Κωστας Εφημερος, εκδοτης του The Press Project «Το κρατος ειναι απων στο προσφυγικο, και δε θα επρεπε να ειναι»

«Η λύση του προσφυγικού βρίσκεται στη λήξη του πολέμου στη Συρία και όχι στις συσκέψεις»

Την εικόνα του για το προσφυγικό, όπως διαμορφώνεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και την κατάσταση στην Ειδομένη, παρουσίασε στο Ράδιο Παρατηρητής και την Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη ο Κώστας Εφήμερος, εκδότης του The Press Project. 

«Το 91% των ανθρώπων που έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ είναι πρόσφυγες»

Ο κ. Εφήμερος έθιξε το παράδοξο του γεγονότος «οι ηγέτες της ΕΕ να μιλούν μόνο για μετανάστες, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 74% των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα προέρχονται είτε από τη Συρία είτε από το Αφγανιστάν, δύο περιοχές που αναγνωρίζονται ως εμπόλεμες ζώνες και στις οποίες αναγνωρίζεται το δικαίωμα του πρόσφυγα. Αν δε σ’ αυτό προστεθεί το παράλογο του ότι οι προερχόμενοι από το Ιράκ δεν θεωρούνται πρόσφυγες αλλά μετανάστες, παρόλο που ζουν σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν συρράξεις και περίπου το 91 % των ανθρώπων που έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ είναι πρόσφυγες, τότε», όπως ανέφερε ο κ.Εφήμερος, «το επιχείρημα των ηγετών της ΕΕ είναι έωλο». 

«Διεθνής Αμνηστία και Ύπατη Αρμοστεία θεωρούν παράνομο να διαχωρίζονται οι άνθρωποι πριν αιτηθούν άσυλο και να επαναπροωθούνται σε χώρες που δεν θεωρούνται ασφαλείς»

«Άλλωστε τόσο η Διεθνής Αμνηστία, όσο και η Ύπατη Αρμοστεία, καθώς και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις» προσέθεσε ο κ.Εφήμερος «εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία κατέκριναν τη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα, θεωρώντας παράνομο να διαχωρίζονται οι άνθρωποι πριν να έχουν την ευκαιρία να αιτηθούν άσυλο και να εξηγήσουν ποια είναι η κατάστασή τους, καθώς και να υπάρχουν κανόνες επαναπροώθησης σε χώρες που δεν θεωρούνται ασφαλείς ή που οι ίδιοι δεν θεωρούν ότι είναι ασφαλείς, και αυτό είναι παράνομο και αποτελεί καταπάτηση δικαιωμάτων που έχουν αναγνωριστεί από την Ευρώπη». Εξέφρασε επίσης την άποψη «πως η ΕΕ έχει χάσει κάθε κατεύθυνση, έχει γίνει μια οικονομική ένωση ελεγχόμενη από ένα δύο κέντρα, τα οποία χτυπιούνται μεταξύ τους. Η θλιβερότητα του να ξεκινούν οι ανακοινώσεις του κ. Τουσκ στη σύνοδο Κορυφής λέγοντας ότι θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα συναισθήματα και να δούμε τα δεδομένα, ήταν μια από τις πιο θλιβερές δηλώσεις που έχουν γίνει στην ιστορία των συνόδων κορυφής» τόνισε, σημειώνοντας «πως η ΕΕ υποτίθεται πως είναι Ένωση Πολιτική και Ένωση Ανθρώπων κι αυτό είναι που έκανε τους ¨Ελληνες να είναι πάντα υπέρ της και να θέλουν να μείνουμε στην Ε.Ε. Αν τελικά μετακινούνται τα σύνορα, δημιουργούνται μνημόνια, παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταργηθεί και το Σένγκεν, πραγματικά θα μείνουμε μόνο εμείς Ευρώπη και δεν θα είναι η Ευρώπη Ευρώπη.» 

«Καμιά κυβέρνηση δεν θα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα»

Όσο για το θέμα της αντιμετώπισης των προσφύγων στη χώρα μας, σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος. «Εγώ δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, όμως βλέπουμε ένα απίστευτο κίνημα αλληλεγγύης, το κράτος όμως είναι απών, και δε θα έπρεπε να είναι».

