«Κραταμε γερα»

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επισκέφθηκε το Σάββατο για τέταρτη φορά μέσα στα πέντε χρόνια της πρωθυπουργίας του, το νομό Ροδόπης, και εγκαινίασε το φράγμα της Γρατινής και το εργοστάσιο φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην ΒΙ.ΠΕ της Κομοτηνής, που θα έχει ισχύ 480 περίπου ΜW.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στο φράγμα της Γρατινής στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη, τον Υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Γιώργο Πασχαλίδη, τον γραμματέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Νεονάκη, τον υπεύθυνο Τύπου του Κινήματος Δημήτρη Καρύδη, τον Πρόεδρο του δ.σ της ΔΕΗ Γιώργο Παπούλια, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης Στέργιο Νέζη, τον Γ.Γ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Άρη Παπαδόπουλο, Βουλευτές, Νομάρχες και Δημάρχους των νομών Ροδόπης και Έβρου, καθώς και πλήθους διευθυντών οργανισμών, υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτών, που κατέκλυσαν τον χώρο όπου έχει δημιουργηθεί το έργο του φράγματος.

Τα εγκαίνια του Φράγματος της Γρατινής

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε στον χώρο, ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Παπαδριέλλης ο οποίος τόνισε ότι το έργο του Φράγματος της Γρατινής, «αποτελεί κορυφαία απόδειξη υποσχόμενου και διαρκώς πραγματοποιούμενου αναπτυξιακού προγράμματος που στηρίχθηκε στην πολιτική βούληση, του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης για να βγει η Θράκη από την απομόνωση και τον παραγκωνισμό όπου συνθλίβονταν επί σειρά προηγούμενων δεκαετιών».

Όπως είπε ο κ. Παπαδριέλλης, το Φράγμα και το εργοστάσιο της ΔΕΗ μαζί με την Εγνατία και το πλήθος των άλλων έργων υποδομής που εκτελούνται ή προγραμματίζονται στους τομείς της βιομηχανικής, βιοτεχνικής, γεωργικής και τουριστικής διάρθρωσης της περιοχής μας, παραμένουν βαθιά χαραγμένα στις καρδιές των πολιτών όλης της Θράκης.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κομοτηναίων προσέφερε στον πρωθυπουργό συμβολικό δώρο εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κομοτηνής.

Παίρνοντας το λόγο ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης τόνισε ότι «η δαπάνη για το φράγμα της Γρατινής έφτασε στα 9 δις δραχμές περίπου» και ότι πρόκειται «για ταμιευτήρα που εξυπηρετεί την υδροδότηση και την παροχή νερού ψύξεως στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, στην Κομοτηνή και παράλληλα εξασφαλίζει την άρδευση 10.000 στρεμμάτων γης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι «σε συνδυασμό με το σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το φράγμα της Γρατινής διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια και γενικότερα τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής».

Ανέφερε δε ότι «αποτελούν τα δύο αυτά έργα βασικό τμήμα της ενεργειακής υποδομής της χώρας και εντάσσονται στις μεγάλες υποδομές που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε εθνικό επίπεδο.

Το 2004 θα έχουμε παραδώσει μια Ελλάδα εντελώς διαφορετική από την Ελλάδα του 2000:

Μια Ελλάδα πιο ισχυρή με μια κοινωνία πιο ανοικτή, πιο συνεκτική.

Μια Ελλάδα, όπου θα πνέει απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας μας ο άνεμος της δημιουργίας.

Την Ελλάδα της αισιοδοξίας και της εθνικής αυτοπεποίθησης»
, κατέληξε στον χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Αμέσως μετά πάτησε το κουμπί και τέθηκε σε λειτουργία το φράγμα της Γρατινής το οποίο έχει ένα μεγάλο ταμιευτήρα χωρητικότητας 12.800.000 κυβικών μέτρων νερού, ο οποίος πέραν των αναγκών του σταθμού της ΔΕΗ, θα καλύψει από το 2002 και ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Τα εγκαίνια του εργοστασίου του Φυσικού Αερίου

Το Εργοστάσιο του Φυσικού Αερίου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή θα παρέχει στο ηπειρωτικό δίκτυο καθαρή ισχύ 476 MW μέσω υποσταθμού 150 KV με αντίστοιχη κατανάλωση φυσικού αερίου της τάξεως των 500.000.000 κυβικών μέτρων το χρόνο.

Ως σταθμός ηλεκτροπαραγωγής ενδιάμεσου φορτίου, θα καλύπτει μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας με παραγωγή 2.500 GW το χρόνο.

Αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων παίρνοντας το λόγο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Στέργιος Νέζης, ανέφερε ότι «η ολοκλήρωση της μεγάλης αυτής επένδυσης, θωρακίζει ενεργειακά την ευρύτερη περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και ενισχύει τη θέση της ΔΕΗ, μέσα στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας».

Αναλύοντας το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ 2001-2005 ο κ. Νέζης τόνισε ότι «αυτό θα είναι ύψους 1.400 δις, θα συνεχιστεί με την ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων δράσεων, που για τον χώρο παραγωγής θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 1.400 MW”.

Παράλληλα, ο κ. Νέζης σημείωσε ότι η ΔΕΗ συνεχίζει και ολοκληρώνει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης επιχείρησης που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2000 και οδήγησε στην μετατροπή της ΔΕΗ σε ανώνυμη εταιρεία από τον Ιανουάριο του 2001 και την προσαρμογή στο νέο θεσμικό πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς.

