Κουβαλανε τα τραγουδια

Πολύ θερμή υποδοχή είχαν το βράδυ της Τρίτης οι Deishim σε συναυλία που έδωσαν στο Κίρμαχαλέ στην οδό Φιλλιπουπόλεως. Το κοινό τους συνόδευσε χορεύοντας, απολαμβάνοντας παραδοσιακά τραγούδια σε σύγχρονες εκτελέσεις.

Άτομα όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Κίρμαχαλέ για να παρακολουθήσουν τη συναυλία των Deishim. Ανάμεσα στους θεατές ήταν ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Παπαδριέλλης, ο νέος Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, κ. Χουσείν Αβνί Μπότσαλη, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κ. Αλή Μέρτογλου.

Με το γνωστό «Μέρχαμπα» του Λιβανέλι, τραγουδισμένο στα ελληνικά, ξεκίνησε το πρόγραμμα κερδίζοντας από την αρχή τις πρώτες καλές εντυπώσεις του ακροατηρίου. Θρακιώτα παραδοσιακά τραγούδια όπως η «Βασιλική», το «Στέργιος ξιπισμάνεψε», διασκευασμένο από τους ίδιους, ζωντάνεψαν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Νέοι, γυναίκες και ηλικιωμένοι εκφράστηκαν χορεύοντας.

Χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι το ότι έπαιξαν τραγούδια με παραδοσιακά θέματα, επιχειρώντας να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο άκουσμα, ειδικά για το νεανικό κοινό που δεν έχει άμεση σχέση με την παράδοση.

Deishim σημαίνει μεταμόρφωση, και όπως μεταλλάσσεται το συγκρότημα διαμορφώνοντας το προσωπικό του ύφος, έτσι μεταμορφώνονται και τα τραγούδια, παίρνοντας σχήματα και γεύση από τη σημερινή εποχή.

Όπως συνηθίζουν να λένε τα 7 μέλη του σχήματος «μεταφέρουμε στο μέλλον τα τραγούδια που έλεγαν ακόμη και οι παππούδες μας».

Η συναυλία των Deishim εντάσσεται στις εκδηλώσεις των Ορφικών 2001 της ΔΕΠΑΚ και θα επαναληφθεί το Σάββατο στη Μεγάλου Αλεξάνδρου και την Κυριακή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Τους Deishim απαρτίζουν οι Χαλήλ Μουσταφά, Ισμαήλ Αχμέτ, Βεισέλ Αχμέτ, Μεχμέτ Μουσταφά, Οσκάν Ρουσέν, Αλέξανδρος Πισκιούλης και η Στέλλα Γκόνη στο φλάουτο.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.