«Κουβαρι» η Ροδοπη απο τους θυελλωδεις ανεμους, θρηνει εναν νεκρο

Κλαδιά δέντρων, καταστραμμένα οχήματα, σπασμένες τζαμαρίες, παρασυρμένοι κάδοι και κλειστή Εγνατία για τα φορτηγά η αρνητική «σοδειά» της χθεσινής κακοκαιρίας - Έπνεαν άνεμοι της τάξεως των 8 μποφόρ – Εξασθενημένα πλην όμως άσχημα τα καιρικά φαινόμενα και σήμερα σύμφωνα με την ΕΜΥ

Πολυάριθμες ήταν οι καταστροφές από τη χθεσινή σφοδρή κακοκαιρία στην Κομοτηνή, αλλά και γενικότερα στους οικισμούς του ν.Ροδόπης, με αποκορύφωμα το θάνατο ενός 76χρονου συμπολίτη που έχασε τη ζωή του όταν καταπλώθηκε από πόρτα και εξέπνευσε κατά τη διακομιδή του στο Γενικό Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ αρκετά ήταν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν συνολικά στη Θράκη.
 
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιούσε για ανέμους που ξεπέρασαν τα 7 μποφόρ ενώ αισθητή ήταν και η πτώση της θερμοκρασίας. 

Σωρεία καταστροφών από πτώσεις «ιπταμένων» στεγών, δέντρων, στύλων της ΔΕΗ, κάδων κ.ά 

Σπασμένες τζαμαρίες, σπασμένα δέντρα και κλαδιά δέντρων, σκουπίδια, πτώση οικοδομικών υλικών από πολυκατοικίες, πεσμένες κολώνες της ΔΕΗ, συνεχείς πτώσεις της τάσεως του ρεύματος, σκισμένες τέντες, καταστρεμμένα χριστουγεννιάτικα στολίδια του Δήμου, αναποδογυρισμένοι κάδοι σκουπιδιών, και κάθε λογής ζημιές σε σπίτια και καταστήματα συνέθεσαν το σκηνικό της χθεσινής ημέρας στην Κομοτηνή, αλλά και στους οικισμούς του ν.Ροδόπης με την προσθήκη καταστροφών και σε μηχανήματα και αγροτικό εξοπλισμό.
 

Από τύχη γλίτωσαν δε αρκετοί συμπολίτες μας καθώς δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις πτώσης διαφόρων υλικών, όπως κομμάτι σκελετού τέντας που από τον δυνατό αέρα παρασύρθηκε πέφτοντας σε κεντρικό δρόμο της πόλης και η πτώση δέντρου σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην περιοχή της δημοτικής αγοράς της Κομοτηνής, δίχως ευτυχώς σε καμία των περιπτώσεων να υπάρξουν τραυματισμοί. Επίσης χαρακτηριστική και η πτώση δύο κολώνων της ΔΕΗ στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής.
 
Μεγάλα όπως ήταν τα προβλήματα και από κάδους απορριμμάτων που έπεσαν στο δρόμο, σκορπίζοντας σε πολλά σημεία τα σκουπίδια τους και κυρίως σε πολλές των περιπτώσεων δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. 

«Πληγές» και στα χριστουγεννιάτικα στολίδια 

Η κακοκαιρία όμως δεν άφησε αλώβητους ούτε τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς, μιας και κατέστρεψε τα δενδράκια με τα στολίδια που είχαν στηθεί στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής από την trel@cademy, αλλά και το μεταλλικό Χριστουγεννιάτικο δένδρο του Δήμου Κομοτηνής.
 

Ο μεταλλικός «κορμός» του δεν κατάφερε να αντέξει τον έντονο αέρα, με αποτέλεσμα αυτός να λυγίσει και το δέντρο να πέσει κάτω, με τα συνεργεία του Δήμου να επεμβαίνουν για να το μαζέψουν. 

Σε «συναγερμό» πυροσβεστική, αστυνομία, δήμοι και στρατός 

Συνεχείς ήταν οι κλήσεις τόσο προς την αστυνομία όσο και την πυροσβεστική υπηρεσία στην Ροδόπη, μιας και ο δυνατός αέρας που επικράτησε τόσο στην πόλη της Κομοτηνής όσο και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα δοκίμασαν τις δυνατότητες των υπηρεσιών.
 

Ευτυχώς, σύμφωνα με την υπηρεσία, παρόλο που οι κλήσεις ήταν πολλές, δεν υπήρξαν προβλήματα με απεγκλωβισμούς λόγω της κακοκαιρίας, αλλά αυτές περιορίστηκαν κυρίως σε πτώσεις κλαδιών και δέντρων που έπρεπε να καθαριστούν.
 
Άμεση ήταν και η κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου που βρίσκονταν επί ποδός από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στην προσπάθεια συνέβαλλε και στρατός ο οποίος βοήθησε στην απομάκρυνση σπασμένων κορμών και κλαδιών. 

Χωρίς μεγάλα προβλήματα η συγκοινωνία – Προληπτικά η αντιπεριφέρεια Ροδόπης απέστειλε αλατιέρα στη Δρανιά 

Πολλά, αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα προκάλεσε ο αέρας σε όλη τη Ροδόπη, όπου παρατηρήθηκαν πτώσεις κλαδιών, δέντρων και κάποιες διακοπές ρεύματος, χωρίς να υπάρξει όμως κάτι το οποίο να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Όπου υπήρξαν κάποια θέματα, όπως για παράδειγμα στο δρόμο για το Φανάρι, όπου υπήρχαν κομμένα κλαδιά, αυτά μετά από παρέμβαση των υπηρεσιών μαζεύτηκαν.
 

Όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, δεν χρειάστηκε σημαντική παρέμβαση ούτε στις ορεινές περιοχές, αν και μία αλατιέρα εστάλη προληπτικά προς τον οικισμό της Δρανιάς, κοντά στην Οργάνη.
 
Υπενθύμισε πάντως πως η Περιφέρεια συστήνει τους πολίτες να πηγαίνουν αργά με το αυτοκίνητο και να αποφεύγουν τα κινητά αντικείμενα στα μπαλκόνια και τις ταράτσες. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό 

Η αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης και Ξάνθης εξέδωσε από νωρίς δελτίο τύπου με το οποίο ενημέρωνε τους οδηγούς για την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκαν τόσο η Ελληνική Αστυνομία όσο και το Πυροσβεστικό Σώμα, στη Ροδόπη και στο σύνολο της χώρας, προκειμένου να ανταποκριθούν σε κάθε περίπτωση που κρίθηκε αναγκαία η παρέμβαση και η συνδρομή τους. 

Εξασθενημένα πλην όμως άσχημα τα καιρικά φαινόμενα για την Θράκη 

Σύμφωνα με την επίσημη πρόγνωση της ΕΜΥ οι ισχυροί άνεμοι θα συνεχιστούν και σήμερα στη Θράκη, με μικρή εξασθένηση των ανέμων, οι οποίοι ωστόσο αναμένεται να φτάσουν τα 6 μποφόρ με βόρειες διευθύνσεις, και κατά τόπους έως και 8 μποφόρ, ενώ θα υπάρχει απότομη πτώση της θερμοκρασίας η οποία αναμένεται να κυμανθεί από -6 έως 5 βαθμούς κελσίου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.