Κρατωντας ζωντανη τη μνημη της Αντιφασιστικης Νικης των Λαων

Το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Τμήμα Παρευξεινίων και το πανεπιστήμιο της Μόσχας θέλουν να δώσουν έμφαση στον εορτασμό της ημέρας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης «Κανένας δεν ξεχάστηκε! Τίποτα δεν ξεχάστηκε!», αφιερωμένη στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που τιμάται στις 9 Μαΐου, ημέρα συνθηκολόγησης της Γερμανίας, που διοργάνωσε το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού (Ίδρυμα «Ρωσικός Κόσμος»)του Δ.Π.Θ. με τη συμμετοχή του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ., της Ανώτατης Σχολής Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας Μ. Β. Λομονόσοβ και του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής την Τετάρτη 8 Μαΐου.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Ελευθέριος Χαρατσίδης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και υπεύθυνος του Κέντρου, αφορμή για την εκδήλωση ήταν η ημέρα εορτασμού της νίκης των λαών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για αυτό και η εκδήλωση δεν ήταν αφιερωμένη μόνο σε μία χώρα, αλλά σε όλες όσες πολέμησαν σε αυτόν.
 

Στη Ρωσία η μέρα αυτή γιορτάζεται με μεγάλη επισημότητα, μεταξύ των άλλων και με παρέλαση στην Κόκκινη πλατεία, ως ημέρες νίκης, και ο κ. Χαρατσίδης θεωρεί πως θα πρέπει να το κάνουμε και στη χώρα μας, γιατί πολλοί ήταν οι συμπολίτες και οι συμπατριώτες μας που είχαν προγόνους που πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
 
Μάλιστα κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν φωτογραφίες ηρώων της Ρωσίας Ελληνικής καταγωγής, που πολέμησαν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, όπως ονομάζεται στη Ρωσία, πρόγονοι συμπατριωτών μας παλιννοσθησάντων Ποντίων, δίνοντας ένα ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση.
 
Μάλιστα αυτό τους ενέπνευσε και έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν από τώρα, για του χρόνου, την προσπάθεια ανεύρεσης φωτογραφιών όσων πολέμησαν και έζησαν τον πόλεμο στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να αναμοχλεύσουν ακόμα περισσότερο τις μνήμες.
 
Άλλωστε και οι φοιτητές τους στην έρευνά τους κατάφεραν να εντοπίσουν στοιχεία για τα χρόνια του πολέμου, σελίδες της ζωής του καθενός τις οποίες ο κ. Χαρατσίδης θεωρεί πως δεν μπορούν να τις εγκαταλείψουν.
 
Το παρών έδωσαν και φοιτητές από την Ανώτατη Σχολή Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας Μ. Β. Λομονόσοβ, που μαζί με τα παιδιά του τμήματος Παρευξεινίων διοργάνωσαν ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα.
 

Μάλιστα θεωρεί πως εκδηλώσεις σαν και αυτές είναι πολύ σημαντικές σε αυτή την εποχή, όταν βλέπουμε ξανά την άνοδο των εθνικισμών και των ιδεών που προκάλεσαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλωστε είναι σημαντικό ότι οι φοιτητές είναι αντιπρόσωποι διαφόρων εθνοτήτων και λαών, που αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτών των εκδηλώσεων.
 
Η ιδέα για την διήμερη δράση που πραγματοποιήσαν οι φοιτητές προήλθε από το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού, που συνεννοήθηκε με το πανεπιστήμιο της Μόσχας για την εκδήλωση αυτή, με το τελευταίο να ανταποκρίνεται ασμένως δίνοντας το παρών στην Κομοτηνή.
 
Ο κ. Χαρατσίδης ευχαρίστησε και τον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου κ. Ηλία Ιωαννάκη, που φιλοξένησε και συνδιοργάνωσε την εκδήλωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.