Κοβονται οι κοινοτικες επιδοτησεις, οχι ομως και οι εισαγωγες

Οι κοινοτικές επιδοτήσεις στον καπνό θα κοπούν, γιατί είναι αντίθετες με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως και οι εισαγωγές καπνού, γιατί υπάρχουν οι δεσμεύσεις απέναντι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ενώ δεν υπάρχουν μελέτες για τις επιπτώσεις που θα έχει στο κάπνισμα η κατάργηση της ευρωπαϊκής καπνοκαλλιέργειας.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από τις δηλώσεις του αρμόδιου Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Φίσλερ, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος του Έλληνα ευρωβουλευτή Αλέκου Αλαβάνου. Η κατάργηση των ενισχύσεων που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τονίζει ο κ. Αλαβάνος, «δικαιολογείται από τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία η κατανάλωση των προϊόντων καπνού, ο οποίος αποτελεί τη βασική αποφευκτή αιτία θνησιμότητας και ασθενειών στην Ε.Ε. και επομένως, οι επιδοτήσεις για την καλλιέργεια του καπνού δεν συμφωνούν με το άρθρο 152 της συνθήκης της Κοινότητας σχετικά με την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της δημόσιας υγείας».

Η Επιτροπή, «δεν έκρινε σκόπιμο να πραγματοποιήσει μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της εξάλειψης της παραγωγής καπνού στην κατανάλωση αυτών των προϊόντων», και φαίνεται να θεωρεί ότι «η μείωση των εισαγωγών θα απαιτούσε τη δημιουργία ενός συστήματος δασμολογικών ποσοστώσεων ή τη λήψη άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα ήταν ασυμβίβαστα προς τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η Κοινότητα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Σχετικά με τις επιπτώσεις από την κατάργηση των ενισχύσεων στην κοινωνική και την οικονομική ζωή των μειονεκτικών περιοχών που καλλιεργούν τον καπνό, η Επιτροπή αναφέρει ότι στο πλαίσιο μιας μελέτης που θα πραγματοποιηθεί θα εξεταστούν η αποτελεσματικότητα, η συνοχή, η καταλληλότητα και η χρησιμότητα των μέτρων που ισχύουν στην κοινή οργάνωση αγοράς στον τομέα του καπνού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.