Κωστας Σιμιτσης, Υποψηφιος Περιφερειαρχης ΑΜ-Θ «Συνεχιζουμε μια παραδοση αδεσμευτης αυτοδιοικητικης παρουσιας»

«Ως Περιφέρεια είμαστε στην Ευρώπη τυπικά και τεχνικά, αλλά στην ουσία δεν έχουμε μπει σε αυτήν»

Η πρώτη επίσημη υποψηφιότητα για την επόμενη ημέρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ήρθε από την Καβάλα και συγκεκριμένα από τον πρώην δήμαρχο Καβάλας, κ. Κώστα Σιμιτσή, ο οποίος μάλιστα «απολαμβάνει» και την στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, απ’ όπου έγινε και η σχετική ανακοίνωση.
 
Ο κ. Σιμιτσής έχει πλούσια εμπειρία στα αυτοδιοικητικά της ΠΑΜ-Θ, και κυρίως στα αυτοδιοικητικά της Καβάλας, έχοντας διατελέσει δήμαρχος από το 2007 έως και το 2014, ενώ, όπως τόνισε  ο ίδιος, μιλώντας στον «ΠτΘ», έχοντας πλέον και την εμπειρία της αντιπολίτευσης, δηλώνει πιο «ολοκληρωμένος» από ποτέ ως αυτοδιοικητικός, έτοιμος να υπηρετήσει το πόστο του επικεφαλής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με γνώμονα να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις και να επαναφέρει την Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε τροχιά ανάπτυξης, με τον πρωτογενή τομέα στο επίκεντρο.
 
Ο κ. Σιμιτσής όμως δεν είναι «ξένος» και για την κοινωνία της Ροδόπης, καθότι έχει αναγορευθεί Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τόσο την Ροδόπη όσο και το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ «από άκρο σε άκρο» λόγω της πρότερης εργασιακής εμπειρίας της οικογένειάς του.
 
 Ο ίδιος μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» σε μία πρώτη συζήτηση «γνωριμίας» εν όψει και των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, εξηγώντας το σχέδιο του για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
 
Ο  λόγος στον ίδιο… 

«Στα δύσκολα θα φανούμε∙ Τα εύκολα τα αφήνουμε για άλλους» 

ΠτΘ: Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας ήταν και η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από το σύνολο των ενδιαφερομένων υποψηφίων, για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Σας γνωρίζουμε πολύ καλά κυρίως από την θητεία σας στο δημαρχιακό θώκο της Καβάλας. Πώς πήρατε την απόφαση να μεταπηδήσατε από τον ένα βαθμό της αυτοδιοίκησης στον άλλο και μάλιστα σε μία κρίσιμη και για την αυτοδιοίκηση περίοδο;
Κ.Σ.:
Πράγματι ήταν η πρώτη ανακοίνωση. Εμείς συνεχίζουμε μια παράδοση αυτοδιοικητικής παρουσίας, που δεν είναι κομματική, δεν είναι δεσμευμένη, είναι αδέσμευτη, για το καλό των συμπολιτών, για το καλό των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτή την ακριτική γωνιά της πατρίδας μας.
 
Η αλήθεια είναι ότι στα δύσκολα θα φανούμε. Τα εύκολα ας τα αφήσουμε για άλλους. Όσον αφορά στην παρουσία μου και τη θητεία μου στην αυτοδιοίκηση διετέλεσα δήμαρχος Καβάλας από το 2007 μέχρι 2014, ενώ παράλληλα με τη δεύτερη τετραετία μου ήμουν και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Περιφέρειάς μας. Θέλω να πιστεύω ότι συνεργάστηκα πάρα πολύ καλά με όλους τους δημάρχους, προσπαθώντας να συνεργαστούμε ταυτόχρονα και με την περιφέρεια, ως αυτοδιοικητικό θεσμό, για να προωθήσουμε τα θέματα, να λύσουμε τα προβλήματα, να αυξήσουμε το βαθμό συνεργασίας, και κυρίως να δυναμώσουμε την περιφερειακή συνείδηση, που πρέπει να αναδειχθεί σε όλους τους κατοίκους της περιφέρειας, είτε μιλάμε για το Νευροκόπι είτε μιλάμε για την Ορεστιάδα, την Καβάλα, τη Σαμοθράκη, κλπ. Αυτό ήταν κάτι που έκανα με πολύ μεγάλη χαρά και αγάπη γιατί ξέρω την περιοχή. Μπορεί οι άνθρωποι της Ροδόπης ή του Έβρου να μην με ξέρουν, αλλά εγώ γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή, καθώς από μικρός δούλευα στην επιχείρηση του πατέρα μου που είχε αλευρόμυλους στην Καβάλα. Αλωνίζαμε όλη εκείνη την περιοχή και αγοράζαμε στάρια.
 
