«Κοντα στο λαο με το νεο προγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ»

Η «αλλαγή», που χαρακτήρισε κι έγραψε την ιστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρίως από το ’81 και για πολλά χρόνια μετά στην πολιτική ζωή του τόπου, φαίνεται να ξαναγεννιέται μέσα από το νέο εθνικό, κοινωνικό κι αναπτυξιακό συμβόλαιο που υπογράφει με το λαό το Κίνημα δια στόματος του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου.

Ριζοσπαστική προγραμματική πρόταση χαρακτηρίζει σε συνέντευξή της στον ΠτΘ η βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ του νομού μας, κ. Χρύσα Μανωλιά, το πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ που παρουσιάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Εθνικό Συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Μία πρόταση που, όπως υποστηρίζει, δίνει προοδευτική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα και στις προκλήσεις του σήμερα και αύριο.

Με καταγγελτικό, δηκτικό και αμιγώς πολιτικό λόγο η κ. Μανωλιά ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ. τονίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι δεξιά, ενώ με σαφήνεια και ουσία λόγου τοποθετείται στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε και το οποίο δίνει το στίγμα του κινήματος και του οράματος του ΠΑΣΟΚ για μια δίκαιη κοινωνία και δυνατή Ελλάδα.

ΠτΘ: κ. Μανωλιά, ποιο ήταν το κλίμα που επικράτησε στην ανοιχτή εκδήλωση της Κυριακής στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε το νέο Πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ από τον ίδιο το Γιώργο Παπανδρέου;

Χ.Μ:
Ήταν μια μεγαλειώδης συνάντηση, γεμάτη παλμό. Μια συνάντηση που θα τη χαρακτήριζα νέα αφετηρία ελπίδας και προοπτικής. «Γιώργο SOS» φώναζε ο απλός κόσμος, που με τη μαζικότατη προσέλευσή του έστειλε ποικιλοτρόπως το μήνυμα «Δεν αντέχουμε άλλο» και «Φτάνει πια», ένα μήνυμα που φαίνεται ότι ο κόσμος θα το κάνει πράξη με την ψήφο του.

ΠτΘ: Πώς θα χαρακτηρίζατε το νέο αυτό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ;

Χ.Μ.:
Είναι ένα νέο εθνικό κοινωνικό και αναπτυξιακό συμβόλαιο με το λαό. Είναι μια ριζοσπαστική Προγραμματική Πρόταση. Αποτελεί τη ρεαλιστική και οραματική μας απάντηση ότι η αντιλαϊκή και αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν είναι μονόδρομος. Είναι μια πρόταση μελετημένη, με πλήρη δέσμη πολιτικών, που δίνουν προοδευτική απάντηση στα μεγάλα ζητήματα, στα προβλήματα και στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

ΠτΘ: Η αντίδραση και η κριτική που σας άσκησε η Ν.Δ. μετά την κατάθεση του Προγράμματός σας εστιάζεται στο πού θα βρείτε τα χρήματα να το υλοποιήσετε…

Χ.Μ.:
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ν.Δ. αναγκάστηκε να περιορίσει την κριτική της σ’ αυτό και δεν μπόρεσε να επιτεθεί στην ουσία των επιλογών μας. Το Πρόγραμμά μας, εκτός από συγκροτημένο και φιλολαϊκό, είναι και κοστολογημένο. Σε 10 δις το αποτιμά ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και δεν απέχει πολύ από τη δική μας κοστολόγηση. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει ήδη ανακοινώσει 5 πηγές από όπου θα αντληθούν οι πόροι για την υλοποίησή του.

Εγγυόμαστε ως ΠΑ.ΣΟ.Κ, και εγγυάται και ο ίδιος ο Πρόεδρός μας προσωπικά, ότι θα χρησιμοποιήσουμε φιλολαϊκά όλους τους διαθέσιμους πόρους, για να χρηματοδοτήσουμε τις μεγάλες προτεραιότητες που θέσαμε. Χρήματα υπάρχουν, μόνο που η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα διοχετεύει στους λίγους. 4 δις περίπου χάνει το ελληνικό δημόσιο κάθε χρόνο με τους επιζήμιους χειρισμούς της Ν.Δ. Το 2005 π.χ, 1 δις χαρίστηκε από τα φορολογικά έσοδα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, υπήρξαν απολογιστικά 1,8 δις απώλειες από τα έσοδα, τα οποία η ίδια η Ν.Δ. είχε προβλέψει προϋπολογιστικά, περισσότερο από 1,2 δις ήταν η απώλεια εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία μαζί με τα φάρμακα. Συνεπώς, εκτός από τις νέες πηγές, και με μια άλλου είδους διαχείριση που εγγυάται το ΠΑ.ΣΟ.Κ, υπάρχουν τα χρήματα που μπορούν να κάνουν πράξη το Πρόγραμμά μας.

