Κωστας Μπαντουνας, κιθαριστας του συγκροτηματος «Η ροκ ειναι η μουσικη που παει κοντρα σε ολους• και αυτο μας ταιριαζει!»

Γνωριμία με τους Κομοτηναίους Τhe Big Bad Wolves και τον δίσκο τους Dangerous Freak - «Σου δίνει τα εφόδια για να μπορέσεις να σκεφτείς λίγο παραπάνω, να αμφισβητήσεις»

Από τα πιο ευχάριστα νέα των ημερών η συμμετοχή της μπάντας των κομοτηναίων “The Big Bad Wolves” στο διαγωνισμό της ΕΡΤ. Ευχάριστη διπλά είδηση, γιατί πρόκειται για μια μπάντα που ζει και δημιουργεί εξ ολοκλήρου στην Κομοτηνή, αποτελούμενη κατά τα 3/4 από κομοτηναίους συμπολίτες μας, αλλά και διότι η μπάντα επιλέγει να δημιουργεί σε ένα μουσικό είδος που πολύ έχει επηρεάσει την παγκόσμια μουσική δημιουργία, αλλά στην Ελλάδα ελάχιστοι τόλμησαν να «αγγίξουν». Ο λόγος για την αγγλόφωνη ροκ μουσική, που ελάχιστες μπάντες στην Ελλάδα έχουν τολμήσει και ακόμη λιγότερες έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τις φθηνές «απομιμήσεις». Με την κατάθεση της πρώτης τους δισκογραφικής δουλειάς “Dangerous Freak” οι Big Bad Wolves αποδεικνύουν πως πολύ απ’ αυτές, τις φτηνές απομιμήσεις, απέχουν.
 
Σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε την πορεία, τα μέλη και τη δουλειά του συγκροτήματος, συνομιλήσαμε με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος, Κώστα Μπαντούνα για το συγκρότημα, την αφορμή της δημιουργίας του, τον πρώτο του δίσκο, αλλά και τα σχέδια και τα όνειρά τους για το μέλλον και τη φιλοσοφία τους γύρω από τη μουσική.
 
Κώστας Μπαντούνας όμως και The Big Bad Wolves… 

«Προσπαθούσαμε και προσπαθούμε να μας μάθει ο κόσμος»

ΠτΘ: To συγκρότημά σας, The Big Bad Wolves, θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό της ΕΡΤ για την ανάδειξη της καλύτερης μπάντας. Η μπάντα συναποτελείται κυρίως από Κομοτηναίους. Μπορείτε δοθείσης ευκαιρίας να μας πείτε κάποια στοιχεία από την ιστορία της μπάντας σας; Πότε ξεκίνησε και με τι στόχους σε μια εποχή που μπάντες αρκετές συστήνονται μεν αλλά δεν διαρκούν…
Κ.Μπ.:
Ξεκινήσαμε περίπου το 2013, όταν τυχαία γνώρισα τον Ορέστη, τον drummer. Είχαμε αρχίσει να «σκουριάζουμε», αφού η πόλη της Κομοτηνής δεν είναι και η καταλληλότερη για μουσικές ανησυχίες. Έτσι λοιπόν, σχεδόν σίγουροι ότι θα ταιριάξουμε, αρχίσαμε να δουλεύουμε δικό μου υλικό και διαπιστώσαμε ότι το αποτέλεσμα ήταν ενθαρρυντικά καλό! Στη συνέχεια, βρήκαμε μπασίστα και τραγουδιστή και σιγά σιγά τα αρχικά riffs άρχισαν να παίρνουν μορφή ολοκληρωμένων τραγουδιών.
 
Νομίζω ότι από τις πρώτες φορές που πήγαμε στο studio με τον Ορέστη, στο μυαλό και των δύο ήταν να γράψουμε έναν δίσκο. Ο βασικός στόχος ήταν αυτός! Φυσικά και οι live εμφανίσεις ήταν πάνω σε προτεραιότητα, όπως είναι και τώρα! Προσπαθούσαμε και προσπαθούμε να μας μάθει ο κόσμος, όχι μόνο αγοράζοντας το album μας αλλά και με συναυλίες επειδή έτσι έχεις πιο άμεση επαφή με το κοινό. 

