Κοσμοπλημμυρα στο 17ο Φεστιβαλ Κερασιου

Αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος του κερασιού για την οικονομία της Ροδόπης - Νωρίτερα φέτος ο εορτασμός εξαιτίας της επερχόμενης έναρξης της νηστείας του Ραμαζανιού για τους Μουσουλμάνους

Από μεγάλη συμμετοχή πολιτών από όλη την Θράκη χαρακτηρίστηκε το φετινό 17ο Φεστιβάλ Κερασιού, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 19-21 Μαΐου στις υπαίθριες εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον οικισμό των Ασωμάτων του δήμου Ιάσμου για τον σκοπό αυτό.
 
Αμφιτρύων των εκδηλώσεων και φέτος ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ, που υποδέχθηκε τους επίσημους προσκεκλημένους του το βράδυ της Παρασκευής στο άνοιγμα του Φεστιβάλ, κάνοντας λόγο «για έναν επιτυχημένο θεσμό που στόχο έχει να προωθήσει το προϊόν του κερασιού στην Θράκη, την υπόλοιπη Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές αλλά και να φέρει τους κατοίκους των οικισμών του γιακά της Ροδόπης κοντά σε ένα μεγάλο πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός που επαναλαμβάνεται σταθερά τα τελευταία 17 χρόνια».
 
Ιδιαίτερη μνεία έγινε, τόσο από τον δήμαρχο Ιάσμου όσο και από εκείνους που τον διαδέχθηκαν στο βήμα, για την νέα εμπορική και επιχειρηματική αφετηρία που προβάλλεται για το προϊόν του κερασιού στην Ροδόπη τόσο με την δημιουργία της μεταποιητικής μονάδας «Γιακάς Ι.Κ.Ε», του επιχειρηματία Λεβέντ Αχμέτ, όσο και με την παρουσία επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται για την αγορά και την εμπορία του προϊόντος.
 
Παράλληλα, από τους παριστάμενους θεσμικούς φορείς της περιοχής, αναδείχθηκε η διάθεση που υπάρχει προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της καταβολής των αποζημιώσεων για τους πληγέντες κερασοπαραγωγούς των οικισμών, κυρίως της Δύμης, της Φωλιάς και των Συμβόλων, που επλήγησαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση.
 
Κοινή παραδοχή εξάλλου είναι ότι φέτος αναμένεται να είναι μια πολύ καλή και παραγωγική χρονιά για το κεράσι της Ροδόπης όλων των καλλιεργούμενων ποικιλιών, γεγονός που διαμορφώνει υψηλές τιμές στο επίπεδο της εμπορίας και των πωλήσεων. 
 

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι φέτος η αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα αφού το προσεχές Σάββατο ξεκινά το Ραμαζάνι του Μουσουλμάνων, που αποτελεί την μεγάλη νηστεία των 30 ημερών που θα οδηγήσει στις γιορτές του Μπαϊραμιού προς στο τέλος Ιουνίου.   

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή με την παρουσία επί σκηνής  χορευτικών συγκροτημάτων της Ροδόπης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά, εκπρόσωπος του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ, καθώς και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ιμπραήμ Αχμέτ, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου.
 
Τις εκδηλώσεις του τριημέρου παρουσίασαν δύο νεαροί επιστήμονες της περιοχής, ο Μπουράκ Αδήλ και η Κιουτσούκ Οσμάν Εμέλ. Ανάμεσα σε πολλούς παράγοντες της περιοχής, διακρίναμε κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων τους υποπροξένους του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, Δαβούτ Οτζάκ και Χακάν Τανγιερί, τον αντιδήμαρχο του δήμου Κομοτηνής, Εμρέ Αχμέτ, τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας στον δήμο Ιάσμου, Κυριάκο Αμούντζα και Ερντογάν Σαίτ, τον πρόεδρο του συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ Ροδόπης-Έβρου Σαλή Αχμέτ, τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης-Έβρου, Εσάτ Χουσείν, προέδρους μειονοτικών πολιτιστικών συλλόγων του νομού Ροδόπης και τον επιχειρηματία της “Γιακά ΙΚΕ”, Λεβέντ Αχμέτ.
 
Το βράδυ του Σαββάτου εμφανίστηκαν στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ χορευτικά συγκροτήματα και η μπάντα της Αδριανούπολης συνοδευόμενη από μουσικό συγκρότημα, ενώ την Κυριακή μπροστά σε πολλούς θαυμαστές τους από την μειονότητα, έκαναν την εμφάνισή τους ο τούρκος τραγουδιστής Μπαχά και η τουρκάλα τραγουδίστρια Αϊδιλγκέ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.