Κωνσταντινος Τσαρδακλης «Χρειαζεται και εμεις να πραξουμε αναλογως με τις περιστασεις»

Ο Κωνσταντίνος Τσαρδακλής είναι γεωπόνος – Αγροτοοικονομολόγος, με μεταπτυχιακό στην «Αειφόρο Ανάπτυξη». Δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως μελετητής προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με πιστοποιημένο φορέα ΟΣΔΕ, με πιστοποιημένο ΚΤΕΟ ψεκαστικών, με μελέτες ISO, με απεντομώσεις-απολυμάνσεις-μυοκτονίες.
 
Ποιος ήταν ο λόγος που αποφασίσατε να ξεκινήσετε την επαγγελματική σας δραστηριότητα στην Κομοτηνή το 2016, οχτώ χρόνια μετά το ξεκίνημα της κρίσης;
Κ.Τ.:
Εδώ και οχτώ χρόνια η Ελλάδα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις όσον αφορά την οικονομική της κατάσταση με την ανεργία κάθε χρόνο να αυξάνεται. Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος και δεν μου αρέσουν οι μεμψιμοιρίες έτσι θεώρησα σκόπιμο να κάνω την προσπάθειά μου ως ελεύθερος επαγγελματίας και το πλήρωμα του χρόνου θα δείξει εάν τελικά έκανα καλά ή όχι, με την τωρινή κατάσταση να υπερτερούν τα θετικά αποτελέσματα. Πάντως το σίγουρό ήταν ότι δεν μπορούσα να έμενα αμέτοχος, μετά το πέρας των μεταπτυχιακών μου σπουδών.
 
Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας ως νέοι επαγγελματίες/επιχειρηματίες και τι προσδοκάτε από το 2017;
Κ.Τ.:
Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ότι στον κλάδο μας (γεωτεχνικό) θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι συνεργασίες μεταξύ νέων επαγγελματιών. Παραδείγματος χάριν εγώ προσωπικά ασχολούμαι με τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (Πρόγραμμα νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης κ.λπ.) αλλά παράλληλα συνεργάζομαι με πιστοποιημένους φορείς ΟΣΔΕ, με πιστοποιημένο ΚΤΕΟ Ψεκαστικών, με μελετητές που παρέχουν μελέτες ISO καθώς και με συναδέλφους που ασχολούνται με απεντομώσεις, απολυμάνσεις και μυοκτονίες. Αυτό συμβαίνει για να μπορέσω να έχω μία ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών στους υποψήφιους πελάτες και να είμαι όσο πιο ανταγωνιστικός γίνεται. Ελπίζω και εύχομαι το 2017 να φέρει λιγότερους φόρους -όσο και αν ακούγεται κοινότυπο- και να δοθούνε επιπλέον κίνητρα σε νέους επιστήμονες, ώστε να μπορέσουνε να ορθοποδήσουνε επαγγελματικά.

Τελικά από την έως τώρα προσπάθειά σας αξίζει κάποιος να επιχειρεί σήμερα στην Ελλάδα;
Κ.Τ.:
Αυτό είναι ένα ερώτημα που με ταλανίζει εδώ και καιρό. Δηλαδή εάν αξίζει να επιχειρεί κάποιος στον τομέα που σπούδασε, να πληρώνει τουλάχιστον το 50-60% των εσόδων του σε φόρους και να έχει συμμέτοχο στα κέρδη, και όχι φυσικά στην ζημία, το κράτος. Από την φύση μου, όπως είπα και πιο πάνω είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και εύχομαι αυτό κάποτε να ελαχιστοποιηθεί, αν όχι να εξαλειφτεί. Τέλος ας μην ξεχνάμε το ρητό «συν αθηνά και χείρα κίνει», δηλαδή και εμείς χρειάζεται να πράξουμε αναλόγως με τις περιστάσεις.
 
Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.