Κομβικης Σημασιας για τη Δυση ο Αγωγος TAP

Παρουσία εκπροσώπων όλων των χωρών και των εταιρειών που εμπλέκονται σε αυτόν η τελετή έναρξης κατασκευής στη Θεσσαλονίκη

Υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) πραγματοποίησε την τελετή έναρξης κατασκευής του έργου στη Θεσσαλονίκη.
 
Ο διαμέτρου 48 ιντσών Διαδρατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, ο οποίος αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, είναι η δίοδος μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων νέου φυσικού αερίου της Κασπίας προς την Ευρώπη από το 2020.
 
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για ένα περιβάλλον σταθερότητας ιδανικό για επενδύσεις». Όσο για τον αγωγό σημείωσε πως «η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, του TAP, λαμβάνει χώρα σε μια κομβική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή μας. Ως προς την οικονομική διάσταση, η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και η διασφάλιση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας και των οδών, αποτελούν θεμέλιο λίθο, τόσο της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μας, όσο και του συνολικού ευρωπαϊκού σχεδιασμού. Ως προς την γεωστρατηγική διάσταση, το έργο αυτό μπορεί να βοηθήσει, ώστε η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους, στην περιοχή μας».
 
Τη σημασία του TAP ως στρατηγικού έργου υποδομής του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου υπογράμμισε η παρουσία του Πρωθυπουργού της Γεωργίας Georgi Kvirikashvili, του Πρώτου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού του Αζερμπαϊτζάν Yaqub Eyyubov, του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Αλβανίας Niko Peleshi, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμοδίου για την Ενεργειακή Ένωση Maro efovi, του Ειδικού Απεσταλμένου και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Amos Hochstein, του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Berat Albayrak, του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Carlo Calenda, της Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, καθώς και του Υφυπουργού της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ενέργειας της Ελβετίας Walter Steinmann.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης μέτοχοι των εταιρειών BP, SOCAR, Snam, Fluxys, Enags και Axpo, καθώς και περισσότεροι από 300 επιφανείς προσκεκλημένοι. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη συμβολική υπογραφή ενός σωλήνα. 

Εγκαιρα η παράδοση του αγωγού


Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ, Ian Bradshaw, σχολίασε από την πλευρά του ότι «η σημερινή εκδήλωση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, για τους μετόχους μας και για το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης. Έχοντας κερδίσει την ανάθεση του έργου το 2013 και εργαζόμενοι επιμελώς για την προετοιμασία αυτής της στιγμής, είμαστε στην πραγματικά ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε σήμερα την κατασκευή του αγωγού. Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη που θα μεταφέρει νέους πόρους φυσικού αερίου από την Κασπία, διαμέσου νέας όδευσης, αρχής γενομένης από το 2020 και για τα επόμενα πολλά χρόνια».
 
«Η δέσμευσή μας σε αυτό το έργο και η υποστήριξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών που παρευρίσκονται σήμερα εδώ, θα συμβάλλει στη διασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, αποφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο στις φιλοξενούσες χώρες, όσο και στις χώρες όπου θα διατεθεί το φυσικό αέριο από την Κασπία. Ο TAP θα συνεισφέρει επίσης στην ολοκλήρωση και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, συνεισφέροντας σημαντικά στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειάς της».
 
Από την πλευρά του ο απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμος Χόχσταϊν μετέφερε μήνυμα του Τζον Κέρι και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η ολοκλήρωση του έργου.
 
«Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί για να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια. Ο νότιος διάδρομος θα κάνει τη διαφορά στην περιοχή γιατί με την κατασκευή του επιτυγχάνεται η ενεργειακή ασφάλεια και διασφαλίζεται η διαφοροποίηση για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό των πηγών ενέργειας, καθώς σπάει το μονοπώλιο με τη Ρωσία». «Οι ΗΠΑ είναι μαζί σας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χόχσταϊν.
 
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέβκοβιτς, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ενωση, έκανε λόγο για «μια σημαντική μέρα και για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο αυτή την εποχή για το οποίο είχε προηγηθεί σκληρή δουλειά όλων των κυβερνήσεων». Επεσήμανε παράλληλα πως «μέχρι το 2020 περιμένουμε την Κασπία να φτάσει στην Ευρώπη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.