«Κουρεμα» 50% στο μισθωμα του δημοτικου παρκινγκ της Νομαρχιας

Δικαστική απόφαση εξασφάλισε ο ανάδοχος, δεν ασκεί προσφυγή ο δήμος Κομοτηνής

Στο ποσό των 3.100 ευρώ θα ανέρχεται για την επόμενη διετία το μηνιαίο μίσθωμα, που θα καταβάλει στον δήμο Κομοτηνής ο εκμισθωτής του δημοτικού πάρκινγκ, δίπλα από την πρώην Νομαρχία. Αυτό ορίζεται στην υπ’ αριθ. 21/15 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, την έκδοση της οποίας πέτυχε πρόσφατα ο επιχειρηματίας που εκμεταλλεύεται το δημοτικό πάρκινγκ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ο επιχειρηματίας, που είχε πλειοδοτήσει με προσφορά 6.200 ευρώ μηνιαίως στη δημοπρασία για την εκμίσθωση του δημοτικού πάρκινγκ, αρχικά κατέφυγε με το αίτημα του «κουρέματος» και την επίκληση των δυσχερών οικονομικών συνθηκών στον δήμο Κομοτηνής. Οι υπηρεσίες του δήμου έκριναν ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τη μείωση του μισθώματος και απάντησαν αρνητικά στο αίτημα του αναδόχου.
 
Ο τελευταίος ακολούθησε τη δικαστική οδό και πέτυχε την έκδοση της ως άνω απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που είναι άμεσα εκτελεστή μετά από την επίδοσή της. Ζητούσε μάλιστα από το δικαστήριο η απόφαση για τη μείωση του μισθώματος να έχει αναδρομική ισχύ, αίτημα όμως που απορρίφθηκε. Κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου κλήθηκαν να αποφασίσουν στη χθεσινή συνεδρίαση για το ενδεχόμενο της άσκησης ενδίκων μέσων κατά της επίμαχης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Λαμβάνοντας υπόψιν την αρνητική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου και αναγνωρίζοντας συνάμα το βάσιμο των ισχυρισμών του επιχειρηματία, που εκμεταλλεύεται το πάρκινγκ, κατέληξαν στην απόφαση να μην προχωρήσουν στην άσκηση κάποιου ένδικου και να αποδεχτούν τη μείωση του μισθώματος του δημοτικού πάρκινγκ.
 
Στη σχετική δήλωσή του, ο δήμαρχος Κομοτηνής και προεδρεύων στην Οικονομική Επιτροπή, κ. Γιώργος Πετρίδης, εξήγησε ότι το δικαίωμα στην προσφυγή ήταν καταρχήν δυνητικό και ότι θα έπρεπε να εικάζεται ότι μια τέτοια κίνηση έχει βάσιμες πιθανότητες να αποφέρει θετικό αποτέλεσμα. «Σύμφωνα και με το σκεπτικό της απόφασης και με την εισήγηση της νομικής μας υπηρεσίας», επισήμανε, «αλλά και με τα πραγματικά δεδομένα, που η Οικονομική Επιτροπή ως βουλευόμενο όργανο οφείλει να λαμβάνει υπόψη, κρίναμε ότι δε θα προσφύγουμε κατά της απόφασης αυτής». «Μετά από την εξάντληση της διετίας, με βάση την ίδια την απόφαση θα επανέλθουμε στην αρχική σύμβαση», προσέθεσε, «ενώ αν ξαναπροσφύγει ο ανάδοχος, τότε θα κριθεί και η δική μας η στάση ανάλογα με τα δεδομένα της εποχής εκείνης». 

Πόσο συμφέρει τον δήμο να εκμισθώνει δομές και ακίνητά του, αντί να τα εκμεταλλεύεται με ίδια μέσα;

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, στον δήμαρχο Κομοτηνής τέθηκε το ερώτημα κατά πόσον συμφέρει τον δήμο να εκμισθώνει παρόμοιες δομές και ακίνητα, αντί να τα εκμεταλλεύεται με ίδια μέσα. «Εμείς ούτως ή άλλως στη δημοπρασία που κάναμε για την εκμίσθωση του δημοτικού πάρκινγκ είχαμε βάλει ως τιμή εκκίνησης το ποσό αυτό», αποκρίθηκε αρχικά ο κ. Πετρίδης. «Δεν το είχαμε βάλει τυχαία, αλλά διότι τόσο υπολογίσαμε ότι ήταν τα έσοδά μας όσο είχαμε τη δημοτική αστυνομία», προσέθεσε. «Αντιλαμβάνεστε ότι σήμερα που δεν έχουμε δημοτική αστυνομία και λαμβάνοντας υπόψη την κρίση που υπάρχει», συνέχισε, «η εκμετάλλευσή του θα ήταν ακόμα λιγότερο προσοδοφόρα για τον δήμο. Αυτό που κάνει η δική μας η διοίκηση εδώ και 4-4,5 χρόνια είναι να αξιολογεί όλες τις δομές ή τα ακίνητα, που απέφεραν ή αποφέρουν κάποιο έσοδο στον δήμο, και εκεί, όπου υπάρχει η δυνατότητα, για παράδειγμα στα δημοτικά σφαγεία, τα οποία αποφέρουν έσοδα και παράλληλα μια κοινωνική προστιθέμενη αξία, να τα κρατάμε και να τα λειτουργούμε εμείς. Όπου αποδεδειγμένα η διαχείριση από πλευράς δήμου προκαλεί οικονομική ζημία, προτιμούμε με διαφανείς διαδικασίες δημοπρασιών, όπως πχ. για το τουριστικό της Νυμφαίας, το δημοτικό πάρκινγκ κλπ, να τα δίνουμε σε αναδόχους, οι οποίοι τα λειτουργούν και αποδίδουν στο δήμο ένα εισόδημα, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν είναι λιγότερο από αυτό που εισπράτταμε λειτουργώντας τα οι ίδιοι». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.