στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής τόσο στο κομμάτι της προετοιμασίας όσο και στο κομμάτι της επικοινώνησης αυτού, όταν και αν αυτό τελικά οριστικοποιηθεί.
 
Κλείνοντας η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού μετέφερε στους επαγγελματίες την πρόθεση του δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη να συναντηθεί μαζί τους για την περαιτέρω συζήτηση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αλλά και των προτάσεων εκείνων που μπορούν να λειτουργήσουν θετικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιοχής. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.