Κρατουν την παραδοση οι Γρατινιωτες

Με ένα θρακιώτικο γλέντι στο Δημοτικό Γήπεδο της Γρατινής άνοιξαν ξανά τα «Γρατίναια 2017»

Δυναμικά ξεκίνησαν, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι οκταήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη Γρατινή την Κυριακή 23 Ιουλίου, με το θρακιώτικο γλέντι υπό τον ήχο της ορχήστρας του «Κουρούδη» που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Γήπεδο του οικισμού, στις καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις των «Γρατίναιων».
 
Τα «Γρατίναια 2017», τα οποία διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη φορά ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γρατινής σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ και τη ΔΚΕΠΠΑΚ, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για να σμίξουν οι απανταχού Γρατινιώτες, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, σε μια μεγάλη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού.
 

Στο γλέντι βρέθηκαν πολλοί Γρατινιώτες, πολλοί από τους οποίους ζουν μακριά από το χωριό και το επισκέπτονται το καλοκαίρι, οι οποίοι γλέντησαν μέχρι αργά με την ψυχή τους, με θρακιώτικους και άλλους παραδοσιακούς χορούς.
 
Η συμμετοχή άλλωστε των απόδημων Γρατινιωτών ήταν αυτή που έκανε τον Σύλλογο να ξεκινήσει τα Γρατίναια, σημείωσε ο πρόεδρός του, κ. Δημήτρης Θεοδωρίδης,  για αυτό και τα τοποθετούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, όταν και όλοι οι απόδημοι παίρνουν τις άδειές τους, και δράττονται της ευκαιρίας να συναντηθούν στον οικισμό.
 
«Οι απόδημοι ζούνε για αυτό το πράγμα. Από την ημέρα που έρχονται στο χωριό, αλλά και πιο πριν, μέσω τηλεφώνου και κοινωνικών δικτύων ρωτούν πότε θα γίνουν τα Γρατίναια» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτοί είναι που έχουν πραγματικά κάνει τα Γρατίναια θεσμό.
 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η Πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, το μέλος της ΠΓ ΑΜΘ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάκης Χαρίτου και η πολιτευτής της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου.
 
Ο Σύλλογος τίμησε επίσης παιδιά του οικισμού για τις περυσινές τους επιδόσεις.
 
 

Συνεχίζονται μέχρι την Κυριακή οι εκδηλώσεις 

Το πρόγραμμα των εορτών συνεχίστηκε τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στο δημοτικό σχολείο Γρατινής η παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Ναούμ «Υγρή πόλη»  για να ακολουθήσει στον ίδιο χώρο στις 21.30 προβολή θερινού σινεμά, με παιδική ταινία για τους μικρούς και παλιά ελληνική ταινία για τους μεγάλους, ενώ μετά από ένα κενό την Τρίτη, παραμονή της Μεγάλης Παρασκευής, την Τετάρτη θα μάθουν παιχνίδια από τα παλιά τα παιδιά και όχι μόνο του οικισμού στο σχολείο της Γρατινής ενώ την επόμενη μέρα και ώρα 21.30 στο γήπεδο Γρατινής θα διεξαχθεί τουρνουά Basket 3 on 3, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι και πέρυσι.
 
Την Παρασκευή 28 Ιουλίου και ώρα 18.00 στα Πλατανάκια δύο σεφ θα δείξουν θρακιώτικα μαγειρέματα με τη συμμετοχή γυναικών του οικισμού, που θα μαγειρέψουν παραδοσιακά πιάτα, τα οποία έχουν σχέση με την Γρατινή.
 
Το Σάββατο 29 Ιουλίου και ώρα 21.00 στην πλατεία Γρατινής θα κάνει την εμφάνισή του ο μάγος, ζογκλέρ και ταχυδακτυλουργός Roger μαζί με την κλόουν Frou Frou, ενώ η αυλαία των φετινών Γρατίναιων θα πέσει στην Κυριακή 30 Ιουλίου και ώρα 20.00 στην πλατεία Γρατινής με την 2η συνάντηση θρακιώτικων συλλόγων ν. Ροδόπης υπό τους ήχους της ορχήστρας «Θρακόμελο», με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή από συλλόγους τόσο της Ροδόπης όσο και εκτός αυτή με τη συμμετοχή συλλόγου από τον Πέπλο του Έβρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.