Οι τέσσερις «κακοί λύκοι»

ΠτΘ: Ποιοι αποτελούν τους The Big Bad Wolves; Θα μας γνωρίσετε τα μέλη της αρχίζοντας από εσάς;
Κ.Μπ.:
Ο ομιλών είναι κομοτηναίος και στην περίεργη ηλικία των 32. Πυροβολώ με την κιθάρα μου και δεν υπολογίζω τίποτα! Στη θέση του τραγουδιστή στην αρχή είχαμε τον Ηλία Τακίδη αλλά για οικονομικούς λόγους έπρεπε να αφήσει την Ελλάδα. Έτσι, μετά από πολύ ψάξιμο βρήκαμε τον Γιώργο Νούσια, επίσης Κομοτηναίο και παρόμοια ηλικία με μένα. Ήρθε στους The Big Bad Wolves και με τα φωνητικά του και την παρουσία του, μας έδωσε ενέργεια και punk στοιχεία. Μπασίστας είναι ο Στέργιος Σκοπιανός. Πάνω κάτω και αυτός τα ίδια χρόνια με μένα και αυτός από την πόλη της Κομοτηνής. Τέλος, στη θέση του drummer είναι ο Ορέστης Μυτιληναίος. Ευτυχώς, η μοίρα τον έφερε από τη Σάμο όπου κατάγεται, στην πόλη της Κομοτηνής ως φοιτητή και έτσι έτυχε να γνωριστούμε. Είναι ο πιτσιρικάς της παρέας. Μόλις 23 αλλά τα κοπανάει καλά τα τύμπανα!

«Αν κοιτούσαμε οι επιλογές μας να είναι πλειοψηφικές, θα παίζαμε μπουζούκια ή έντεχνα και ίσως να είχαμε μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές και μεγαλύτερη αναγνώριση»

ΠτΘ: Παίζετε ροκ μουσική, γράφετε στίχους και τραγουδάτε στην αγγλική γλώσσα. Οι επιλογές αυτές έγιναν συνειδητά; Δεν σας φοβίζει ότι σε μια επαρχιακή πόλη αυτές μπορεί να μην είναι πλειοψηφικές;
Κ.Μπ.:
Ναι, έγιναν συνειδητά. Δεν μπορώ να φανταστώ τα τραγούδια μας και γενικά αυτό που εκφράζουν να μην έχουν αγγλικό στίχο. Δε με φοβίζει η επιλογή της ροκ και του αγγλικού στίχου. Ξέρω ότι υπάρχει κοινό που γουστάρει. Αν κοιτούσαμε οι επιλογές μας να είναι πλειοψηφικές, θα παίζαμε μπουζούκια ή έντεχνα και ίσως να είχαμε μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές και μεγαλύτερη αναγνώριση. Αλλά όχι! Η ροκ είναι η μουσική που πάει κόντρα σε όλους. Και αυτό μας ταιριάζει! 

«Η μουσική έρχεται να μας δώσει ενέργεια, πείσμα και δύναμη ώστε να αντιμετωπίσουμε την σκληρή καθημερινότητα»

ΠτΘ: Έχετε ήδη κυκλοφορήσει cd με τίτλο “Dangerous Freak”. Ο τίτλος του cd σας παραπέμπει εμμέσως και στην εποχή μας… Φρικώδης, τερατική αυτή σε πολλούς μοιάζει… Εσείς πώς την εισπράττετε;
Κ.Μπ.:
Σίγουρα είναι άγρια και όλα τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμούς. Κάποιες στιγμές, νιώθεις ότι δεν είσαι σε θέση να ακολουθήσεις με την ταχύτητα που όλα τρέχουν γύρω σου. Εδώ όμως έρχεται η μουσική να μας δώσει ενέργεια, πείσμα και δύναμη και να μας δείξει ότι έχουμε και άλλη επιλογή ώστε να αντιμετωπίσουμε την σκληρή καθημερινότητα. Η εποχή μάς θέλει να μη σκεφτόμαστε πολύ και να εκτελούμε αυτά που μας επιβάλλονται. Μας θέλει ρομποτάκια! Η ροκ σου δίνει τα εφόδια για να μπορέσεις να σκεφτείς λίγο παραπάνω, να αμφισβητήσεις και να πολεμήσεις όλους τους «δυνατούς» που προσπαθούν να σου περάσουν έναν ήρεμο και βαρετό τρόπο ζωής. I’ m a dangerous freak , a way to be free! Γιατί όλοι όσοι είναι πραγματικά ροκ, είναι και φρικιά.
 
ΠτΘ: Το πρώτο σας τραγούδι έχει τίτλο like fear and love… Ανάμεσα σ’ αυτά τα δυο τελικά η απόσταση μάλλον δεν είναι μεγάλη…
Κ.Μπ.:
Όταν γνωρίζεις κάτι ή κάποιον εντυπωσιακό για πρώτη φορά, έχω την αίσθηση ότι αυτά τα δύο συναισθήματα συνυπάρχουν! Θέλεις να πλησιάσεις αλλά παράλληλα φοβάσαι, γιατί δεν ξέρεις για τα αποτελέσματα που θα έχει η αγάπη σου. 

