Κουνουπια Τουρκιας ταλαιπωρουν τον Εβρο…

Παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών για την αντιμετώπιση των κουνουπιών ζητούν οι επικεφαλής της Νομαρχίας Έβρου. Παρά τα προγράμματα καταπολέμησης που υλοποιεί η ελληνική πλευρά τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει λόγω πληθώρας κουνουπιών στην γείτονα χώρα Τουρκία. «Τα κουνούπια είναι ένα μεγάλο θέμα για μας» δηλώνει ο αντινομάρχης Έβρου κ. Μιχάλης Κογιομτζής και εξηγεί ότι πρέπει να πεισθεί το ΥΠΕΞ να θέσει το θέμα στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία για να εξευρεθεί απάντηση στο ερώτημα: Τι θα γίνει με την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Τουρκία; «Ο Έβρος», όπως τονίζει, «θα είναι παράλυτος για δύο μήνες». Οι επικεφαλής της Νομαρχίας Έβρου δρομολογούν ήδη κάθοδο στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών «γιατί», όπως τονίζουν, «δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι της περιοχής να υστερούν και να υπολείπονται σε σχέση με όλους τους άλλους κατοίκους της χώρας, στην αντιμετώπιση των κουνουπιών.»

Στον Έβρο, επί του συνόλου του πληθυσμού των κουνουπιών, υπολογίζεται ότι ένα 20 έως 30% αναπαράγεται στην ελληνική πλευρά και το 70% έρχεται από την Τουρκία. «Κάτι πρέπει να γίνει συνολικά, πέρα από τη δαπάνη των χρημάτων. Είμαστε στο έλεος των κουνουπιών όλα τα καλοκαίρια. Έρχονται επισκέπτες στον Νομό και φεύγουν από τις παρέβριες περιοχές». Χαρακτηριστικό της παρουσίας εκατομμυρίων κουνουπιών από την Τουρκία είναι ότι, η ελληνική, παραλιακή ζώνη δεν έχει κουνούπια, αλλά «έχουν όλες οι άλλες ζώνες που βρίσκονται κοντά στο ποτάμι, κι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.» τονίζουν αγανακτισμένοι οι αρμόδιοι φορείς.

Υλοποιούν το «η ισχύς εν τη ενώσει» τα Μεσογειακά Δέλτα…

Τα καλά νέα για τον Έβρο φθάνουν από την Ισπανία, όπου πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των Μεσογειακών ΔΕΛΤΑ με συμμετοχή της Αιγύπτου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Ελλάδος και δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους του Έβρου να διαπιστώσουν πώς είναι οργανωμένη η διαχείριση των υδάτων στην Ισπανία και, συγκεκριμένα, σ’ έναν ποταμό που ονομάζεται επίσης «ΈΒΡΟΣ» και έχει μήκος 950 Kh. Η διαχείριση υλοποιείται πολλά χρόνια. Φέτος γιορτάζουν τα 150 χρόνια λειτουργίας αυτού του φορέα διαχείρισης! «Αισθανθήκαμε αρκετά άσχημα όταν είδαμε τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στην πλευρά της Ισπανίας για τη διαχείριση των υδάτων» δηλώνει ο αντι-νομάρχης Έβρου και σημειώνει ότι από το πρώτο μέτρο μέχρι το τελευταίο πού χύνεται στην θάλασσα, ο ισπανικός Έβρος, αξιοποιείται και ελέγχεται. «Υπάρχουν συστήματα αυτόματα που έχουν κοστίσει περισσότερο από 75 εκ. ευρώ και μ’ ένα ετήσιο κόστος πέντε εκατομμυρίων γίνεται ο έλεγχος των ποσοτήτων, της ποιότητας των υδάτων, της δυνατότητας άρδευσης, ύδρευσης, χρήσης στη βιομηχανία. Ένα σύστημα πραγματικά ολοκληρωμένο το οποίο πραγματικά μας κατέπληξε.» Σύστημα που φιλοδοξεί η ελληνική πλευρά κάποια στιγμή να το δει να εγκαθίσταται και να λειτουργεί στον ελληνικό Έβρο. «Χρειάζεται απόφαση και χρήματα. Παράλληλα χρειάζεται να δούμε ορισμένα πράγματα με σοβαρότητα.» δηλώνουν οι γνώστες και κάνουν λόγο για προσκόμματα και αγκυλώσεις που δημιουργεί το γεγονός ότι πρέπει να συνεργαστούν τρεις χώρες. Και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι:«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε μ’ αυτόν τον τρόπο τα ύδατα.»

Ήδη τα Μεσογειακά ΔΕΛΤΑ δρομολογούν την υποβολή Τεχνικών Δελτίων, ώστε πολύ σύντομα, και εκείνοι, όπως κάνουν ήδη οι Ισπανοί συνάδελφοί τους, μπροστά από μια αίθουσα, μπροστά από οθόνες, να έχουν την εικόνα του ποταμού, που στην Ισπανία είναι 950 khm! Ήδη το πρώτο βήμα έγινε με τη συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου των Μεσογειακών ΔΕΛΤΑ. Η Ελλάδα συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο με την παρουσία του κ.Μιχάλη Κογιομτζή, που έχει αναλάβει τα καθήκοντα Ταμία, ο πρόεδρος του Δ.Σ. είναι Ισπανός και ο αντιπρόεδρος Ιταλός. Στον Έβρο το επόμενο βήμα είναι να καταγραφεί η θεματολογία, που μπορεί να μελετηθεί και αφορά στο ΔΕΛΤΑ, εν συνεχεία να γίνει η υποβολή των Τεχνικών Δελτίων αλλά και προτάσεων για τη λύση των προβλημάτων.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.