ΠτΘ: Η Ν.Δ. όμως αρέσκεται να επαναλαμβάνει ότι «όλοι ίδιοι είμαστε»…

Χ.Μ.:
Είναι μύθος το «όλοι ίδιοι είμαστε». Τη Ν.Δ. μπορεί να τη συμφέρει να θολώνει εντέχνως μ’ αυτόν τον τρόπο τα νερά. Το Πρόγραμμά μας, που αποτελεί πρόταση κοινωνικής ευθύνης, με βασικό στόχο και συγκεκριμένες προτάσεις, τη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων, κατέδειξε ολοφάνερα τη διαφορετική φιλοσοφία των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, την έντονη διαχωριστική γραμμή που τα χωρίζει.

ΠτΘ: Ο ελληνικός λαός, κ. Μανωλιά, πριν τρία χρόνια άκουσε τον κ. Καραμανλή να λέει ότι υπάρχουν 10 δις σπατάλη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και υποσχέθηκε ότι αυτά τα 10 δις θα τα διαθέσει στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Πώς λοιπόν θα πεισθεί ο απλός πολίτης;

Χ.Μ.:
Ο κ. Καραμανλής κινήθηκε προεκλογικά με μια άκρατη υποσχεσιολογία. Υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες: στους συμβασιούχους μονιμοποίηση, στους αγρότες στήριξη του εισοδήματός τους, μείωση του κόστους παραγωγής, μείωση του ΦΠΑ, πάταξη της φοροδιαφυγής, πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και τόσα άλλα. ΤΙΠΟΤΑ από αυτά δεν έκανε! Η ασύστολη αθέτηση των υποσχέσεων χαρακτηρίζει την πολιτική του. Αποδείχθηκε ότι είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για τα προβλήματα των πολιτών και ότι είναι ανίκανη η κυβέρνηση της Ν.Δ. να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα αυτά. Όμως αποδείχθηκε ότι δε διαθέτει ούτε σχέδιο ούτε αναπτυξιακή πρόταση για τον τόπο μας. Μοναδικοί στόχοι της η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και οικονομικά ισχυρών, η κομματική άλωση του κρατικού μηχανισμού και παραμονή δι’ όλων των μέσων στην εξουσία. Μια καθαρά δεξιά δηλαδή πολιτική, που αποδεικνύει ότι η Ν.Δ., παρά τα διακηρυσσόμενα περί «μεσαίου χώρου», ούτε μπορεί ούτε θέλει να αλλάξει.

ΠτΘ: Τα αποτελέσματα όμως των δημοσκοπήσεων δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ. …

Χ.Μ.:
Η Ν.Δ. κινείται μόνο με όρους επικοινωνιακούς. Όμως η επικοινωνιακή μαεστρία δεν μπορεί να τυφλώνει για πολύ, όταν η πραγματικότητα διαψεύδει την προπαγάνδα. Το καζάνι σιγοβράζει. Εμείς με ευθύνη και με πρόταση αγωνιζόμαστε για να νικήσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η Ν.Δ. ας μείνει με την ικανοποίηση ότι είναι νικήτρια στις δημοσκοπήσεις.

ΠτΘ: Δηλαδή η Ν.Δ. δεν δικαιούται μια «δεύτερη ευκαιρία»;

Χ.Μ.:
Η Ν.Δ. με την πολιτική της δίνει την απάντηση. Πέρασαν τρία χρόνια διακυβέρνησής της και απολογισμό έργου δεν μπορεί να κάνει.

Μια ατέλειωτη σειρά αθετημένων υποσχέσεων έχει στο ενεργητικό της.