Προλογίζοντας κατ’ ουσίαν τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε επισήμως την μετοχοποίηση της ΔΕΗ και την είσοδό της στη νέα εποχή της ελεύθερης αγοράς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης περιγράφοντας το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, τόνισε ότι «έργα και δραστηριότητες όπως το εργοστάσιο φυσικού αερίου της Κομοτηνής, αποδεικνύουν ότι κοινωνίες που είναι εφοδιασμένες με υποδομές και έργα προοπτικής, είναι εκείνες που είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τα κύματα ανησυχίας, επιφυλάξεων, όλα αυτά για τα οποία διερωτάται ο σύγχρονος πολίτης.

Δείχνει αυτό ακόμα ότι η ανάπτυξη για να μπορεί να αντέξει και να επιταχυνθεί στους δύσκολους καιρούς, χρειάζεται διορατικότητα, σχέδιο και επιμονή.

Είναι ιδιαίτερο συμβολικό»
, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης ότι το έργο του φυσικού αερίου της ΔΕΗ, είχε ξεκινήσει με απόφαση του σημερινού πρωθυπουργού, όταν ήταν υπουργός βιομηχανίας, στην Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1995.

«Όλος αυτός ο κύκλος της εξαετίας, είναι ένας κύκλος ο οποίος άλλαξε τη μορφή της χώρας. Ταυτόχρονα όμως απέδειξε ότι η διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας, δεν γίνεται με στιγμιαίες αντιδράσεις και στιγμιαίες αποφάσεις και άσκοπες αναζητήσεις.

Γίνεται με διορατικότητα και πείσμα, έτσι ώστε κάθε φορά και σε κάθε φάση – ασχέτως αν αλλάζουν τα δεδομένα – εμείς είμαστε εξοπλισμένοι για να διεκδικήσουμε, όχι μόνο την ευημερία του σήμερα, αλλά και την ανάπτυξη και την προκοπή του αύριο»
, κατέληξε ο κ. Χριστοδουλάκης αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος τόνισε ότι «η λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή ξεκίνησε, με δική του εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Ιουλίου 1995.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ακόμα πιο επίκαιρη η διαμόρφωση και η υλοποίηση μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής με ισχυρές διεθνείς προοπτικές. Με το σύνολο της πολιτικής μας τα τελευταία χρόνια, ενισχύουμε και επεκτείνουμε ένα δίκτυο υποδομών, προϋπόθεση ανάπτυξης και ευημερίας για την περιφέρεια και για ολόκληρη τη χώρα», σημείωσε με έμφαση ο Πρωθυπουργός.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ενεργειακή Εγνατία, ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις παρεμβάσεις που γίνονται στις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας και όσον αφορά τη Θράκη ως μείζονες παρεμβάσεις προδιέγραψε το εργοστάσιο της ΔΕΗ και το Φράγμα της Γρατινής, τη διαδικασία διαγωνισμού για την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων για την δημιουργία Εταιρειών Παροχής Αερίου, στην ΑΜ-Θ, το γεγονός ότι έχουν δοθεί άδειες για να γίνουν ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και την θετική προοπτική της διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας με αγωγό φυσικού αερίου.

Στο χώρο της Μακεδονίας ο κ. Σημίτης ανέφερε ως παραδείγματα ενεργειακής εξέλιξης την διασύνδεση των Δήμων Θεσσαλονίκης με το φυσικό αέριο, τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, την ολοκλήρωση του εργοστασίου προπυλενίου στη Θεσσαλονίκη, την ολοκλήρωση του Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής της Φλώρινας και την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας 0 ΠΓΔΜ.

Για την Περιφέρεια της Ηπείρου ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην ηλεκτρική σύνδεση Ιταλίας – Ελλάδας με υποθαλάσσιο καλώδιο, και στην θετική προοπτική για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας, ο οποίος συνδυαζόμενος με την κατασκευή του αντίστοιχου αγωγού Ελλάδας- Τουρκίας, μετατρέπει αυτομάτως τη χώρα μας σε βασικό «παίκτη» στη σκακιέρα των ενεργειακών και πολιτικών κινήσεων της ευρύτερης Βαλκανικής.

«Κρατάμε γερά» είπε ο Πρωθυπουργός, «γιατί η Ελλάδα δεν είναι φτερό στον άνεμο, που επηρεάζεται από τις διεθνείς κρίσεις. Η Ελλάδα» τόνισε ο Κώστας Σημίτης, «είναι σήμερα ένας ισχυρός οικονομικός και πολιτικός παράγοντας στην περιοχή και αυτή της η ισχύς τροφοδοτείται από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, με την ύπαρξη του κοινού νομίσματος και της κοινής προοπτικής με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων της μονάδας, επισκέφτηκε το εσωτερικό των χώρων της και την αίθουσα κεντρικού ελέγχου, στην οποία και πάτησε το κουμπί, δίνοντας την εντολή για την έναρξη λειτουργίας της συνολικής ισχύος του εργοστασίου.

Ο Πρωθυπουργός και η συνοδεία του αναχώρησαν νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου με ελικόπτερο CINUK για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και από εκεί για την Αθήνα.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.