Κρατουν ζωντανη τη μνημη οι Κιζδερβενιωτες

Μέλη συλλόγων από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στον Ροδίτη για το 10ο Αντάμωμα Κιζδερβενιωτών

Κιζδερβενιώτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας υποδέχτηκε το πρωί της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου ο οικισμός του Ροδίτη, στο 10ο Αντάμωμα Κιζδερβενιωτών, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών και των εκδηλώσεων μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή.


 
Για αυτό και πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Ροδίτη, στη μνήμη των πεσόντων Κιζδερβενιωτών, που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Τούρκων Κεμαλικών την 14η Σεπτεμβρίου 1920, ημέρα κατά την οποία κάηκε το χωριό Κίζδερβεντ, αλλά και όλων αυτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες μετά τη μάχη και αφού φιλοξενήθηκαν στο ελληνικό στρατόπεδο της Κίου για δύο χρόνια, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, στο πλαίσιο της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1922.
 
Μέρος των προσφύγων Κιζδερβενιωτών, η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, τους εγκατέστησε στο χωριό Ροδίτη, όπου σήμερα διαμένουν περί τις τριάντα πέντε οικογένειες Κιζδερβενιωτών, πολλές οικογένειες διαμένουν στην Κομοτηνή και σε άλλα χωριά της Ροδόπης, ενώ άλλοι εγκαταστάθηκαν στους νομούς Ξάνθης, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλης, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
 

Η μέρα ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ροδίτη, και Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των Κιζδερβενιωτών πεσόντων, με τον πανηγυρικό της ημέρας να πραγματοποιεί η κ. Φαίη Σπίνου
 
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πλατείας του χωριού από φορείς, συλλόγους και εκπροσώπους της περιοχής, και ακολούθησε ομιλία με θέμα «Η αποκατάσταση των προσφύγων στο χωριό Ροδίτης της Ροδόπης το 1923» από την κ. Βασιλική Φίλιου,  Υποψήφια Διδάκτορα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, ενώ στη συνέχεια αναβίωσαν έθιμα και ο γάμος της Φρυγίας (Κιζδερβέντ. ΜπερμέρΟγλάν).

 

Κρατάνε τα ήθη και τα έθιμα

 
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ροδίτη κ. Γιώργος Κεπελής, ο οποίος καλωσόρισε τα μέλη από όλους τους Συλλόγους που τίμησαν την 10η συνάντηση των Κιζδερβενιωτών.
 
Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής, είναι η γνωριμία των απογόνων των προσφύγων με καταγωγή από το Κιζδερβέντ, η ανταλλαγή των προφορικών μαρτυριών που ενδεχομένως συγκράτησαν από τους προγόνους τους, πριν και μετά τη μαρτυρική τους έξοδο από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά και η αναβίωση μέρους της παράδοσης ηθών και εθίμων από τις χαμένες πατρίδες, καθώς και η ανάδειξη της ιστορίας του οικισμού του Ροδίτη.
 
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η εκδήλωση αυτή θα μεταδώσει σε όλους, και ιδιαίτερα στους νέους, μια γεύση από τη ζωή των προγόνων τους και στην συνέχεια και βελτίωση των επόμενων συναντήσεων.

 

Ο Κιζδεβενιώτης που έμεινε πίσω

 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες καλωσόρισαν τον κ. ΝτογάνΤσιτίλ και την οικογένειά του, ο οποίος είναι εγγονόςτου μοναδικού εναπομείναντα στο Κιζδερβεντ, του Δημήτριου Ραχμανίδη, που μετά τη μάχη στο Κιζδερβέντ, στις 14 Σεπτεμβρίου 1920, σε ηλικία 11 ετών χάθηκε και δεν ακολούθησε την οικογένειά του στο δρόμο της προσφυγιάς, αλλά έμεινε στην Τουρκία και μεγάλωσε δίπλα σε οικογένεια Τούρκων.
 
Ο κ. Τσιτίλ, ο οποίος σήμερα ζει στη Γιάλοβα, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την θερμή υποδοχή του, και τόνισε πως νιώθει πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκεται μαζί τους αυτή τη μέρα.
 
Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι δίνουν τόσο μεγάλη αξία στους προγόνους με όλη αυτή την επίσημη εκδήλωση που γίνεται στο Ροδίτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.