«Κρατηρας» γινεται για ενα εικοσιτετραωρο η κεντρικη πλατεια Κομοτηνης

Μία καλλιτεχνική «σκυταλοδρομία» από την Αθήνα έως και την Κομοτηνή

Από τις έξι το πρωί της Παρασκευής έως και τα ξημερώματα του Σαββάτου

 
«Κρατήρας. Μία πηγή και ένα κέντρο. Ο κάθε άνθρωπος.
Μια συμφωνία για να μην ξεχάσει το σώμα και να μην ξεχαστεί.
Χορεύουμε για να διατηρήσουμε τη φλόγα αναμμένη».
 
Με τα λόγια αυτά ξεκινά το πανελλαδικό κάλεσμα συμμετοχής στην δράση «Κρατήρας» που την προσεχή Παρασκευή, 15 Μάϊου αναμένεται να λάβει χώρα ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
 
Ανάμεσα στις πόλεις που θα υλοποιήσουν τον «Κρατήρα» και η Κομοτηνή, μέσα από μία ομάδα ντόπιων καλλιτεχνών, οι οποίοι «ενώθηκαν» εκ νέου υπό το κάλεσμα της κ. Γιούλης Ιωαννίδου που «υιοθέτησε» τη δράση που ξεκίνησε από την Αθήνα, και δηλώνουν παρόντες και παρούσες στην πόλη τους, την Κομοτηνή, μιλώντας ο καθένας μέσα από την τέχνη του.
 

Μυρσίνη Λαντζουράκη
«Ο Κρατήρας μία πρακτική της υπόστασης του ανθρώπου στον τόπο και τον χρόνο»

 
Ο «Κρατήρας», όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 13 Μαΐου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός κ. Μυρσίνη Λαντζουράκη, δεν είναι μία παράσταση διαμαρτυρίας, αλλά μία «καλλιτεχνική σκυταλοδρομία», μίας και θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί της Παρασκευής και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.
 
Περισσότεροι από 20 καλλιτέχνες ή και «εραστές» της τέχνης σε κάθε της μορφή, θα «ντύσουν» την ημέρα αυτή, με δρώμενα που δεν είναι προκαθορισμένα, αλλά θα προκύψουν εκείνη την ώρα, παίρνοντας όπως εξήγησε η ίδια «αφορμή από τον χώρο, τον τόπο, το σώμα αλλά και την αλληλεπίδραση που ενδεχομένως θα υπάρχει με τον κόσμο».
 
«Δεν είναι ακριβώς αυτοσχεδιασμός είναι μία πρακτική της υπόστασης του ανθρώπου στον τόπο και τον χρόνο» εξήγησε η ίδια, εξηγώντας ότι το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο και για τους συμμετέχοντες είναι ακριβώς η άγνοια ως προς το τελικό αποτέλεσμα που θα παρουσιάσει κάθε ένας εξ αυτών. Ναι μεν θα υπάρχει ένα κεντρικό θέμα που θα λειτουργήσει ως αφορμή και θα δοθεί από την κεντρική διοργάνωση στην Αθήνα, ωστόσο το δρώμενο καθενός εκ των συμμετεχόντων «θα προκύψει από την αλληλεπίδραση μεταξύ μας και την αλληλεπίδραση με τον κόσμο που θα περνάει ενδεχομένως και θα παρακολουθεί τη δράση».
 
Για την Κομοτηνή, το ραντεβού δίνεται στις 6 το πρωί της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της πόλης, που καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και τα ξημερώματα του Σαββάτου θα λειτουργεί ως ο τόπος συνάντησης και εξέλιξης του κρατήρα που σύμφωνα με την κ. Λαντζουράκη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία δράση «μοιράσματος  και αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων, που έχουμε ανησυχίες για το περιβάλλον, τη φύση, το σώμα μας και τον τρόπο της ύπαρξής μας στον χώρο και τον χρόνο».
 

«Μία δράση που δηλώνει την ύπαρξή μας στον χώρο της πόλης μας»

 
«Δεν είναι δράση διαμαρτυρίας αλλά είναι μία δράση που δηλώνει την ύπαρξή μας στον χώρο της πόλης μας» συνέχισε η ίδια εξηγώντας ωστόσο την πολιτική «χροιά» της δράσης που δεν είναι άλλη από το μήνυμα «είμαστε εδώ, στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, είμαστε μαζί, μια ομάδα και προσπαθούμε ακόμα και μετά από δύσκολες καταστάσεις, όπως ο εγκλεισμός να βγούμε και να δηλώσουμε παρόντες και παρούσες, στον χώρο της πόλης μας. Υπάρχουμε για το περιβάλλον, τον κόσμο, την κοινωνία και μιλάμε μέσα από την τέχνη μας».
 
Άλλωστε ο χρόνος του εγκλεισμού τουλάχιστον για την ίδια όπως τόνισε ήταν χρόνος «ήρεμης ανησυχίας και καλλιτεχνικής εγρήγορσης, μετά τον οποίο τουλάχιστον ένα κομμάτι των ντόπιων καλλιτεχνών, ήμασταν καθόλα έτοιμοι με το πού σημάνει η επανεκκίνηση να κάνουμε κάτι».
 
Η ίδια θέλησε να ευχαριστήσει την κ. Γιούλη Ιωαννίδου, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της υλοποίησης της δράσης, σε επαφή και συνεργασία με την κ. Κότσαλου στην Αθήνα, και είναι όπως εξήγησε «ο άνθρωπος που ξεκίνησε και μεταλαμπάδευσε όλη την ενέργεια και το όραμα της δράσης στην Κομοτηνή».
 
«Εμείς θα είμαστε παρόντες και παρούσες στην πόλη την Παρασκευή και ας μιλήσει το σώμα μας και η επαφή μας με τον χώρο, αφήνοντας τα λόγια για μετά» κατέληξε.
 
Οι ζωγραφιές είναι του Robin Woolner

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.