Πέραν της οκταετούς θητείας μου ως δήμαρχος στην Καβάλα, έχω και τέσσερα – και θα γίνουν πέντε μέχρι το τέλος του 2019- χρόνια στον δήμο Καβάλας ως αντιπολίτευση. Μία θέση που με έκανε σοφότερο.  Με βοήθησε να κάνω την αυτοκριτική μου, να δω τα πράγματα και από μια άλλη οπτική γωνία και καταληκτικά να ολοκληρωθώ ως αυτοδιοικητικός. Παράλληλα με βοήθησε να αισθανθώ ότι ένας κύκλος έκλεισε, όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, και την παρουσία μου στον δήμο Καβάλας, δημιουργώντας ταυτόχρονα την γέφυρα για να περάσω σε ένα άλλο επίπεδο, που είναι πραγματικά πολύ υψηλό, πολύ σπουδαίο και πολύ απαιτητικό, δηλαδή να ασχοληθώ με τα περιφερειακά θέματα. Όσον αφορά στον εαυτό μου και την υποψηφιότητά μου τα πράγματα ήρθαν ομαλά. Ήρθε και η πολύτιμη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, και έτσι με πολύ μεγάλη χαρά ανέλαβα αυτό το βαρύ και δύσκολο φορτίο. 

«Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό συμβόλαιο για να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά» 

ΠτΘ: Δεν σας φοβίζει το κομμάτι της απλής αναλογικής; Κυρίως για την επόμενη της εκλογικής αναμέτρησης ημέρα;
Κ.Σ.:
Η απλή αναλογική βάζει σε ένα καινούργιο πλαίσιο λειτουργίας όλη συνολικά την αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να συνεργαζόμαστε. Πλέον ο νομοθέτης μας έβαλε το μαχαίρι στον λαιμό. Θεωρώ ότι τα κατάφερα και ως δήμαρχος και ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης να είμαι συνεργάσιμος με τους πάντες.  Να μπορώ να συνεννοούμαι με τους πάντες ανεξάρτητα από κομματικές πεποιθήσεις, ιδεολογικές, θρησκευτικές και νομίζω ότι μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει ο τόπος μας. Πέρασε δύσκολες στιγμές, πρόσφατα μάλιστα, με εντάσεις, με διχασμούς και διχόνοιες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε ένα «πολιτικό συμβόλαιο» και να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σωστά. Η απλή αναλογική μπορεί να μας βάζει σε δυσκολίες, αλλά παράλληλα μας βάζει και κάποιες προκλήσεις, τις οποίες εγώ τουλάχιστον θεωρώ ότι είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω. 

«Θα πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι είμαστε άξιοι και ικανοί γιατί έχουμε προϊστορία» 

ΠτΘ: Την υφιστάμενη χρονική περίοδο βλέπουμε την διοικούσα παράταξη της «Περιφερειακής Αναγέννησης» να διέρχεται «καταιγίδας». Πέραν αυτών και παρά το επίσημα χρίσμα της ΝΔ στον κ.Χρήστο Μέτιο, έχουμε και τις υποψηφιότητες των κ.κ. Κώστα Ζαγναφέρη και Δημήτρη Πέτροβιτς. Πώς κρίνετε αυτή την κατάσταση;
Κ.Σ.:
Σέβομαι απεριόριστα τους ανθρώπους που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδίως τους ανθρώπους που ασχολούνται με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, γιατί διανύουν χιλιόμετρα για να έρθουν στην Κομοτηνή και να ψηφήσουν θέματα που αφορούν όλους εμάς στην περιφέρεια. Θεωρώ ότι ο καθένας τους κάνει έναν αγώνα θεμιτό και πολύ καλό υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
 
Πολιτικά η απλή αναλογική θα προκαλέσει τέτοια συμπτώματα, δηλαδή διασπάσεις μεγάλων παραταξιακών σχηματισμών. Μπορεί να προκαλέσει διαιρέσεις, οι οποίες θα κριθούν αργότερα, κοντά στη δεύτερη Κυριακή, κατά πόσο μπορούν να επανενωθούν. Θεωρώ ότι είναι πρόωρο να το συζητήσουμε αυτό το ζήτημα και έξω από τα  δικά μου ενδιαφέροντα.
 