Να έχει λοιπόν δεύτερη ευκαιρία γιατί; Για να συνεχίσει η χώρα να τρέχει στον κατήφορο με μεγαλύτερη ταχύτητα; Για να συνεχίσει την πολιτική της που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους; Για να συνεχίσει τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις», που σημαίνουν ξεπούλημα των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας, διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Για να ολοκληρωθεί η ερήμωση της υπαίθρου, το ξεκλήρισμα και η απόγνωση των αγροτών; Τώρα που οι παλιότεροι ξαναθυμήθηκαν και οι νέοι, που δεν γνώριζαν, γνώρισαν τη συντηρητική δεξιά παράταξη και τα αποτελέσματα της πολιτικής της, η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής πιστεύω ότι δεν δικαιούνται μια «δεύτερη ευκαιρία».

ΠτΘ: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πόσο έτοιμο είναι για τις εκλογές; Η ανακοίνωση του προγράμματός του θα φέρει αναστροφή του πολιτικού κλίματος;

Χ.Μ.:
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης του, ως η μεγάλη παράταξη του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, να απαλλάξει τη χώρα από την αναποτελεσματική, επιζήμια και επικίνδυνη διακυβέρνηση της Ν.Δ. Πατώντας στις αναλλοίωτες και αδιαπραγμάτευτες αρχές του και στην ιδεολογία του, ατενίζοντας με καθαρή ματιά τα νέα δεδομένα του σήμερα και του αύριο παγκοσμίως, έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του, δίνει σήμερα, μετά από σοβαρή προετοιμασία, τη νέα του Προγραμματική Πρόταση. Δίνει το στίγμα του, δηλώνει καθαρά με ποιους είναι, παρουσιάζει πολιτικές και προτεραιότητες και ξεκινά τον αγώνα για την υλοποίηση του νέου οράματός μας που είναι η ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ και η ΔΥΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ.

ΠτΘ: «Η Δίκαιη Κοινωνία και η Δυνατή Ελλάδα» φαίνεται να είναι το κεντρικό σας σύνθημα για τις εκλογές. Πώς εξειδικεύεται αυτό στο πρόγραμμά σας;

Χ.Μ.:
Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν ξεκάθαρες προτάσεις, πολιτικές, προτεραιότητες,. Υπάρχουν δεσμεύσεις, με χρονοδιαγράμματα μάλιστα και τεκμηρίωση. Αξιοσημείωτες και ενδεικτικές είναι οι συγκεκριμένες προσωπικές εγγυήσεις του Γιώργου Παπανδρέου:

•εγγύηση για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων,

•για μια δίκαιη φορολογία,

•για ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης,

•για στήριξη της οικογένειας με συγκεκριμένα μέτρα που προτείνονται,

•για την απασχόληση και το νέο θεσμό της κοινωνικής εργασίας,

•για την προστασία του περιβάλλοντος και μια «πράσινη Ανάπτυξη»,

•για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με δημοκρατία και συμμετοχή, συναίνεση και λογοδοσία,

•για ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος για όλους τους πολίτες,

•για μια ριζική προοδευτική μεταρρύθμιση στην Παιδεία,

• για στήριξη του αγρότη και μια ποιοτική «πράσινη» ανάπτυξη της υπαίθρου.


Με τις προγραμματικές μας προτάσεις ανοίγουμε σήμερα έναν δημοκρατικό διάλογο, που κατάληξη και στόχο έχει τη ΝΙΚΗ. Ξεκινούμε την πορεία προς το λαό, την επαφή και τη συζήτηση με τους πολίτες, επιθυμώντας να τους καταστήσουμε κοινωνούς των προτάσεών μας και συνδιαμορφωτές του τελικού περιεχομένου του Προγράμματός μας.

Είμαστε έτοιμοι για μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο και στους πολλούς.

Είμαστε έτοιμοι για μια νέα μεγάλη Αλλαγή. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι η Αλλαγή συνδέθηκε ιστορικά με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ταυτίστηκε με την Αλλαγή.

Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ανοίξουμε ξανά ένα δρόμο ελπίδας και νέας προοπτικής για τον τόπο μας.

ΠτΘ: κ. Μανωλιά, σας ευχαριστούμε πολύ.

Χ.Μ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.