«Να προσπαθείς να αλλάξεις τον κόσμο και να ακολουθήσεις τα όνειρά σου, ακόμα και όταν όλοι γύρω σου σε αποκαλούν τρελό»


ΠτΘ: Στους στίχους σας μιλάτε ακόμη για τη μοναξιά και την αναμέτρηση του ατόμου μαζί της (Iam alone but I’m strong), την ανάγκη ν’ αλλάξει ο κόσμος (Change the World) και να ακολουθήσει ο καθένας τα όνειρά του (Αbout a dream), την επιθυμία για ελευθερία στο τραγούδι σας (A way to be free). Τελικά υπάρχει ελπίδα ακόμη ν’ αλλάξει ο κόσμος;
Κ.Μπ.:
Ναι, υπάρχει ελπίδα. Αν δεν το πιστεύαμε, δε θα παίζαμε και τη συγκεκριμένη μουσική. Βέβαια, όλο κάτι θα μας ενοχλεί, θα το σκεφτόμαστε και ίσως να μην μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ. Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ! Πάντα πρέπει να σε τρώει κάτι! Να αμφισβητείς τα πάντα και να μη θεωρείς τίποτα δεδομένο. Να προσπαθείς να αλλάξεις τον κόσμο και να ακολουθήσεις τα όνειρά σου, ακόμα και όταν όλοι γύρω σου σε αποκαλούν τρελό. 

«Έπρεπε με κάποιον τρόπο να μοιραστώ με τον πατέρα μου τη χαρά μου»

ΠτΘ: Το cd είναι αφιερωμένο στον πατέρα σας, σπάνιο αυτό για γιο…
Κ.Μπ.:
Χωρίς αυτόν όλα είναι πιο δύσκολα. Τουλάχιστον κατάφερα να κάνω το δίσκο πραγματικότητα… Δυστυχώς δεν πρόλαβε να τον δει. Έπρεπε με κάποιον τρόπο να του το δείξω για να μοιραστώ μαζί του τη χαρά μου!

«Όσον αφορά στις συναυλίες έχουμε βλέψεις και για άλλες πόλεις και γιατί όχι και σε άλλες χώρες»

ΠτΘ: Πού μπορεί κάποιος να βρει το cd σας, πού μπορούμε ν’ ακούσουμε τη μουσική σας και θα παίξετε κάπου να ‘ρθούμε να σας ακούσουμε;
Κ.Μπ.:
Το cd μας “Dangerous Freak” μπορείτε να το βρείτε, κυρίως, αν επικοινωνήσετε μαζί μας. Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook The Big Bad Wolves. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να μας στείλετε mail στο [email protected]. Έχουμε δώσει και λίγα cd στα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ. Παράλληλα το δίσκο μπορείτε να τον ακούσετε στο bandcamp μας: thebigbadwolves.bandcamp.com.
 
Για live εμφανίσεις μιλάω σχεδόν κάθε μέρα και προσπαθώ να κανονίσω για συναυλίες! Είναι δύσκολα τα πράγματα. Προς το παρόν έχουμε παίξει μόνο στην Κομοτηνή. Αλλά μιλάμε και έχουμε βλέψεις και για άλλες πόλεις και γιατί όχι και σε άλλες χώρες. Τη δεδομένη στιγμή δεν είναι κάτι σίγουρο για να σας πω. Από μέρα σε μέρα όμως, κλείνουμε live εμφανίσεις. Μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα μας στο facebook.

Η συμμετοχή των The Big Bad Wolves στο διαγωνισμό της ΕΡΤ

ΠτΘ: Ποια διαδικασία προβλέπει η ΕΡΤ για την ανάδειξη της καλύτερης μπάντας; Πώς θα γίνει αυτό; Μπορούμε κι εμείς να ψηφίσουμε;
Κ.Μπ.:
Αρχικά, βαθμολογεί ο κόσμος και έπειτα μία επιτροπή επιλέγει από τα καλύτερα video, αυτά που θα κρίνει ότι είναι τα πιο ολοκληρωμένα. Οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη μουσική τους τηλεοπτικά. Μπορείτε να μας βαθμολογήσετε στο: yourband.ert.gr/big-bad-wolves-drinking-like-devil/. Πέντε αστέρια θέλουμε ε! χαχα!
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.