Για μένα το σημαντικό είναι η δική μας παράταξη να πάει καλά, να οργανωθεί σωστά, να στελεχωθεί σωστά από παλιούς και καινούργιους, για να μην ξεχνάμε ότι εμείς είμαστε η συνέχεια δύο παρατάξεων, της παράταξης «Κοινωνική Συμμαχία», που ιδρύθηκε από τον Άρη Γιαννακίδη και συνεχίστηκε από τον Φώτη Καραλίδη, και της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία» που ιδρύθηκε από τον Βασίλη Τραϊφόρο. Πρέπει να ενώσουμε αυτές τις δύο  παρατάξεις, και να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας, σε όλη την περιφέρεια, ότι εμείς είμαστε ικανοί και άξιοι να τα καταφέρουμε.
 
Θεωρώ ότι θα τους πείσουμε γιατί έχουμε αυτή την προϊστορία. Έχουμε την προϊστορία μιας επιτυχίας. Όταν με τον Καλλικράτη το 2010 έγινε ο θεσμός της αυτοδιοικητικής περιφέρειας, και ενώθηκαν οι δήμοι, έγινε ένας υπεράνθρωπος αγώνας από όλους εμάς που ήμασταν τότε στην αυτοδιοίκηση να «περπατήσουμε» τον νόμο. Το υπουργείο ήταν τελείως απροετοίμαστο. Ψήφισαν έναν νόμο χωρίς να έχουν έτοιμες τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, τις υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα που ήταν εκτελεστικά και τα οποία θα έλυναν τα προβλήματα. Λύναμε λοιπόν μόνοι μας τα προβλήματα.  Ήταν πολύ μεγάλο επίτευγμα ότι με τον Καλλικράτη οι αυτοδιοικητικοί καταφέραμε να στήσουμε όρθιους τους θεσμούς, να τους κάνουμε αποδοτικούς, να «τρέξουμε» τα έργα αυτά που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη, να υπάρξει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, να υπάρξει χρηματοδότηση για τους βοσκότοπους και γενικά για τους αγρότες μας, τους κτηνοτρόφους και τους ψαράδες μας. Έγιναν πράγματα πάρα πολύ σημαντικά και νομίζω ότι εμείς έχουμε τη γνώση και την πείρα να τα προχωρήσουμε. 

«Τα πράγματα δεν είναι πάντα καθηλωμένα λόγω μίας κακής τύχης∙ οι άνθρωποι θα βγάλουμε τον τόπο μας από το τέλμα» 

ΠτΘ: Ποιο θα είναι το ζήτημα ή τα ζητήματα εκείνα τα οποία θα αποτελέσουν την κορυφή των δικών σας διεκδικήσεων, σε ό,τι αφορά την ΠΑΜ-Θ;
Κ.Σ.:
Εμένα με ενδιαφέρει η παραγωγή. Έχουμε ένα πλούσιο παραγωγικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία. Παράλληλα όμως έχουμε και ένα πλούσιο δυναμικό που δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου με τα νερά μας, τα ποτάμια μας. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι μια περιφέρεια με τεράστια προσόντα. Προσωπικά εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, να φέρουμε δηλαδή την περιφέρεια στην Ευρώπη, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς. Η περιφέρειά μας είναι η πιο φτωχή στην Ευρώπη. Είμαστε στην Ευρώπη τεχνικά και τυπικά, αλλά στην ουσία δεν έχουμε μπει σε αυτήν. Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ είναι πάρα πολύ χαμηλή. Η αγροτική παραγωγή είναι πλούσια, αλλά δεν βρίσκει τον δρόμο της. Τα ρίχνουμε όλα στον τουρισμό.
 
Πρόσφατα μαθεύτηκε το σχέδιο τουριστικής προβολής του 2019, το οποίο αποσύρθηκε λόγω των γνωστών προβλημάτων της πλειοψηφούσας παράταξης. Αποσύρθηκε αλλά άγγιζε το 1,7 εκατ. ευρώ.  Πόσα ανάλογα εκατομμύρια δόθηκαν στον αγροτικό τομέα; Τι πήραν οι αγρότες μας  για τα χωράφια τους, για τα κτηνοτροφικά τους πάρκα. Ο προγραμματισμός δράσεων που συνέταξε ο κ.  Μέτιος πέρυσι για τα επόμενα χρόνια, για τα έργα που φιλοδοξούσε να κάνει η Περιφέρεια μας, είναι μία πλήρης αποτυχία.
 
Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι είμαστε άνθρωποι που δείξαμε τις ικανότητές μας. Πιστεύουμε ότι με αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας, ότι δεν είναι τα πράγματα τελματωμένα, δεν είναι πάντα καθηλωμένα επειδή μια κακή τύχη έρχεται και μας καθηλώνει. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε που θα βγάλομε τον τόπο μας από το τέλμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.