«Είναι απαράδεκτο να βρίσκονται 6.500 άνθρωποι στη βροχή και να μην έχουν πού να μείνουν και κάποιοι να φυτεύουν λουλούδια»

Ο κ. Εφήμερος θεωρεί πως οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μεγάλη ευθύνη για αυτό που γίνεται, λέγοντας μάλιστα πως θα καταθέσει μήνυση στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη για τις παρεμβάσεις που έκανε στην πλατεία Βικτωρίας, θεωρώντας απαράδεκτο να βρίσκονται αυτή τη στιγμή 6.500 άνθρωποι στη βροχή και να μην έχουν πού να μείνουν και κάποιοι να φυτεύουν λουλούδια.
Τόνισε δε πως θα έπρεπε οι αυτοδιοικητικοί οργανισμοί να ζητήσουν να μπουν όλοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να ανοίξουν οι δημόσιοι χώροι για να στεγαστούν οι άνθρωποι, να λειτουργήσουν τα συσσίτια, να μπει η Εκκλησία και να βοηθήσει γιατί αυτή την περίοδο κρινόμαστε εμείς αν είμαστε άνθρωποι, όχι αυτοί.
«Επειδή έχουμε ζήσει ως λαός την προσφυγιά, τώρα τα παιδιά μας μαθαίνουν τι άνθρωποι θα γίνουν». 

«Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην πηγή, στη Συρία»

Ο εκδότης του The Press Project κ.Εφήμερος πιστεύει επίσης «πως η Ευρώπη αυτή τη στιγμή και η Τουρκία βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση, απλώς αυτή τη φορά η κ. Μέρκελ βρίσκεται στη θέση μας διαπραγματευτικά, αφού αυτή πιέζεται ενώ ο κ. Ερντογάν ανοιγοκλείνει τα σύνορα κάθε μέρα αφήνοντας μετανάστες να φεύγουν προς την Ευρώπη, σκοπεύει δε να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα που έχει για να πάει παρακάτω». Συνέχισε όμως θέτοντας ένα αστερίσκο, αναφέροντας ότι «η Τουρκία έχει δεχτεί 2,8 εκ. πρόσφυγες στα εδάφη της και οι καταυλισμοί που έχουν εκεί δημιουργηθεί -αυτές οι τεράστιες πόλεις για τους πρόσφυγες- είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που είναι οι δικοί μας». Θεωρεί επιπλέον «πως αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει τον έλεγχο στο μεταναστευτικό, και πως τόσο η ΕΕ και ο ΟΗΕ όσο και οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν ένα τρόπο να λύσουν το πρόβλημα στην πηγή», με ειρηνευτικές διαδικασίες, «αν και το πρόβλημα είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια έδιναν όπλα σε αυτούς που τώρα δεν είναι συνεργάσιμοι.» 

«Η Ευρώπη των 600 εκατομμυρίων δεν θα εξισλαμιστεί από 2 εκατομμύρια μετανάστες ούτε θα χάσει τη συνοχή της»

«Εδώ και 150 χρόνια η Δύση κάνει το ίδιο λάθος στην περιοχή, κάθε φορά πάει και χρηματοδοτεί αντάρτες, οι οποίοι μετά γίνονται δικτάτορες και μετά πάλι από την αρχή» σημείωσε, τονίζοντας πως «ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα θα είναι να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι στην Συρία, αλλά και να σταματήσει η υποκρισία με τους μετανάστες στην Ευρώπη, μιας και μια Ευρώπη των 600 εκατομμυρίων δεν θα εξισλαμιστεί από 2 εκατομμύρια μετανάστες ούτε θα χάσει τη συνοχή της.» 

«Δεν υπάρχει όραμα και τίποτα δεν είναι εύκολο από εδώ και μπρος»

Όσο για το μέλλον, ο κ. Εφήμερος επισήμανε πως αυτή τη στιγμή «έχουμε να κάνουμε με έναν λαό, που έχει συνηθίσει να ακούει μόνο μια γνώμη, μπροστά από ένα καναπέ, σε μια περίοδο που νόμιζε ότι ήταν σε ευμάρεια, έχει χάσει όλα του τα αντανακλαστικά, και ξαφνικά βρίσκεται μπροστά σε ένα από τα πιο περίπλοκα προβλήματα που έχει υπάρξει. Αυτή η κοινωνία, που θα πρέπει να κάνει γρήγορα μαθήματα για να μάθει την πραγματικότητα, σε μια εξαθλιωμένη οικονομικά χώρα, δεν έχει έναν πολιτικό που να ενσαρκώνει την ελπίδα, δεν υπάρχει όραμα, και τίποτα δεν είναι εύκολο από εδώ και μπρος. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια μας, να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ένα ένα, για να δούμε πώς μπορούμε να πάμε παρακάτω. Πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας πολιτικά, όχι με οπαδική νοοτροπία, και να ξαναβρεθούμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.